Det blir bara roligare och roligare, eller konstigare och konstigare.

Jag konstaterade i ett tidigare inlägg att det inte tycks finnas några riktiga liberala stater, eller ens några stater som försökt skapa det liberala idealsamhället, enligt dem som kallar sig liberaler (av någon shattering). Ingen har alltså hittills svarat på min fråga om det finns sådana stater men på Louise blogg, där jag citerats som en viss potentat läser Bibeln, har Ulf Åkesson besvarat min fråga. Han skriver:

Kerstin:
”Det finns tydligen inte något liberalt samhälle att jämföra med. Ingen har hittills nämnt något sådant samhälle i alla fall, varken i kommentarer på min blogg eller på denna blogg, trots min förfrågan om exempel på sådana, vilket sätter liberaler (av alla inriktningar) i samma sits som många av dem som kallar sig kommunister, man jämför den egna utopin med vad man hävdar är meningsmotståndarnas praktik, en tämligen inskränkt sysselsättning. Inte konstigt att diskussionen då kan bära iväg vart som helst :-)”

Eftersom ingen hjälpt dig så får väl jag skapa ordning då. ;) Ibland ser man inte skogen för alla träden, vilket verkar vara vad som har drabbat dig (och de som inte kunde besvara din förfrågan). Kerstin, du bor i ett land baserat på grundläggande liberala värderingar!

Andra liberala länder är Danmark, Norge, Tyskland, USA, Kanada et cetera. De är naturligtvis inte nyliberala eller perfekta liberala system; de har t.ex. inte frihandel, de har höga skatter och en massa regleringar och förmynderi men de grundläggande fri- och rättigheterna är liberala, såsom yttrande- och åsiktsfrihet, rätten till ägande, frihet att agera efter egna mål et cetera.

Svårare än så var det inte. :D

Då undrar jag: Hur kan det då komma sig att liberaler skäller så förfärligt på Sverige och inte sällan implicerar att vi lever i ett rent kommunistiskt samhälle, där staten tar allting vi äger ifrån oss och att vi inte har någon frihet alls i Sverige?

Ledsen Åke, men jag tror inte att de som kallar sig liberaler, om du nu inte göra det själv (och tillhör en speciell och från andra liberaler avvikande liberal inriktning), är beredda att hålla med dig, och om de gör det, så har oomtvistligen liberala stater (eller sådana som försökt förverkliga liberalismen) tagit livet av ett ansenligt antal människor och just nu är det i så fall just sådana stater, exempelvis USA, som ägnar sig åt superkontroll av människor och åt tortyr och massmördande.

Man får bestämma sig här: Endera finns det inte, och har aldrig funnits några liberala stater, eller stater som försökt förverkliga liberalismen, och då har inga människor någonsin mördats eller dödats i liberalismens namn. Eller så har det funnits sådana stater, exempelvis USA och Storbritannien, Danmark m.fl. och då har massor av människor torterats och dödats även i liberalismens namn.

Så har jag då istället en ny fråga, som jag fömodligen inte heller kommer att få något riktigt bra svar på: Finns det något liberalt parti i Sverige, av någon sort?