Året var 1970. Jag läste statskunskap som stasvetenskap hette på den tiden, kurser med inriktning på internationell politik.

En av kursböckerna var den lilla boken Krig utan seger (1968), en antologi om det kalla kriget och dess uppkomst.

Jag ramlade in i boken som övertygad liberal och folkpartist (på den tiden var Folkpartiet ett socialliberalt parti, dvs stod något till vänster om dagens Socialdemokrati). Läsningen var omtumlande och skulle innebära mina första steg mot en total omvärdering, både av mina egna politiska värderingar och av min uppfattning om de politiska skeenden som följt på andra världskriget. Det som jag läste i den här boken stämde knappast med en bokstav med vad jag hade fått lära mig dittills och vad människor i allmänhet ansåg eller trodde om det kalla kriget, om dess orsaker och om hur och varför Tyskland förblev en delad stat. Jag kände mig snart grundlurad av media och av den skola som hade lurat i mig en helt falsk bild av vad som verkligen hände, där i Tyskland efter kriget.

Det gick inte, konstaterade jag, när jag läste den här boken, att komma ifrån att alla mått och steg som ledde fram till att delningen kom att bli ”permanent”, som vi trodde då, hade tagits av Västmakterna med svar från Sovjet, efter att man från den sidan framfört fruktlösa protester då åtgärderna stred mot Potsdamöverenskommelsen.

Här ett mycket kort sammandrag  av vad jag fick läsa i Göran Byttners bidrag i boken, Den stora krishärden. Vid bidraget antecknade jag efter genomläsningen: ”Jag bedömer denna essä som så objektiv man kan vara, vilket inte utesluter en viss subjektivitet”. Jag gör nog samma sak nu, när jag läser om essän.

17 juli8 1945, konferensen i Potsdam: Segrarmakterna träffas. Ett protokoll utfärdas, enligt vilket Tyskland delades in i fyra zoner som skulle styras av de segrande makterna. Tyskland skulle, trots delningen och så långt möjligt, styras som en ekonomisk och politisk enhet och styrelserna skulle kontrolleras av ett kontrollråd, där USA, England, Frankrike och Sovjet var företrädda genom sina militära överbefälhavare i Tyskland. Tyskland skulle dessutom demilitariseras totalt. All krigsviktig industri skulle förstöras. Samma överenskommelse gjordes om Österrike.

Vidare kom man överens om en del gränsdragningar samt att tyskar i Polen, Tjeckoslovakien och Ungern skulle överföras till Tyskland. (Det innebar en fördrivning av mer än 6,5 miljoner människor.)

30 juni 1945: Kontrollrådet spärrar gränsen mellan Östzonen och Västzonerna för att förhindra att allför många människor strömmade över til Väst.

20 mars 1948: Kontrollrådet bryter samman: Sammanbrottet var ett faktum då Sokolovskij lämnade kontrollrådets sammanträdesrum i protest mot att de tre västmakterna i London hade kommit överens om att slå samman de tre västliga zonerna. Sovjet såg detta som ett brott mot Potsdamöverenskommelsen.

Därmed inleddes blockaden mot Berlin, som varade till 12 maj 1949.

Byttner skriver om detta:

I kontrollrådet var det i första hand Sovjetunionen som i Potsdamöverenskommelsens namn fasthöll vid den tyska enheten. 

………

Först sedan Västtyskland upptagits i Atlantpakten övergav Sovjetunionen enhetstanken (sid 54)

Några sidor längre fram läste jag att:

I tiden- rent kalendariskt betraktat – var det västsidan som som fullbordat den tyska delningen. Det började med det så kallade bizonien – det vill säga sammanslagningen av de brittiska och amerikanska ockupationssektorerna och fortsatte med inrättandet av det ekonomiska rådet i Frankfurt och de politiska sammanslagningarna av de tre västliga ockupationszonerna. 

………

Utvecklingen i den sovjetiska ockupationszonen hade inte stått stilla, men åtgärderna  där var hela tiden svar på åtgärder i väst. Bizonien – en ekonomisk kommission i öst. Sammanslagningen av de tre västliga zonerna – en folkkongress i öst. Det svåraste slaget mot enheten var emellertid den valutareform, som 1948 genomfördes i västzonen. (sid 58)

Valutareformen i västzonerna, 1948, resulterade i att Sovjet genomförde en liknande reform och införde en egen östvaluta.

1949 utropas förbundsrepubliken Tyskland i väst Sovjet svarar med att utropa den tyska demokratiska republiken.

Så hoppar jag till 1952. Om det året skriver, Byttner:

… vände sig Sovjetunionen de 10 mars 1952 till de tre västmakterna med ett överraskande utspel, där man föreslog ett tyskt enande inom de gränser, som man dragit upp i Potsdam, tillbakadragande av ockupationstrupperna, alliansfrihet för det återförenade Tyskland, fria val och så vidare I stort sett ett statsfördrag som liknade det, som man 1955 skulle enas om för Österrike (min anm: som ju delades i zoner på samma sätt direkt efter krigsslutet). (sid 60)

USA var, skriver Byttner, inte intresserat av en återförening vid den tiden.

5 maj 1955 gavs Västtyskland fullständig suveränitet  och togs då också upp i NATO, som hade bildats 1949. 

11-14 maj 1955 svarade Sovjet med att skapa Warzawapakten.

Det ska också sägas att Västmakterna ganska snart genomförde handelsblockader mot öst och upprättade listor med varor som inte fick säljas till Sovjet eller randstaterna. 

Sommaren 1961 påbörjades byggandet av muren.  Vi som var med minns några dramatiska dagar då vi fruktade att ett nytt världskrig skulle utbryta, vilket lyckligtvis inte blev fallet. På den tiden var nog alla dessutom övertygade om att nästa krig skulle bli ett atomkrig.

Och för 20 år sedan raserades muren av protesterande östtyskar. Den blev inte permanent. Stora ting kan hända i politiken, undrens tid är inte förbi. En sovjetledare bestämde att man inte skulle rulla in med tanks och krossa folken i de dittillsvarande Öststaterna.