Tillägg och sammanfattning:

Här accepteras inte kommentarer som:

- inte följer regler för anständigt språkbruk , omtalar medmänniskor med nedsättande ord som ”idiot”, ”dårfink”, ”dårar” etc. (tillåtet med normal ironi och statir dock)

– innehåller uttalanden som strider mot lagen, ex. hets mot folkgrupp

– innehåller för många länkar eller länkar till sidor där man bryter mot lagen

– inte har med inlägget att göra

– inte är annat än återkommande långa inlägg, som uppenbart är del av en egen kampanj, som bör föras på annan och egen blogg

– inehåller fula eller illvilliga personangrepp

– upprepar samma sak/fråga, trots att kommentaren, eller frågan i denna, redan är besvarad

– på ett fult och insinuant sätt tillskriver mig, eller andra skribenter, åsikter jag/de inte har och aldrig har gett uttryck för på denna blogg

Tillägg 22/4: Strukna kommentarer är strukna, och de kommentarer som sedan tjatar om att jag har strukit kommentarer, kommer också att strykas.


Ursprungligt inlägg:

Det har tyvärr blivit dags att fundera över hur Motvallsbloggen ska skötas. Å ena sidan vill jag inte stryka kommentarer och jag hade hoppats slippa göra det, å andra sidan kan somliga kommentatorer ganska snabbt och lätt göra en blogg helt eller delvis oläslig genom att komma med irrelevanta inlägg, eller inlägg som bara handlar om att trakassera bloggskrivaren, inte om en vilja till en seriös diskussion.

Det senare har flera bloggare som skriver om samhällsfrågor redan kunnat konstatera och några av dem har valt att radera kommentarer som inte är seriösa eller som endast handlar om att okväda eller trakassera bloggaren. Andra, som Ali Esbati, som har många mycket intressanta, viktiga och tänkvärda inlägg, har valt att inte göra det men han har istället fått kommentarer som i praktiken gör all seriös diskussion om hans inlägg omöjlig. Han befinner sig dessutom i den svåra situationen att han inte kan stryka kommentarer med mindre än man tar detta som intäkt för censur och bevis för kommunismens uselhet. Precis som om obundet liberala Dagens Nyheter, eller de andra stora borgerliga tidningarna, inte stryker debattinlägg och insändare i massor, och i synnerhet sådana som inte passar tidningarnas ”profil”.

Det fria ordet handlar inte om, och kan inte handla om att vem som helst har rätt att uttrycka vad som helst i andras medier eller i vilket medium, på vilken blogg han/hon vill. Får man inte plats i de etablerade massmedierna eller på andras bloggar, får man söka andra vägar för att få säga det man vill, starta en egen tidning, skapa en egen hemsida, en egen blogg, börja trycka upp flygblad etc. Det är endast detta det fria ordet garanterar. Dessutom är man, enligt lag, inte fri att säga vad som helst om andra människor även om gränserna är vida.

För några veckor sedan införde jag regler för kommentarer på Motvallsbloggen (se första kategorin till höger här) men dessa verkar inte räcka till. Därför funderar jag på att börja redigera kommentarer lite mer konsekvent, att sköta bloggen på samma sätt som ex. obundet liberala DN och SvD sköts vad gäller debattinlägg och insändare med andra ord. Jag ser ingen annan möjlighet just nu, om bloggen ska förbli läsvärd för seriösa besökare.

Detta innebär inte att jag kommer att stryka kommentarer hej vilt eller bara för att man invänder mot mina uppfattningar. Jag välkomnar sådana, men det ska vara seriösa kommentarer och kommentatorer bör följa diskussionen på en tråd och undvika att ställa frågor eller komma med invändningar som redan framförts eller som redan besvarats på tråden.