General Motors går dåligt och det är ju illa. Man försvarar sig med att det beror på att en viktig underleverantör har gått i konkurs.
Kan väl aldrig ha berott på att General Motors pressat underleverantören så svårt att denne inte klarade mer? Det är ju annars precis vad de stora företagen gör just nu, även här hemma i Sverige.

Det här får mig att tänka på vad den kvinnliga ekonom som satte stopp för Enrons svindlerier berättade i TV häromdagen, nämligen att man hade pressat en av sina större kunder så hårt att företaget kursade. Det, menade hon, var inte så smart.

Stora företag tycks alltså ha en förmåga att krossa det mesta i sin omgivning, sina leverantörer, sina kunder och sig själva. De enda som går skadeslösa, ja fantastiskt mycket rikare, ur förödelsen är företagens VD:ar och styrelseledamöter.