Pepparrot, produktutveckling och en massa annat
Kul att utvecklingen går framåt hela tiden. Men ibland blir jag lite irriterad. Som när jag ska handla en matvara i affären och förpackningarna ändrar utseende var och varannan vecka, så att jag aldrig riktigt vet vad jag köper, om det är den gamla vanliga produkten i ny förpackning, den som jag vill köpa, eller om det är en helt annan vara med annan smak och andra egenskaper.
Skulle koka pepparrotssås idag och bad mannen att köpa en tub pepparrot med sig hem, samma som vanligt. Han kom hem med en sådan och samma tillverkare som vanligt, Winborgs. Döm om min förvåning när jag började klämma ut innehållet och det rinner ut något kritvitt som närmast liknar filmjölk, både vad gäller färg och vad gäller konsistens, och det dessutom går åt mängder av geggan innan det börjar smaka pepparrot om såsen.
Plockar fram en äldre tub, som det fanns lite kvar i, och läser på innehållet: Pepparrot 74%, vatten, vegetabilisk olja, förtjockningsmedel (E 401) citronsyra, konserveringsmedel (E223).
Det var ju en hel del annat än pepparrot, men dock 74% så huvuddelen bestod i alla fall av pepparrot..
Så läser jag på den nya tuben: Vatten, majonnäs (med bl.a. vegetabilisk olja, äggula, vinäger), margarin (med bl..a. vegetabiliska oljor, vegetabiliska fetter (delvis härdade), emulgeringsmedel (E 471, E 475), vasslepulver, salt, arom) pepparrot 17%, socker, förtjockningsmedel (E 401), syra (citronsyra), konserveringsmedel (E 212, E 223).
Alltså 17% pepparrot, det jag ville ha, och 83% av sådant jag inte ville ha, en massa kemikalier bland annat, för att inte tala om sockret! Hur i all världen kommer man på att stoppa in socker i en tub som kunden köper för att innehållet ska smaka pepparrot??
Då upptäcker jag att det står ”pepparrot” på den gamla tuben, men ”pepparrotsvisp” på den nya tuben.
Sedan fick jag veta, av maken, som hade inhandlat tuben, att pepparroten på burk var mycket starkare enligt expediten i vår lilla matbutik och att det numer bara fanns den här sorten (pepparrotsvisp) på tub. Det här är väl den nya valfriheten kan jag tro, eller kanske de billigare matvaror vi lovades med EU.
Troligen mer pepparrot i burken alltså. Så då får jag testa en burk nästa gång, om sådana finns att köpa nästa månad. Om inte får jag väl börjar odla min egen pepparrot igen, om det inte är förbud mot att privatodla sådan inom EU förstås.
18/02 03:38 at 03:38
Varning – tro inte att burk är bättre! Visserligen är det 80 % pepparrot i burken, men resten är vegetabilisk olja, salt och pepparrotsAROM.
Morgondagens pepparrotsprojekt är att kolla gamla hederliga Winborgs. Min burk var från en annan känd tillverkare.
Jag köper ibland ”färsk pepparrot” och river själv, men det är inte mycket bättre än sågspån. Ingen smak alls.
18/02 04:06 at 04:06
Britt:
Men 80% är ju bättre än 17% trots allt.
Fast jag får nog börja odla själv igen. Den hemodlade smakade ordentligt.
18/02 17:10 at 17:10
Odla pepparrot? Då får du ett elände att utrota dem. De växer ju som ogräs!
18/02 17:13 at 17:13
Jag blir också irriterad när man smyghöjer priset genom att fuska med råvarorna.
Blev besviken när jag köpte fruktyoghurt på Ica härmodagen. Smakade blaskigt. Nu handlar jag bara naturell yoghurt. Innehåller inte gelantin som binder vatten – och annat konstigt.
19/02 01:10 at 01:10
Lasse:
Jo, jag menade också att det är ett förfärligt ogräs, men maken, som står för odlandet (jag bara kommenderar vad som ska odlas ) påstår att det inte något problem om man håller efter det. Vi odlade pepparrot på vårt förra ställe och det spred sig inte, så han vet tydligen hur han ska sköta saken och då överlåter jag med varm hand ansvaret på honom.
Hannelore:
Visst blir man urförb…. när fina och riktiga matprodukter inte finns längre utan de har ersatts med produkter som det är mer kemkalier än mat i.
19/02 01:17 at 01:17
Lasse:
Mina föräldrar odlade pepparrot när jag var liten. Sorken eller mullvaden fick smak på den – rötterna försvann! Så den blev inte långlivad…
19/02 03:30 at 03:30
Lasse:
Det var ju en tanke faktiskt. Där vi bodde tidigare hade vi sork, som ju är grönsaksätare och som åt upp våra morötter underifrån. De kanske höll efter pepparroten också. Det har vi inte här. Här har vi istället mullvad på tomten (eller snarare under den), och de äter ju inte grönsaker utan insekter (köttätare alltså), så det kan ju göra en skillnad faktiskt. Får ta ett allvarligt samtal med maken om saken igen alltså. Man måste ju inte laga pepparrotskött – även om det är gott!
05/03 10:14 at 10:14
Hejsan go’vänner. Skall vi reda ut begreppen innan vi fingranskar innehållet och mängden pepparrot. Pepparrotsvisp är inget man gör pepparottssås på!!!!!!!!!!!!! Nej denna produkt använder du som smaksättare. Smarrigt till t ex rökt kött (häst kött i gammelvärlden) eller en liten klick på en skiva Gustafs korv! Kan med fördel spetsa till smaken på Skagen röran.
Den vanliga pepparoten, på tub eller plastburk (Winborgs) så inbillar jag mig att burken har starkare smak. När man sedan gör såsen, RÖR NED PEPPARROTEN SIST! Pepparrotssmaken försvinner vid upphettning. Om du fryser ned en rätt med pepparrot och sedan kör den i mikro eller värmer i kastrull försvagas smaken kraftigt. Tillsätt gärna mer pepparrot efter uppvärmningen.
Vid kokning av pepparrotskött, lägge gärna i en bit hel pepparrot, selleri, palsternacka, lök, morrötter i koket för att få en riktigt god buljong att göra såsen på. Blir grönsakerna urkokta, så släng dom. Annars är dom goda tilltugg till maten.