Kul att utvecklingen går framåt hela tiden. Men ibland blir jag lite irriterad. Som när jag ska handla en matvara i affären och förpackningarna ändrar utseende var och varannan vecka, så att jag aldrig riktigt vet vad jag köper, om det är den gamla vanliga produkten i ny förpackning, den som jag vill köpa, eller om det är en helt annan vara med annan smak och andra egenskaper.

Skulle koka pepparrotssås idag och bad mannen att köpa en tub pepparrot med sig hem, samma som vanligt. Han kom hem med en sådan och samma tillverkare som vanligt, Winborgs. Döm om min förvåning när jag började klämma ut innehållet och det rinner ut något kritvitt som närmast liknar filmjölk, både vad gäller färg och vad gäller konsistens, och det dessutom går åt mängder av geggan innan det börjar smaka pepparrot om såsen.

Plockar fram en äldre tub, som det fanns lite kvar i, och läser på innehållet: Pepparrot 74%, vatten, vegetabilisk olja, förtjockningsmedel (E 401) citronsyra, konserveringsmedel (E223).
Det var ju en hel del annat än pepparrot, men dock 74% så huvuddelen bestod i alla fall av pepparrot..

Så läser jag på den nya tuben: Vatten, majonnäs (med bl.a. vegetabilisk olja, äggula, vinäger), margarin (med bl..a. vegetabiliska oljor, vegetabiliska fetter (delvis härdade), emulgeringsmedel (E 471, E 475), vasslepulver, salt, arom) pepparrot 17%, socker, förtjockningsmedel (E 401), syra (citronsyra), konserveringsmedel (E 212, E 223).

Alltså 17% pepparrot, det jag ville ha, och 83% av sådant jag inte ville ha, en massa kemikalier bland annat, för att inte tala om sockret! Hur i all världen kommer man på att stoppa in socker i en tub som kunden köper för att innehållet ska smaka pepparrot??

Då upptäcker jag att det står ”pepparrot” på den gamla tuben, men ”pepparrotsvisp” på den nya tuben.

Sedan fick jag veta, av maken, som hade inhandlat tuben, att pepparroten på burk var mycket starkare enligt expediten i vår lilla matbutik och att det numer bara fanns den här sorten (pepparrotsvisp) på tub. Det här är väl den nya valfriheten kan jag tro, eller kanske de billigare matvaror vi lovades med EU.
Troligen mer pepparrot i burken alltså. Så då får jag testa en burk nästa gång, om sådana finns att köpa nästa månad. Om inte får jag väl börjar odla min egen pepparrot igen, om det inte är förbud mot att privatodla sådan inom EU förstås.