Satt och häpnade framför TV:en häromdagen, över vad som sades i ett program om utsläppsrätter. Rikt folk utsläppskompenserar genom att köpa in sig i konsortier som äger rengskog, som man lovar att inte hugga ner inom en viss tid, fick vi tittare veta. För detta får konsortiet sälja utsläppsrätter. Det framgick inte vem det var som i slutänden håvade in pengarna för försäljningen av de där utsläppsrätterna, om det var de rika människorna som skulle göra sig en hacka på att de släpper ut växthusgaser eller om det var det säljande konsortiet som tjänade på det hela? Eller finns det en stat som håvar in pengarna? I vilket fall som helst så verkade det vara ett privat företag som sysslade med att övertyga folk om att de skulle ”klimatkompensera” och att folk skulle avstå från att åstadkomma utsläpp för att få sig tilldelade utsläppsrätter att sälja.

I Indien kunde kvinnor få sälja utsläppsrätter för att de trampade upp vattnet till sina åkrar på gammaldags manér istället för att pumpa upp det med dieselaggregat. Då borde varenda fattig indier, som inte har bil exempelvis, kunna få utsläppsrätter att sälja. Tillskapar man sådana på detta enkla sätt så OJ vilka utsläppsmängder vi i Europa och USA därefter kan kosta på oss. Det finns hur många utsläppsrätter som helst att tillskapa. Varenda själ kunde ju sätta på sig stegräknare och få betalt för varje steg man tar istället för att åka bil. Eller så kan man räkna ut en schablonsumma för bilfrihet. Varenda person utan kylskåp, utan tvättmaskin, utan ….

Så nu vill jag ha utsläppsrätter att sälja för att jag går till brevlådan varje dag, istället för att köra bil dit. Dessutom vill jag ha sådana för att jag inte hugger ner de trän som står i trädgården. Jag lovar att de ska få stå minst 60 år (ja nu sedan vi huggit ner våra två stora granar kan jag lova det, i synnerhet som jag inte lever i sextio år till). Egentligen borde jag få mängder av utsläppsrätter att sälja dessutom, för att jag avstår från att bygga en gigantisk och enormt smutsig industri med stora mängder utsläpp.

Bönder i Canada (tror jag det var) skulle få sälja utsläppsrätter om de avstod från att plöja sina fält och sådde utan denna markberedning. Så jag vill ha rätt att sälja utsläppsrätter för att jag inte plöjer upp min gräsmatta och vår grästorv och även för att jag inte gödslar gräsmattan med kogödsel.

(OK, det ska vara företag, jag vet, men jag tipsar gärna om möjligheterna.)

Hela köret med utsläppsrätter verkar rena snurren, eller rena lurendrejeriet om man ska vara mer exakt. På Svt:s hemsida kan vi läsa att:

Systemet har fått hård kritik fär den frikostiga tilldelningen av utsläppsrätter. Från och med 2013 ska andelen rätter som auktioneras ut öka gradvis.

(Se också YouTube-filmen ”The Story of Cap & Trade”)

Man tar sig för pannan. Varför kommer jag att tänka på fiskerätterna på Island, som privatiserades och som såldes av fiskare som satsade pengarna på börsen istället, med den gigantiska bubblan och Islands ruin som resultat?

Ska vi kanske gissa på någon slags utsläppsrättsbubbla framöver? Ja vid sidan av det faktum att allt tyder på att man använder de här utsläppsrätterna för att kunna öka utsläppen utan att folk gnäller alltså?

Är det inte dags att sluta lyssna på nyliberala ekonomer som  uppfinner nya sätt att leka affär med allt möjligt, såväl som med det som är omöjligt eller vanvettigt att köpa och sälja.

/Kerstin

Skriv under Budkavle för välfärd”!

Länkar:
- Svt:s program Klimat 09 (Klimatklippet)
- 234 programinslag om utsläppsrätter på Svt.
- Utsläppsrätter ett fiasko
- Studie underkänner utsläppsrätter
- SSAB tjänar miloner på utsläppsrätter
- Utsläppsrätter ger storvinster
- Två argument mot utsläppsrätter, Ekonomikommentarer