Konkurrens, konkurrens och mer konkurrens mellan individer är bästa sättet att utveckla samhällen, hävdas det idag och upprepas det ständigt i propagandan i massmedia. Det är förstås ren dumhet. För mycket och felaktigt påtvingad konkurrens leder istället till tillbakagång och till stagnation.

Människan, som art, hade aldrig varit så framgångsrik om varje enskild individ ständigt hade konkurrerat med varje annan individ. Det typiskt mänskliga är istället vår förmåga att samarbeta, att lära av varandra och att utveckla nya tekniker och teknologier tillsammans.

Negativ konkurrens, konkurrens under piskan, som det handlar om idag när varje människa känner otrygghet och tvingas leva i skräck för att förlora arbetet och hamna utanför samhället, leder till ängsligt vaktande av det egna reviret, till att man inte delar med sig i rädsla för att någon annan ska kunna skörda frukterna av ens insatser. Det leder till att alldeles för mycket individuell energi och kreativitet läggs ner på nedbrytande istället för utvecklande aktiviteter.

Konkurrens under trygga förhållanden kombinerad med system som möjliggör nyttjandet av goda idéer av alla, däremot, leder till positiv kreativitet, till att tankeverksamhet ägnas åt sådant som är gott och kan medföra positiva effekter för alla.

När alla skolor ska konkurrera om elever exempelvis, kommer skolorna inte att vilja dela med sig av nya och kanske goda pedagogiska idéer, det kan ju leda till att andra stjäl eleverna och därmed resurserna. I ett samhälle med en gemensam skola, med samma villkor för alla skolor däremot, kommer goda pedagogiska idéer alla till del. Där kommer den att belönas lite extra som sprider dessa goda idéer, om så bara med socialt erkännande och beundran från andra människor.

I ett samhälle där all forskning ska bekostas privat (helst), kommer de som forskar att försöka hemlighålla sina forskningsresultat, för de ska ju komma det egna företaget tillgodo i första hand, och därmed stoppar man kunskapsutvecklingen. Det är nämligen genom fritt utbyte av kunskaper och nya landvinningar, som vetenskap och teknologi utvecklas mest effektivt, inte genom ängsligt vaktande eller genom hemlighållande av de egna idéerna eller upptäckterna.

Människan är en varelse med förmåga både till samverkan och omtanke och till egoistisk konkurrens och mobbing. Vilken del av våra inneboende möjligheter som kommer till uttryck beror på den omgivning vi lever i. Administrerar man fram ett samhälle där alla tvingas anstränga sig för att slå ut andra, där endast egoisterna klarar sig, blir många av oss egoistiska. Organiserar man fram ett samhälle där våra sociala sidor och samarbetsförmåga premieras blir vi sociala och samarbetsvilliga.

Dagens betonande av individuell konkurrens är rent infantilt med andra ord. Extrem sådan, samhällen där alla pressas till vanvett, leder till att sociala systemet bryts ner, till kaos och till slut till inre och totalt sönderfall.