Jag har förstås fått för mig att det blivit en vanlig metod, både inom parterna, i de interna maktstriderna, och mellan partierna, att man utnyttjar massmedia och meddelar ofördelaktiga saker om konkurrenter som man vill göra sig av med eller oskadliggöra politiskt.

Första gången jag kände mig säker på att den här metoden utnyttjades, systematiskt också i svensk politik (i amerikansk politik har den ju varit vanlig mycket länge), var också under våren före ett val, nämligen när någon måste ha tipsat massmedia om Ebbe Karlsson och hans underliga ageranden i samband med utredningen av Palmemordet, där bl.a. Anna-Greta Lejon fick avgå så småningom. Affären pågick i massmedia under lång tid, med nya smaskiga detaljer varje vecka. Någon måste kontinuerligt ha läckt detaljer till massmedia den gången. Så plötsligt dog skandalen med Ebbe Karlsson-affären i massmedia och istället avslöjades storpampars, inom företagarvärlden, skumma boendeformer, hur de fick villor och attraktiva lägenheter billigt och kom undan med skatt. En slump? Vet inte men tror inte det.

Undrar också hur massmedia kom på Mona Sahlins Tobleroneköp just när hon var på väg att bli nästa ordförande i det socialdemokratiska partiet? En slump? Vet inte men tror inte det. Hur fick massamedia reda på Malms famösa uttalande om kvinnor, och just när han var obekväm för socialdemokratiska partiet (rosornas krig)? En slump? Vet inte men tror inte det. Hur får massmedia reda på alla politikers porrbesök? En slump? Vet inte men tror inte det. Anna Sjödin skandaliseras, en sosse som slåss på krogen! Karin Pilsäter kör rattonykter men henne ska man ha medkänsla med. En slump? Vet inte men tror inte det.

Så här kunde man fortsätta att fråga om affär efter affär. Det som skiljer den senaste historien från tidigare sådana är att här är det uppgiftslämnaren/tipsaren och hans parti, som skandaliseras inte den som tipsen handlar om (som kanske är helt oskyldig, uttalar mig inte om den saken här). Det tog dessutom tydligen flera månader innan den här skandalen briserade, och precis lagom tills följetongen med KU-förhören tagit slut? En slump? Jag bara undrar?

Kan det faktum att det bara är socialdemokrater som drabbas av skandaler bero på att nästan alla våra massmedia är borgerliga idag? Vet inte, men tror det.

Vet vi vanliga dödliga, vi inom valboskapen, någonsin vad som utspelar sig bakom kulisserna? Tror inte det.