Vilka har de beryktade mejlen om Reinfeldt skickats till? Svaret på den frågan avgör om det handlar om förtal eller inte, som man också konstaterade på TV i går kväll.

Om mejlaren Mats L bara har skickat mejlen till journalister, eller till tidningsredaktioner, så måste han dels ha litat på meddelarskyddet, dels ha litat på att journalisterna skulle undersöka saken innan de eventuellt publicerade påståendena om svart piga och annan svart arbetskraft. Då är det rent juridiskt inte förtal från hans sida. Då är det ett tips till tidningsredaktioner som aldrig borde ha kommit vidare därifrån om man där konstaterat att tipset inte hade fog för sig.

Om han dessutom, och endast, utöver mejl till redaktioner/journalister, har skickat mejlen till Reinfeldt själv och/eller till M:s partikansli, för chans till yttrande om saken, så får det ju snarare anses som ett ganska juste drag, att han också varit hederlig nog att informera dessa om vad han misstänker och tänker sätta tidningar på att undersöka.

Jag har under dagen försökt hitta uppgifter om hur det verkligen gått till men inte lyckats och det gör mig misstänksam. Dock verkar det som om det ovanbeskrivna scenariot kan vara det riktiga. I så fall undrar jag vilken journalist, eller vilken redaktion, som läckte om de här mejlen. Den redaktionen, eller den tidningen skulle jag inte vilja ha något att göra med. Den kan man ju inte lita på vad gäller meddelarskydd och garantin för anonymitet.

Om å andra sidan, mejlen också har skickats till privatpersoner och/eller till bloggare som inte har skaffat sig status som offentlig publicist och som därför inte har ansvarig utgivare, så handlar det om förtal och då var mejlen värda fördömande. Vi får väl se framöver, om det nu blir polisutredning, hur det går, och hur det var med de här sakerna.
Jag väntar med min bedömning till dess. Men under tiden kan jag inte låta bli att fundera vidare:

Om mejlaren Mats L faktiskt trott att Reinfeldt använt svart arbetskraft så hade han rätt i att det hade varit av intresse för väljarna att få veta den saken, och då har han bara gjort vad han borde göra, försökt påvisa en dubbelmoral hos den person som aspirerar på statsministerposten efter nästa val.
Har vi anledning att tro att mejlaren var medveten om att han for med lögn? Jag tror faktiskt inte det, för då hade han troligen insett att de redaktioner och/eller journalister, som han mejlade till, skulle avslöja lögnen och aldrig publicera hans påståenden och då hade saken stannat vid hans mejl till redaktioner/jurnalister och aldrig blivit något ”förtal”. Vi har alltså viss anledning att tro att mejlaren var i god tro i sakfrågan.

Så har det också kommit upp en nidbild/satirbild på massmediaagendan, gjorda från socialdemokratiskt håll, där en behornad potentat håller upp ett plakat med en bild på Reinfeldt. Denna bild har skickats ut till socialdemokratiska organisationer och det anses vara illa.
Det är förvisso en satirisk bild som inte smickrar Reinfeldt och M, men jag hoppas att jag slipper läsa upprörda inlägg om denna bild från personer som för bara någon vecka sedan, med stor emfas, försvarade Muhammedbilderna. Inte kan väl Reinfeldt eller moderater i allmänhet, demokrater och förespåkare för det fria ordet som de är, ta sååå illa vid sig av denna ”skämtsamma bild”!

*****************************

Tillägg 22/4 2007 angående den i mejlen omtalade barnflickan

Reinfeldts barnflicka jobbade illegalt, Metro 29/1 2007

Länkar också till senare inlägg på Motvallsbloggen om Reinfeldts barnflicka:
Reinfeldt i blåsväder – fram med tsunamibanden igen
Hur var det nu med Reinfeldts serbiska barnflicka?
Dags igen – för mobbning av Danielsson alltså (2/2 2007) – animerad Motvallssatir om barnflickan

Det har fortfarande inte bringats klarhet i hur det var med den där barnflickan, som Reinfeldt envist förnekade existensen av och som mejlaren anklagades för förtal av honom om. Ingen har behagat pressa Reinfeldt om saken – konstigt nog och trots att barnflickan uppenbarligen existerade, även enligt egen utsago (se länkar i de senare blogginläggen om saken).