Lyssnade på programmet ”Debatt” på TV1 igår kväll, där man diskuterade Olof Palme och hans insatser, i Sverige såväl som internationellt.

Jo, Palme var en stor man på den internationella arenan, det var man tämligen överens om, medan man inte var lika överens om hans inrikespolitiska betydelse eller om vad som hade skett om han inte hade mördats och ryckts bort för tidigt.

Det som stötte mig i programmet var de som menade att Palme var passé idag för att ”det är andra tider nu”. Vadå ”andra Tider”? De som uttalar sig på det sättet verkar tro att det finns en övernaturlig makt vid namn ”Tiden” eller ”Tiderna” som vi människor inte kan göra något åt eller påverka och som bestämmer världspolitiken och våra mänskliga villkor. Vad är det för dumheter?. Världspolitiken bestäms av politiker och av hur sådana agerar inte av det faktum att tiden går. Detta senare faktum kan vi inte göra mycket åt, men hur vi människor använder ”tiden” medan den går, det beror på oss, och de stora världspolitiska eller ekonomiska skeendena är inte naturlagsbundna. De beslutas och organiseras fram, av de politiker vi valt eller som förtrycker och lurar oss.

När jag var ung var det ”Utvecklingen” som liksom bestämde över oss människor. Nu är det ”Tiden” ibland ”Globaliseringen” som bestämmer över oss. Tala om fördummande mystifikationer!