Så är det idag precis fem år sedan jag lade ut mitt första inlägg på Motvallsbloggen. Det känns både som om jag bloggat i hela mitt liv och som om det var igår jag började blogga.

Just nu finns det så mycket att säga om allting och så mycket att protestera mot samt så lite hopp, att jag inte orkar skriva om någonting. Det samlade eländet i världen är alldeles för kompakt. 

Det mesta har blivit sämre även i Sverige under de här åren, bevakningen av oss har intensifierats, många fler människor har blivit fattigare och bostadslösa, fler har slagits ut ur samhället, på olika sätt  och av olika orsaker, och de som idag hävdar att det ljusnar vad gäller ekonomin försöker bara slå blå dunster i ögonen på oss, eller så talar man bara om de rika och välbärgade. Det kommer att bli mycket värre för många av oss andra, även om de rikaste har fått igång spekulationskarusellen igen. Kommunerna kommer att tvingas spara de kommande åren, med fler arbetslösa, med sämre sjukvård, med sämre skolor, med sämre barnomsorg och sämre allmän samhällsservice som resultat. Många kommer att förlora sina arbeten på grund av detta och på grund av att Volvo och SAAB säljs ut, kanske försvinner ur landet, och många små företag kommer att slås ut på grund av allihop det här.

Jag är alltså avsevärt mycket mer pessimistisk nu än jag var när jag började blogga.

Har dessutom tittat på filmen Den svarta nejlikan ikväll, om den svenske ambassadören i Santiago, Harald Edelman, och hans insatser för att rädda förföljda i samband med kuppen i Chile 1973, och det har inte gjort mig muntrare till sinnes. Filmen påminner mig om en tid då svenskar som en man stod upp för förtryckta människor, tog emot och välkomnade flyktingar och fördömde tortyr. Idag ägnar sig det land som många unga svenskar ser som idealsamhället, USA, åt tortyr i stor skala, och blir beundrat för det. USA hjälpte visserligen dikaturer runtom i världen att tortera människor redan då, men då ville man inte erkänna det i alla fall. Idag närmast skryter de styrande i USA med den saken, och svenska politiker hjälper dessutom amerikanerna att plocka in människor för tortyr. Jag skäms idag, inte  bara för Sveriges agerande och politik, utan för att jag är människa. Då, 1973, kunde jag vara åtminstone lite stolt över att vara svensk.

Slutligen denna märkesdag, tack alla besökare som orkat läsa mina litanior genom de här fem åren, och tack alla ni som kommit med kommentarer. Vi kämpar väl vidare så länge vi orkar, både jag och ni.

/Kerstin

Skriv under Budkavle för välfärd”!