Säga vad man vill om Alliansregeringen, men den är i alla fall fullt medveten om sin egen inkompetens i förhållande till andra länders regeringar. Nu hör jag på Ekot att Deutsche Bahn är intresserat av att köra tåg på ”den svenska marknaden” när det blir fritt fram att konkurrera på linjerna mellan våra stora städer i oktober. Tyska och franska eller danska regeringar anses alltså, av vår Alliansregering, vara mycket bättre på att sköta tågtrafik än den själv är.

Det blir mycket bättre och fler tåg på det här sättet, förklarar regeringens infrastrukturminister, Åsa Torstensson, trosvisst. Jaha ja, men nu förhåller det sig så att det är själva spåren som inte räcker till fler tåg, men det vet kanske inte regeringen om eftersom den beslutat att inte bygga ut järnvägarna utan istället satsar på bilvägar runt Stockholm (som förstås bara ska köras på med miljövänliga bilar!). Okunnighet om de begränsningar som antalet järnvägar skapar förvånar inte dock, så otroligt oinformerade och verklighetsfrånvända som våra nuvarande ministrar är. Eller har de tänkt sig att Deutsche Bahn ska bygga fler spår också kanske?

Blir det bättre för tågresenärerna, frågar radions intervjuare?

– När man gör stora reformer kan man inte exakt se hur lösningen blir, säger infrastrukturministern

Tydligare än så kan man inte erkänna att man sysslar med trial and error och utsätter hela landet för ett gigantiskt experiment vars konsekvenser man inte ens försöker att förutse. För att inte tala om att man visar att man inte ens kan tala korrekt svenska. Det är väl inte lösningen som regeringen inte känner till, utan effekterna av dess ”lösningar”, åtgärder. Eller vet man inte alls vad man gör? Kanske förklarar denna brist i språkförmågan mycket av det vanvett regeringen tar sig för. Utan ett väl utvecklat språk kan  man inte tänka klart.

Så vad ska vi svenskar leva på framöver när alla svenska, privatägda såväl som gemensamt ägda företag och naturresurser, säljs ut till andra stater eller till multinationella företag och dessa plockar ut vinsterna ur företagen ur landet? Ska vi leva på att skriva bloggar eller tillverka websidor till varandra har man tänkt sig?

Vi tar under denna regering jättekliv mot ödet att bli norra Europas Sicilien, en underutvecklad del av Europa där vad vi har kvar att satsa på är älgjakt och fasanjakt för de rika nere i Europa. Det som händer just nu, ja som har pågått de senaste 25 åren, trotsar allt förnuft, i varje fall om man anser att staten är till för folket inte att folket endast är till för företagen och för att producera mer profit för dessa, som de kan spela på börsen med.

/Kerstin

Länkar:
- SJ får konkurrens på lönsamma linjer. SR Ekot
- Två konjunkturer samtidigt, Björnbrum
- Är Andreas Carlgren bara okunnig eller har han dåliga rådgivare? Biology and
- Avregleringar och utförsäljningar inga prispressar, Ett Härta Rött