För den som vill informera sig om Haiti och orsakerna till att jordbävningen blev en så omfattande katastrof  finns det en hel del att hämta på nätet. Där kan vi få veta hur USA med allierade försökte förvandla Haiti till ett nyliberalt mönsterland – och hur det gick. Som av en ren händelse har Haiti en usel, ja nästan ren frånvaro av infrastruktur, vilket är konstigt med tanke på hur fantastiskt bra det privata kapitalet påstås sköta stater, bara de slipper klåfingriga regeringar.

Några länkar för den som är intresserad alltså, och det borde alla vara som vill leva i en demokrati och som använder sin rösträtt.

1: Before and after the Quake. The incapacitation of Haiti, Ashely Smith, Counterpunch

Ett citat ur artikeln:

”The media coverage of the earthquake is marked by an almost complete divorce of the disaster from the social and political history of Haiti,” Canadian Haiti Solidarity Activist Yves Engler said in an interview. ”They repeatedly state that the government was completely unprepared to deal with the crisis. This is true. But they left out why.”

Why were 60 percent of the buildings in Port-au-Prince shoddily constructed and unsafe in normal circumstances, according to the city’s mayor? Why are there no building regulations in a city that sits on a fault line? Why has Port-au-Prince swelled from a small town of 50,000 in the 1950s to a population of 2 million desperately poor people today? Why was the state completely overwhelmed by the disaster?

To understand these facts, we have to look at a second fault line–U.S. imperial policy toward Haiti. The U.S. government, the UN, and other powers have aided the Haitian elite in subjecting the country to neoliberal economic plans that have impoverished the masses, deforested the land, wrecked the infrastructure and incapacitated the government.

Så några fler länkar som delvis behandlar samma sak som artikeln ovan, men som också tar upp andra aspekter av förtrycket av Haitis befolkning och de militärkupper USA utsatt haitierna för genom åren.

2: The Worst Just Got Worse. The Tragedy of Haiti … and Us, Paul Buchheit, Counterpunch, erbjuder en mycket kort sammanfattning av de senaste 30 årens haitiska historia.

3: No Mister, You Can’t Share My Paine, John Maxwell, Counterpunch

Ett litet citat från den här artikeln också, om vad som hände medan man fraktade iväg den folkvalde presidenten Aristide efter USA-kuppen mot honom 2004:

Meanwhile, in Haiti, the US Marines protected an undisciplined ragbag of rapists and murderers to allow them entry to the capital. The Marines chased the medical students out of the new Medical School established by Aristide with Cuban help and teachers. The Marines bivouac in the school, going out on nightly raids, trailed by fleets of ambulances with body bags, hunting down Fanmi Lavalas activists (Aristidanhängare: min anm) described as ’chimeres’ – terrorists.

Det här är artiklen som också berättar om hur de rika eliterna ingalunda har fått sina rikedomar av Gud, av någon naturlag eller av den osynliga handen, utan sett till att stjäla den från andra människor, med stöd av militär, med hjälp av förtryck, av mord av tortyr.

Slutligen en mycket sevärd film, där journalisten och filmaren Kevin Pina intervjuas om Haitis historia (4: Face to Face with Jack Etkin, Google video):

Filmen ovan har tagits ner från den här adressen, men jag har hittat den här istället:

Face to Face with Kevin Pina: Discussing Haiti

Haitierna är inte fattiga av ren slump alltså, de har tvingats till fattigdom, och denna fattigdom är den viktigaste orsaken till att jordbävningen fick så katastrofala konsekvenser och skördade så många offer.

Filmen ger också anledning att fråga sig vart Sverige är på väg?

/Kerstin

Länkar:
- Haiti och de dödliga sjukdomarna, Motbilder
- En framtid i Haiti, Kildén & Åsman
- Tommelilla maktlöst mot Shell, efterarbetet
- Halva Sverige inmutat, Skogsstyrelsen