Vi är offer för giriga kraftbolag
Elisabet Höglund är en person vars åsikter jag inte alltid delar. I dagens Aftonbladet har hon dock skrivit en krönika där jag kan instämma i nästan allt. Ansvaret för landets elförsörjning ska inte överlämnas till ett oligopol bestående av tre stora bolag som bara har kortsiktig vinstmaximering som mål för sin verksamhet.
Det framgår att Elisabet Höglund har kommit fram till sina slutsatser efter noggrann research. Precis som många andra så misstänker hon att kraftföretagen själva har ett intresse av att det då och då blir ”elbrist”. Och hon har också kommit fram till att den s.k. ”elbörsen” Nordpool bör avskaffas och att elmarknaden bör återregleras.
Jag skulle vilja säga att den bör omregleras, eftersom den även nu är strikt reglerad, men reglerad på ett sätt så att elpriset ska bli förmånligt för elproducenterna och oförmånligt för de vanliga konsumenterna. De riktigt stora elkonsumenterna betalar naturligtvis efter en särskild, mycket lägre taxa och är dessutom befriade från energiskatt och avgift för elcertifikat.
Det finns många skäl till att elektricitet för våra hem inte ska vara något som det spekuleras med på en ”börs”. Det viktigaste är ändå det som Höglund avslutar sin artikel med: Vi är tvingade att köpa el, hur dyr den än är. Tillgång till el är en överlevnadsfråga. Läs artikeln!
/Dan Gmark
Länkar:
El för viktigt för att hanteras av kraftbolgen, Elisabet Höglund, Aftonbladet:
Bojkotta elproducenterna! Motvallsbloggen 17 december
27/01 11:32 at 11:32
Ännu intressantare är ju att hon har industrin med sig.
Ytterligare ett tecken på att den religiösa marknadsfundamentalismen håller på att släppa sitt grepp. Om några år kommer alla att undra över varför de en gång kunde tro på något så dumt.
27/01 12:01 at 12:01
Är det motvalls att hålla med Elisabet Höglund, som i sin tur håller med Sverker Martin-Löf? Skojar du inte lite nu.
27/01 13:31 at 13:31
Svar till T:
I detta fall tycker jag att Elisabet Höglund går mot det som brukar sägas i mainstream-media och att Sverker Martin-Löf går mot vad Svenskt Näringsliv brukar säga och därmed hälsar jag dem välkomna till Motvallsgruppen.
Samtidigt vill jag betona att i klimatfrågan och beträffande kärnkraften intar jag en helt annan ståndpunkt än ovanstående personer.
27/01 13:42 at 13:42
Jan Wiklund:
Om vi ska se det positivt så förefaller det verkligen som om kostnaderna för ”avreglering” och ”konkurrensutsättning” börjar uppmärksammas. Exempelvis kostnaden för de nya statliga verk som måste tillskapas för att kontrollera att inte ”marknadsutsättningen” leder till absurda konsekvenser.
Med ett negativt synsätt så verkar det som om marknadsexperimenterandet fortsätter på nya områden, som om man inte lärt sig något alls. Ett exempel är ”avregleringen” av ”monopolet” på persontrafiken på järnvägens ”lönsamma linjer”.
27/01 18:21 at 18:21
Nu spelar det nog ingen roll om, säg en tredjedel av folket upptäckt att utförsäljningar, konkurrens och privatiseringar ger dyrare pris och sämre service.
Både utförsäljningarna och privatiseringarna kommer att fortsätta i alla fall.
Dels har vi en borgerlig regering och deras politik utgår inte från praktiken utan från ideologi.
Dels har vi anslutit oss till Lissabonfördraget, som tvingar oss ta beslut vi kanske inte vill.
Framtiden är mörk – apropå el alltså!
27/01 18:39 at 18:39
Lasse Strömberg
Och jag spår att ju mer hotad Alliansen känner sig, desto snabbare kommer den att sälja ut allt som kan säljs ut, så att de hinner riva hela Sverige innan de tvingas lämna över styret till en röd/grön regering.
Delar alltså din pessimism i alla avseenden.
27/01 22:03 at 22:03
Hej,
nu är jag här igen som ofta (kommenterar sällan för mitt pratärminadagar) MEN din blogg är bra och andas hemtrevligt! (upplever de som bloggarharenergiavdensom skriver nämnligen)
Läste åter igen en bok om avreglering gammal, Lena ngn journalist skrev den, (kan inte finna den i hyllan.) allt för kapitalet och åter igen jävligt uträknat.
http://minimaliteter.blogspot.com/2010/01/storbrittannien-pa-vag-att-infora.html väntat förvisso, och får känslan av att detta de nu försöker med bara är en förberedelse för ngt annat.
Måhända konspiratoriskt MEN med tanke på hur det gått till tidigare är det en logisk tanke, hujedamej.
27/01 22:05 at 22:05
Hur är det med den engelska valutan?
kan vara intressant att väga in i sammanhanget.
vet som sagt inte, följdtanke…
31/01 15:12 at 15:12
”Om några år kommer alla att undra över varför de en gång kunde tro på något så dumt.”
Men det har jag hört sen 80-talet, folk kommer att inse hur idiotiskt det är och ”vakna”, men inte tusan har någon ”vaknat” det har bara blivit sju resor värre och folk har blivit än mer passiva, fogliga och lydiga inför överhetens auktoritet.
Det är förstås inte första gången som tung basindustri visat en viss oro och uttryckt farhågor för utvecklingen men det är ju den nya finanskapitalismen som tagit över och den gamla sortens industrikapitalister som faktiskt producerade real värden som också fått stryka på foten medan de som gör pengar på pengar blivit de mäktiga i sitt förmerande och ”produktion” av den artificiella fiktionen penningen.
21/08 13:14 at 13:14
[…] – Vi är offer för giriga kraftbolag, Motvallsbloggen, 26/01 2010 […]