Via Lasses blogg 1) får jag tips om en blänkare i Svenska Dagbladet 2) om att USA vill använda ett område i Norrbotten för att öva flygbombning. För mig låter detta fullständigt skräckinjagande.

Vill verkligen svenska folket att regeringen tillåter detta?

Förstår våra politiker vad det innebär om man tillåter sådant?

För tjugo år sedan hade jag ansett det helt uteslutet att en svensk regering skulle gå med på en sådan begäran. Men idag utgår jag från att både den regering vi har nu och den vi kanske kan få efter valet skulle tycka det var jätteskojigt och känna sig väldigt smickrade över en sådan uppmärksamhet från det stora imperalistlandet i Väster och att de alla gärna går med på saken. Möjligen skulle V känna viss olust inför ett sådant godkännande.

Undrar dessutom vad ryssarna tycker om det här blir verklighet? De som sett hur USA ständigt flyttar fram sina militära och politiska positioner i Rysslands omgivning och som redan har reagerat tämligen skarpt mot den saken.3)

Det här verkar alltså var ett sätt för USA:s militär att få in en fot även i Sverige, för nog har de tillräckligt med egna obebodda områden, stora öknar exempelvis, som de kunde öva flygbombning i. Därför kan vi nog vara ganska säkra på att det inte handlar om något så oskyldigt som lite övningar utan om att USA med den här ”foten i Sverige” vill kunna genomföra en demonstration just gentemot Ryssland. Det Ryssland som ju inte blev det ekonomiska schlaraffenland USA tänkte sig när Sovjet bröt samman och då man avsåg att göra Ryssland till ett nyliberalt mönsterland, men vars naturresurser man alltså inte fick den fria tillgång till som man drömde om och planerade för. Det slängs nog hungriga blickar  från USA på dessa tillgångar fortfarande och man räknar högst sannolikt med att man ska kunna lägga vantarna på dem förr eller senare.

Släpper vi in USA för de här ”övningarna” kan vi nog utgå ifrån att Ryssland kommer att betrakta oss som fientligt inställda gentemot Ryssland vilket kan vara nog så obehagligt, för att inte säga bli farligt i framtiden.

/Kerstin

Länkar:
1) Bombat så in i norden, Lasses blogg
2) USA vill öva bombflygning i Vidsel, SvD
3) Ett nytt och mycket obehagligt kallt krig, Motvallsbloggen, 9/8 2008
3) Bakdörren som stängdes, Vindskupan 26/8 2008
- But Obama still set to Bait Russians. Orange RevolutionTosses in Trashcan, counterpunch
- Därför är det rätt att kritisera USA, Jan Guillou, AB
- Apropå NATO-övningen – är vi beredda på konsekvenserna? Motvallsbloggen, 14/6 2009
-  Sverige krigar äntligen igen – hurrra! Motvallsbloggen, 23/2 2007