Läser i GP att bostadspriserna är rekordhöga:

Bopriserna fortsatte att stiga i februari, trots att boräntorna är på väg uppåt och trots hot om skärpta lånevillkor för nya bolåntagare.(1)

Vad förväntar man sig när man varslar om krav som gör att många inte kommer att kunna köpa sig varken hus eller lägenhet framöver om lagen antas. Då slås ju direkt alla ut från efterfrågesidan som inte har rejäla besparningar att sätta in, så det gäller för många att passa på innan det är kört – förstås.

Kan nästan inte tänka mig en effektivare skjuts för bostadsmarknaden än att lägga fram ett sådant förslag. Men vi har ju en fantastiskt framsynt regering som har full kontroll på och insikt om konsekvenserna av sina åtgärder och sitt babblande. Allvarliga bubblor tenderar ju att gynna de allra rikaste, så vad kan vara mer angeläget för den rika eliten än att blåsa upp nya sådana?

Dessutom kommer förslaget, om det antas, att resultera i att vanligt folk får ännu svårare att överhuvudtaget hitta en bostad – en konsekvens av den förda nyliberala politiken: Ingen byggnation för vanliga människor, eftersom sådan inte lönar sig, allt färre hyresrätter eftersom man säljer ut kommunala hyresfastigheter.

Om förslaget antas så hejdas bostadsbubblan förstås. Då återstår bara för borgerligheten att glädja sig över att massor av människor blir utan bostäder – man kan ju inte få allt, inte ens om man är stenrik.

Men empatiska Kd-politiker kan ju alltid börja skänka sina gamla tält till bostadslösa, om de har några, inte vara så snåla att de bara skänker sina avlagda sovsäckar. Så visst, det finns lösningar på alla samhällsproblem.

/Kerstin

Länkar:
1) Rekordhöga bostadspriser, GP
- Den osynliga handen, Nemokrati
- Why Labor’s mad at Obama, Laura Flanders, counterpunch
- En skymf mot alla greker, Kildén & Åsman
- Nytt om marknadens pyromaner, Kildén & Åsman