Presenterar idag ett kort urdrag ur en artikel i Washington Post av Mahvish Khan, som lyckats komma in och intervjua en del fångar i Guantanamo Bay:

Mousovi är läkare från staden Gardez i Afghanistan, där han arresterades av US-trupper för 2,5 år sedan. Han berättar att han hade återvänt till Afghanistan i Augusti 2003, efter 12 år i exil i Iran, för att hjälpa till återuppbygga sitt hemland. Han tror att någon angav honom för USA-trupperna bara för att kunna få ut belöningen på upp till 25.000 dollar, som erbjöds var och en som kunde ange någon taliban eller någon al-Qaida- medlem.

Medan jag översätter från pashto beskriver Mousovi, något tvekande, sitt liv sedan han arresterades. Han transporterade till flygbasen Bagram nära Kabul i östra Afghanistan, ha kastades, med påse över huvudet samt med munkavle — in i ett 3,5 fot brett och 7 fot långt skjul. Han säger att han blev slagen regelbundet av civilklädda amerikaner, att man hindrade honom från att sova genom att spela upp ljud av sirener som tjöt natt och dag. Han beskriver hur han drogs runt i ett rep, hur han utsattes för extrem hetta och köld. Han säger att han knappast sov under en hel månad.

Han vet inte varför han fördes till Guantanamo Bay. Han hade hoppats att han skulle släppas fri vid de militära förhandlingarna (min anm: ungefär ”häktningsförhandling” i den speciella militärdomstol som inrättades för Guantanamofångarna) i december 2004. Istället anklagades han för att ha stått i kontakt med talibaner och för att ha skickat pengar till motståndsrörelsen. När han frågade efter bevis sade man att bevismaterialet var hemligstämplat. Följaktligen sitter han i fängelse, långt från sin fru och sina tre barn……..

Jag vet inte vad jag hade förväntat mig när jag kom till Guantanamo Bay, men det var inte denna trötte och sorgtyngda man. Regeringen säger att han är en terrorist och ett monster, men när jag tittar på honom ser jag bara den som han säger att han är — en läkare som ville starta en läkarmottagning i sitt hemland.
(min översättning.)

Hur kan man försvara en stat som beter sig så här mot människor? Jag förstår det inte, men jag vet att vi har partier inom det borgerliga blocket som gör just det, och några som eventuellt bara undviker att ta avstånd från dessa grava kränkningar av oskyldiga människor.