Har bestämt att det blir en Smutskalender inför valet 2010. Inför förra valet förde jag en Skandalkalender. Den fokuserade på medias sätt att behandla de olika partierna.

Inför det här valet väljer jag att istället fokusera på politikernas smutskastning av varandra.

Länk till Smutskalendern finner man i länkrullen till höger här, under rubriken Special.

De första rutorna handlar om Mats Odells och Sven Otto Littorins uttalanden om att: Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket, som givetvis är en felaktig analogi enbart ämnad att smutskasta de politiska motståndarna.

För det första var det inte skattebetalarna som betalade Mona Sahlins Toblerone. Det gjorde hon själv med nästa lön. För det andra är det visserligen så att pengar till infrastruktur mm tas från skattebetalarna, på ett eller annat sätt, men i gengäld får skattebetalarna något för pengarna. Utan statliga (alltså av svenska folket bekostade) investeringar i infrastruktur och välfärd hade Sverige varit ett rent U-land.

Det upprörande de senaste 15 åren har istället varit regeringars stölder av gemensamt uppbyggd, gemensamt bekostad, gemensamt ägd egendom och gemensamt inbetalade penningfonder. Dessa  har stulits eller/och sålts till privata företag och företagskonglomerat och betalningen för utförsäljningarna har i  huvudsak betalats ut  till de rikaste i samhället, som stora skattelättnader. Mycket av våra skattepengar går numer istället direkt ner i fickorna på storföretag som företagsvinster. Före utförsäljningarna gav de här verksamheterna oss alla billig och effektiv välfärd som lön för allas våra insatta skattemedel. Numer genererar de verksamheter skattebetalarna byggde istället profiter till privata företagskonglomerat, som de privatiserade sjukhusen, vårdcentralerna, skolorna och elproducenterna etc.

/Kerstin

Länkar:
- KD-tal om Toblerone fick rödgröna att ilskna till, DN
- Striden börjar, AB
Örvrig rekommenderad läsning:
- Tobleronepolitik, Ekonomikommentarer
- Hej systemskifte, Storstad