Jag läser med alltmer stigande förundran berättelserna, i tidningarna, om Hagamannen. De stämmer inte. Han beskrivs som en otroligt lugn, sansad och trevlig kille som ingen kunde tro något sådant om men samtidigt vill man förklara honom galen på ena eller andra sättet. Han kan inte behärska sig när han dricker alkohol är ett försök till förklaring.

Men – de som varit med på de fester han avvek tidigare från, och då han gick ut och våldtog, säger att de inte märkte något konstigt med honom. Så egentligen verkar han ha varit ganska väl medveten om vad han gjorde och ha ganska god kontroll över sitt beteende. Eller var det i själva verket öl/sprit i kombination med frisk luft som utlöste galenskapen, en konstig och tidigare aldrig framförd hypotes om hur dylik galenskap utlöses? Våldtog han förresten sin sambo också, när han fått i sig några öl, fast vi inte får veta den saken? Jag vet inte, och ingen annan heller, som läst om honom i våra massmedia.

Men ett vet jag numer. Det anses fortfarande bara vara ”galningar eller sjuka avvikare” som våldtar kvinnor, aldrig alldeles vanliga män eller killar. Så säkert vet alla detta att de kvinnor som råkar ut för att bli våldtagna av ”vanliga, trevliga killar” endera inte blir trodda eller blir utfrusna av sina kamrater, kvinnliga såväl som manliga.

Har skrivit om detta förr tror jag: En dotter till en väninna till mig blev våldtagen på en fest (hon gick i gymnasiet). Fyra killar låste in sig med henne i ett rum och flera av dem våldtog henne, efter att man hade tittat på porrfilmer på video. Flickan kom hem, mycket uppriven och min väninna, hennes mamma, fick till slut ur henne vad som hade hänt. Hon tog omedelbart flickan till läkare, fick intyg på vad flickan hade varit med om, anmälde saken till polisen. Vad hände? Jo, flickans kvinnliga klasskamrater frös ut henne. Hur kunde hon anmäla sina klasskompisar, de var ju ”vanliga, trevliga killar, inte hade de gjort något sådant inte”. Hon måste ha varit med på saken!
Pojkarna hade sina föräldrars stöd, ”inte kunde deras söner ha gjort något sådant”. De fälldes i domstolen, men det var väninnans dotter som fick betala det sociala priset för polisanmälan. Hennes kvinnliga klasskamrater vägare därefter att tala med henne, liksom de manliga, medan våldtäktsmännen var hur populära som helst, både bland flickorna i klassen och bland de andra pojkarna!

Detta är effekten av myten om att bara galningar våldtar, den som Eva Lundgren och hennes medforskare tar så definitivt död på, och som de också förföljs för. Vad är det för sorts indoktrinering som vi utsätter unga flickor och pojkar för? Vad är det för samhälle vi lever i?