Var på bokmässan igår, som varje år. Tyvärr hade jag inte tid att stanna så länge eftersom jag hade en föreläsning på eftermiddagen men några böcker blev det förstås, som jag förmodligen får anledning att återkomma till.

Dagens läsupplevelse väntade emellertid hemma. Den kom med tidskriften Ordfront Magasin som väntade i brevlådan vid hemkomsten från Göteborg. Om du inte är medlem i Ordfront redan, passa på att köpa numret på årets bokmässa om du besöker mässan! (Ordfront har sin monter på andra våningen.)

Dan Josefssons artikel i Ordfront Magasin var mycket belysande och sorgesamt avslöjande. Dels fick jag svaret på den fråga som jag återkommande ställt mig de senaste 20 åren, och som jag skrivit om tidigare på Motvallsbloggen, om socialdemokratiska politiker har begripit vad de varit ifärd med att genomföra, dels fick jag i skriftlig form en mycket bra sammanfattning av hur systemskiftet i Sverige genomfördes, hur några få socialdemokrater mer eller mindre stack kniven i ryggen på socialdemokratin och lyckades lura de flesta socialdemokratiska politiker att avskaffa välfärdsstaten, vilket vi de facto har gjort, även om det inte märkts så tydligt – ännu (det kommer att bli mycket tydligare om vi får en borgerlig regering efter nästa val).
Än så länge kan man tro att arbetslösheten bara är tillfällig, att den är ett problem som kommer att lösas så småningom, bara Sverige fått ordning på sin ekonomi, men var och en som läst Josefssons artikel inser att hög arbetslöshet är den verkliga målsättningen med det ekonomiska systemskiftet, med den nyliberala ekonomiska politiken.

Friedman uttryckte sig så här om saken (citerat från Josefssons artikel):


Om du gå till en affär som säljer herrskjortor, så skulle du kunna tala om naturlig arbetslöshet bland herrskjortorna. Det vore inte vettigt för butiken att inte ha några skjortor på hyllorna. Det finns ett lager av skjortor. Det är precis likadant på arbetsmarknaden.

.

Det är så nyliberaler ser på majoriteten av människorna, som herrskjortor, som varor som det ska handlas med och som ska finnas i överskott så att man kan köpa dem allt billigare – en nyliberal slavmarknad med andra ord. Det är i ljuset av detta vi ska se svenska storföretags försök att tvinga underleverantörer att lägga ut sin produktion till länder där arbetare saknar fackliga rättigheter och/eller där deras arbetsförhållanden och arbetsvillkor är undermåliga och rent omänskliga.

PS kl. 20.30: Tack Petra för länken till artikeln.