Har gått omkring och tänkt på frågan flera veckor, och tänkt skriva om saken, men det har kommit annat emellan. Idag ramlade jag in i en artikel på counterpunch.org som avhandlar ungefär samma fråga. Det är alltid angenämt att finna att det finns fler människor som tänker i samma eller liknande banor som man själv. Här är min fråga alltså:

Det finns, märkligt nog, nästan inga befrielserörelser längre, och de få som finns har alltid som målsättning att omvandla sina länder till kopior av USA och tillsätta en av USA utsedd marionettregering. För fyrtio år sedan kämpade många folk för att befria sina länder från kolonialmakter, Västländer som lade beslag på deras naturresurser och använde folk i den s.k.U-världen som slavar. Radikala människor stödde de utsugna och förslavade folken runtom i världen och deras befrielserörelser.

Numer vimlar det istället plötsligt av terroristorganisationer världen över medan alla befrielserörelser, i stort sett, har försvunnit. Dessa terroristorganisationer måste bekämpas med bomber. De är nästan alltid rörelser som inte vill omskapa sina hemländer till USA-styrda vasallstater och som inte anser det acceptabelt att naturresurserna i deras hemländer tas om hand av amerikanska multinationella företag (fast detta kallas numer ”frihandel). Att en väldig massa oskyldiga människor dödas av ”ädla” bombningar i områden där någon terrorist påstås befinna sig, tycks numer vara fullt acceptabelt.

Så här skriver Soha Al-Jurf om användandet av ordet ”terrorism”:

There is strategy to this verbal warfare. These are not merely mistakes, habits, oversights. These words are designed to be elusive. Ambiguous. Slogans and clichés, by their nature easily-retrievable, are stored in a part of the brain that has little capacity for analysis or cognitive complexity, and, therefore, cannot be argued. Words that have been gutted of meaning—in print, in public speeches, spoken by experts or presumed authorities—allow people in power absolute license to define, and therefore overpower, whomever they wish to manipulate. Semantic confusion renders the recipient defenseless; if people can’t understand what, precisely, is being said, they have no hope of rebuttal.1)

Visst lite sorgligt är det väl att en del oskyldiga offras (vem var det som sade att man måste krossa ägg för att göra en omelett?) men naturligtvis är Iraks befolkning utan vidare beredd att ta någon eller några miljoner döda för att fritt få överlåta sin olja till amerikanska oljebolag, det förstår ju de allra flesta idag, framför allt förstår högern, liberaler och libertarianer detta men även socialdemokrater tycks numer luta åt denna uppfattning. Äganderätten är ju helig, fast bara de amerikanska storbolagens egentligen.

Visst dödar de obemannade bombplanen, liksom Västvärldens soldater, massor av oskyldiga människor i Afghanistan och i Pakistan, för att inte tala om bomberna mot och blockaden av Gaza, men människorna där är naturligtvis mer än villiga att offra hundratusentals människoliv för att bereda flickor rätt att gå i skola och för att dessa ska få gå runt utan huvudduk (en klädsel som var det normala för gifta kvinnor även i Sverige för nittio sedan). Hellre en död make, syster, bror eller mor och en chans att få gå i skola än att få ha släktingarna kvar i livet, tycker varenda flicka i dessa länder, förstår vi av medias propaganda idag och hävdas det på somliga bloggar, ja de flickor som överlever förstås.

Tortyr, som vi som var unga på sextiotalet- och sjuttiotalet förfärades över och saklöst fördömde, anses idag vara visserligen lite sorgligt men något nödvändigt ont, för tänk, det kan ju rädda många människors liv och då får man acceptera att en massa oskyldiga också torteras.2) Det tyckte Hitler och hans kumpaner också på sin tid. I verkligheten får man nästan aldrig fram användbara uppgifter med hjälp av tortyr, bara namn på fler oskyldiga att tortera. Tortyren fyller ingen annan funktion är skrämma hela befolkningar till underkastelse och att terrorisera dem.

Stoppa världen, jag vill kliva av.

/Kerstin

Länkar (det finns fler som ser det):
1) Shorthand for ”Muslim”. The Sematics of Terrorism, Soha Al-Jurf, counterpunch.org
2) Cya for the CIA. CIA Experiments in Torture, Stephen Soldz, counterpunch.org
- What drives Israel, Ilan Pappé, heraldscotland.com