Hela journalistkåren, i stort sett, ställde sig upp och uttryckte upprördhet över att somliga inte ville visa Vilks usla Muhammedteckningar, och hävdade att det hela i första hand var en yttrandefrihetsfråga, som om Vilks rätt att framträda varhelst han önskade, skulle vara den viktigaste yttrandefrihetsfråga som finns.

Varför är inte samma journalistkår lika upprörd över följande, är det för att man lydigt traskar patrull för USA och Israel?

There is nothing novel about shooting witnesses. In the last decade, 11 journalists have been murdered by Israeli forces, including Cevdet Kiliclar, a Turkish who was shot in the head, last week, as he photographed Israeli commandos attacking peace activists on the Freedom Flotilla. The U.S. never condemns these crimes because it’s Israel’s biggest supporter, and also because it does the same. During the 2003 invasion of Iraq, we bombed the office of Al Jazeera and shelled the Palestine Hotel, killing three journalists altogether, while injuring four. In 2005, U.S. troops shot at a car carrying Italian journalist, Giuliana Sgrena, who had just been rescued by Italian agents after a 28-day hostage ordeal. 1)

OK, somliga av de här morden har nämnts och diskuterats i media men knappast med den intensitet och upprördhet som Vilks rätt att visa sina teckningar och hans yttrandefrihet har diskuterats. Ändå är de inskränkningar i yttrandefriheten som de här morden utgör  en mycket allvarligare fråga än frågan om man inskränker Vilks yttrandefrihet när man avstår från att låta honom ställa ut sina dåliga teckningar, teckningar som han har sin fulla rätt att lägga ut på sin egen blogg eller visa i egna utställningslokaler. Hans yttrandefrihet är nämligen inte på något sätt hotad. Däremot hotas yttrandefriheten allvarligt i och av frihetens stamort på jorden, USA och i och av den enda demokratin i Mellersta Östern, Israel.

/Kerstin

Länk:
1) Shooting Witnesses. Eyes With Legs, Linh Dinh, counterpunch.org
- The Truth Behind Israeli Propaganda, Rober Fisk, The Independent
Rekommenderas speciellt:
Massakerns första offer, Approximantion