tornseglare i boet Jag kommer plötsligt på allt möjligt om tornseglare som jag inte vetat tidigare, eller i varje fall börjar jag ställa frågor om dem som jag inte ställt förr.
Vi snickrade och satte upp svalholkarna förra sommaren efter att vi hade konstaterat att flera tornseglare hade försökt komma in överallt under överhänget på huset, kollat varje lite springa, men förstås inte lyckats eftersom det inte finns några lämpliga håligheter där.

Det visade sig då att några par genast tog holkarna i besittning, för övernattningar under någon dryg vecka, innan de gav sig av söderut i början av augusti. Vi gissade på en av två orsaker till att de övernattade i holkarna, endera att det var unga fåglar som rekognoserade och testade tänkbara boplatser till nästa sommar, för sin första häckning, eller att det handlade om äldre fåglar som, pga av takomläggningar eller liknande, hade förlorat sina bon och ungar.

Så gick det ett år och när det var dags för häckning denna sommar flyttade två par in i holkarna ganska omgående, som jag berättat om tidigare. Vi tror förstås att det var samma fåglar som testade holkarna förra sommaren, men vet naturligtvis inte.

Hur som helst, jag har alltid trott att tornseglarna skriar som signal till ungarna, eller den förälder som ruvar i boet, men nu börjar jag undra om det inte förhåller sig på ett helt annat sätt, i varje fall också på ett annat sätt. Idag hände nämligen samma sak som förra sommaren, och jag har sett liknande händelser tidigare under sommaren, och trott att det varit en förälder som inte kom in i boet, eller som blev så oroad av oss att den inte vågade flyga in, som jag inte tror längre.

Det kom plötsligt en liten flock tornseglare och skriade intensivt, samtidigt som det svarade inne i bona. Flocken på sex tornseglare flög runt huset gång på gång, under en lång stund, och några av dem flaxade fram till holköppningarna, men flög inte in, då det skriade inne i holkarna. (Detta såg jag även i början av häckningssäsongen.) Istället försökte de hitta andra hål under överhänget, på samma sätt som vi såg förra sommaren, då inga holkar fanns. Jag satt och tittade bl.a. på en fågel som klängde sig fast i trävirket vid knuten (och svor över att jag inte hade kameran till hands) och som försökte komma in genom en liten springa mellan ett par bräder, vilket den misslyckades med.

Jag gick fram till en plats under den ena holken och kunde se att en unge kikade ut, troligen den som skriade när det flaxade till utanför bohålet. I den andra holken satt en vuxen seglare med huvudet ut genom holkhålet, som om den vilade eller kanske bara vaktade boet för inkräktare. Det är den fågeln som man ser en skymt av på bilden ovan (som inte blev så bra dock eftersom jag tog den mot solljuset och kameran inte är suverän för fotograferande av smådetaljer på avstånd.) Den här fågeln tittade lugnt på mig, satt kvar i hålet och verkade inte vara ett dugg rädd för mig. Så det är kanske dags att tänka om om dem igen.

Skriandet kanske snarare, eller dessutom, är signaler som talar om att boet är upptaget och de tornsvalor jag sett som aldrig flugit in i bona, är kanske bolösa sådana som letat bon. Läste på någon sida att det råder brist på boplatser åt tornseglarna och att de tom kan slåss om bon när de anländer i början av juni.