Jag har skrivit en del tidigare om propagandans makt, och fått veta, av irriterade kommentatorer, att så stor makt har den minsann inte, människor kan väl tänka själva!

Jodå, det kan de, problemet är vad massmedia, utbildningssystemet etc. serverar oss att tänka om, och just detta är vad propaganda handlar om, att man presenterar människor det som passar makten att de tänker om och tror.

På senare tid har vi sett att propaganda tycks effektivt förleda c:a 80-90% av en befolkning, medan omkring 10-15% envisas med att informera sig mer och tänka mer kritiskt och självständigt.

Omkring, eller möjligen var det drygt 75%, läste jag för en tid sedan (minns dessvärre inte var) av den amerikanska befolkningen trodde att Saddam låg bakom Al Qaida. Idag stödjer 86% av befolkningen i Israel angreppen på Libanon och massor av amerikaner är också, enligt bloggen ”Det Progressiva USA”, positiva till bombningarna av Libanon.

Vi såg hur propaganda kunde starta de fruktansvärda folkmorden i Rowanda. Vi såg hur propaganda kunde starta inbördeskriget i f.d. Jugoslavien och vi såg hur propaganda kunde få människor i arabstaterna att attackera västliga ambassader, på grund av Jyllandspostens bilder.

Vem kan på allvar undra över hur det som hände i Tyskland under Hitler, kunde hända?

Länkar:
Det Progressiva USA