Satt och pratade med en god vän ikväll, en man i min ålder som hade pensionerat sig från sitt jobb som datakonsult för några år sedan.

Vi kom att prata om diskussioner på nätet och han konstaterade direkt att där kan man inte föra några vettiga diskussioner, det är mest en tummelplats för folk som inte kan tänka en klar tanke och som inte förmår hålla en anständig ton. Där börjar diskussionerna med ”jag älskar dig” i första kommentaren för att sluta med ”jag hatar dig” tre kommentarer senare.

Vi enades båda om att ett medium som rent tekniskt kunde vara fantastiskt, både för givande diskussioner och utvecklande samtal och för demokratisering, samt för kunskapsinhämtande, bara inte fungerar på det sättet.

Hemkommen från detta lilla samtal om nätdiskussioner fick jag nedanstående kommentar från en välartad, och uppenbarligen verbalt begåvad och intelligent ung man vid namn David på min blogg (en kommentar som jag strök egentligen då den strider mot kommentarreglerna på denna blogg).

Oh my god, du är ju för fan rasist. Byt ut ordet “medelklass” mot svartskalle, neger eller valfritt och lyssna på dig själv kärring!

Hur orkar du vara så hatisk? Bara för att du själv inte klarat av att prestera mer här i livet än en obehaglig sosse-fascistisk blogg så behöver du väl inte ogilla alla som har haft någon form av ambition?

Den gode vännen undrade hur jag alls orkade att ens försöka föra diskussioner på nätet. Det skulle han aldrig iddas menade han.
– Tja, sade jag, jag stryker de värsta kommentarerna och svarar inte på dårinläggen på de få fora där jag har stuckit in näsan.

PS: Sedan undrar jag om de som kommenterar, men inte har egna bloggar, inser att bara för att de använder sig av en mejladress som är helt anonym, så får jag i kommentarfunktionen till min blogg upp deras IP-nummer som inte är så svårt att spåra, så för den bloggare, på vars blogg de kommenterar, är de inte fullt så anonyma som de tror.