Redan under 90-talet informerades jag, av en student, om hur svenska värnpliktiga kunde behandlas under sin värnplikt och insåg att svensk militär lär sig ”speciell behandling” från amerikanerna och tillämpar den på svenska värnpliktiga – vilket givetvis var strängt förbjudet då, om det är det numer vet jag inte, eftersom det mesta som varit förbjudet i den här vägen numer börjar bli helt lagligt, i terroristbekämpningen namn. Hur som helst verkar svensk militär fortsätta att behandla unga soldater under utbildning med vad som måste kallas för en form av tortyr, om än en förhållandevis mild sådan.

Följande läser jag i gårdagens AB, angående att en nyinryckt brännskadades svårt förra mådagen (13/8):

Enligt en av de andra killarna i kompaniet pressades de värnpliktiga mycket hårt av befälen.
– Vi fick stå upp i timtal och var förbjudna att sätta oss ner. De gav oss knappt någon mat, och alla moment vi skulle lära oss skulle genomföras på väldigt kort tid. Många har mått väldigt dålligt. Våra befäl var hårdare än de andra kompaniernas.

Ska vi gissa att det handlar om befäl som varit i USA och lärt sig hur det ska gå till, eller som praktiserar ”särskild behandling” för sin egen utbildning till förhörsledare, som av allt att döma också förekommer (förklarligt förstås med tanke på att vårt svenska försvar i framtiden ska assistera det amerikanska i dess uppgift att behärska världen). TV-filmen om Guantanamo på TV2 igår kväll beskrev de här metoderna ganska utförligt, även om de tillämpas ”betydligt mer rigoröst” på Guantanamo. Eller ska det här bara ses som en form av den moderna och tydligen liberala ”hårdare-tagism” som Folkpartiet liberalerna står för numer?

Här har jag skrivit om saken tidigare.