Maud Olofsson vill sälja ut Vattenfall, hör jag, eller till en början delar av företaget. Varför, undrar man?

När Volvo såldes till Ford tyckte Göran Persson detta var utmärkt. Det skulle nämligen innebära, menade han, att det kom in mer kapital i Sverige. Jag antar att Alliansen är av samma uppfattning eftersom man arbetar som flitiga bävrar för att sälja ut våra gemensamt ägda företag.

Men, det är inte för att kasta in kapital i Sverige som utländska multinationella företag, eller utländska stater, köper svenska verksamheter och företag. Det är för att dra så mycket kapital som möjligt ut ur Sverige de gör det. Det begriper minsta barn.

Frågan är alltså på vad sätt Sverige berikas av dessa utförsäljningar?

Det är överhuvudtaget mycket som är mystiskt med ”the new public management”, den där idén att stater ska förvaltas som om de vore privata företag och i enlighet med företagsekonomiska principer. Vattenfall, för att ta ett exempel, byggdes ut av svenska folket en gång för att alla skulle få tillgång till så billig elenergi som möjligt, vilket har varit mycket bra för Sveriges ekonomi. Ett privat företag däremot har inte som första målsättning att tillhandahålla varor så billigt som möjligt, utan att generera så höga vinster som möjligt till ägarna. Så på vad sätt, och enligt vilken teori, blir varor eller tjänster billigare om de ägs av privata företag? På vad sätt gynnas svenska folket av att några få plockar ut vinsterna ur företagen och att dessa, i det fall företaget genererar sådan, inte tillfaller svenska folket?

Så har vi ju frågan om varför det stora företagen redovisar så stora vinster (vilket torde innebära att vinsterna är ännu större i verkligheten) när de, enligt teorin, borde ha konkurrerat sig ner till minimala sådana?

/Kerstin

Länk:
- Tidningskrönikan, om Centern och Vattenfall, SR
- Jag har ingen sedelpress i källaren, Maud Olofsson, AB
- ”Vi vill sälja delar av statens ägande i Vattenfall”, Maud Olofsson, DN
- C vill sälja fler statliga bolag, DN
- C vill sälja fler statliga bolag, SvD
- C: Sälj ut Vattenfall, Svd
Rekommenderad läsning:
- Hur kan finanssektorn ha gjort så stora vinster de senaste decennierna, Bengtssonz