Lyssnade på intervjun med Kjell-Olof Feldt på Studio 1 igår kväll. Det är ju alltid bra när man får svar på frågor som man ställt dig under många år, innan man dött. Jag har nämligen alltid undrat om Feldt verkligen är socialdemokrat eller om han gick in i socialdemokratiska partiet i akt och mening att förstöra det – och det gjorde han tydligen.

Han är högersocialdemokrat förklarade han, vilket är helt fel. Han är liberal. Säger man att man inte tycker om progressiva skatter och ser man dessutom, som finansminister, till att ge företagen fria tyglar, som han gjorde som finansminister, då är man inte socialdemokrat, då har man begått mord på socialdemokratin. Utan idén om en jämlik fördelning av samhällets resurser är ett parti inte socialdemokratiskt.

När Olof Palme kom tillbaka som statsminister, efter perioden med borgerlig regering på sjuttiotalet, och man läste upp hans ministerlista på radion, sade jag skräckslaget till min man på andra sidan köksbordet: ”Tänk om Palme dör, då blir Feldt regeringens starke man, kan du tänka dig något värre?”. Detta var precis vad som senare hände och det blev precis så förfärligt som jag fruktade.

Fäldt omgav sig sedan med ”högersocialdemokrater” och även Göran Persson är ett dystert exempel på en sådan. Han har övertydligt avslöjat vilka han har tagit mest intryck av, nämligen av samhällets ekonomiska elit. Det visar han genom sitt inköp av en herrgård, genom sitt vräkiga nybygge och genom att ta jägarexamen, allt för att smälta in i överklassen. Olof Palme däremot, som verkligen kom ur överklassen och som dessutom var både välutbildad och mycket intelligent, såg alltid till att inte glänsa, att inte leva ett lyxliv, att inte flyta ovanpå i materiellt hänseende. Han behövde inte de där yttre attributen för att bygga upp självförtroendet. Det är med andra ord en sorglig samling socialdemokratiska ledare vi fått sedan Palmes dagar och vi har, menar jag, idag inget socialdemokratiskt parti.