Tänk vilken otur de har på moderaternas kansli i Västerås. På TV-nyheterna, i kväll klockan 21, talar man om att moderaterna därstädes har fått två av sina datorer stulna natten till fredagen och just dessa datorer, säger man, innehåller mycket viktiga data. På SVT:s hemsida kan man läsa att:

Om man kommer förbi lösenorden kan man koppla upp sig direkt mot vårt intranät, säger Muf:s distriktsordförande Fredrik Bertilsson.

Det vore ju verkligt tråkigt för moderaterna om någon klarade av den saken och om moderaterna skulle råka ut för samma typ av dataintrång som socialdemokraterna.

Sedan läser man vidare:

En av datorerna tillhör en av Muf:s styrelseledamöter, och ger tillgång till reseplaneringar, debatthandlingar och interna strategidokument.
Kontona på de två datorerna är nu stängda, men nätverket har varit tillgängligt under hela förmiddagen. Stölden är polisanmäld, men än finns inga spår efter de som ligger bakom.
Fredrik Bertilsson vill inte spekulera i om politiska motståndare kan ligga bakom brottet.
-Det som är märkligt är att man tagit just de här två datorerna, säger han. Det fanns ytterligare datorer och datorutrustning på expeditionen och ett par av datorerna som inte rördes innehöll ingen känslig information.
-Men det kan ju vara så att det är vanliga busar som velat komma åt vilka datorer som helst.

Och visst är det nästan osannolikt märkligt att man tog just de där två datorerna. Antar dessutom att det är just sådana datorer som man kan använda för trådlös ”avlyssning” av andras nätverk, och då är det ju ännu sorgligare, eftersom den som stulit datorerna skulle kunna använda dem för att spionera på moderaterna på mer än ett sätt.

Tjuvarna tog sig in genom fönstret, får vi också veta:

Inbrottstjuven eller tjuvarna hade skruvat loss ett fönstergaller för att ta sig in i lokalerna. Där tog man två bärbara datorer.

Konstigt fönstergaller man har men har man galler som så enkelt går att skruva bort så är ju inbrottssäkerheten på kontoret förvånansvärt låg, så då får man väl skylla sig själv. Man måste ju ha vetat länge att det var väldigt lätt att ta sig in i kanslilokalerna.

Länk:
SVT:s hemsida

Tillägg: Nytt på Skandalkalendern