Politik/ekonomi18/09 00:49
. . . . . . . . . . |
Med konsekvensen många nattsvarta år för oss vanliga människor – men inte för de rikaste förstås.
Kerstin Berminge och Dan Gunnemark bloggar om samhällsfrågor, politik och filosofi |
Alla åsikter som förs fram på den här bloggen är helt och hållet bloggarens egna. De representerar på intet sätt Albas hållning.
om oss bloggare om cookies |
. . . . . . . . . . |
Med konsekvensen många nattsvarta år för oss vanliga människor – men inte för de rikaste förstås.
Motvallsbloggen
|
Webmaster |
18/09 00:53 at 00:53
T___T
Svarta kläder imorgon.
18/09 01:48 at 01:48
Japp, och minst fyra år framöver, kanske för resten av mitt liv.
Undrar hur många som förstår att detta val var ett ödesval och att det inte kommer att kunna finnas några återställare inom överskådlig framtid. inte ens med en ny vänsterregeringen om fyra år igen. Det som sålts ut, det som förötts då kommer inte att gå att bygga upp igen. Bävrar kan utrotas och träden kan komma tillbaka, så inte med den politiska bäverförödelse vi nu kommer att få se.
18/09 04:10 at 04:10
Godheten lyckades bända loss den sista sovjetstaten ur socialismens järngrepp, och imorgon bitti kan Sveriges folk äntligen gå ut och möta solskenet utan att tyngas ner av den grå, oigenomträngliga filt som kvävt oss i decennier. Ännu återstår grovjobbet: Upprensningen i nepotismträsket, att skära av socialismens slemmiga tentakler varhelst de fortfarande hakar sig fast och suger blod ur folket. Visst, alliansen kommer att motarbetas i S-dominerade kommuner och landsting, av LO, av AMS, kort sagt av alla terroristceller SAP planterat ut – och visst, socialdemokratin kommer (helt i enlighet med Perssons uttalade hot) att sätta käppar i hjulet för den lilla människan för att kränga sig tillbaka till maktens köttgrytor, men beredskapen är god. Sverige blev ett riktigt land till slut och jag är överlycklig över att få uppleva det under min levnadstid. Nu ska jag fira med ett glas mjölk – godnatt.
18/09 06:33 at 06:33
Verkligheten ringde. Den bad er släppa sargen och komma in i matchen.
18/09 07:41 at 07:41
Desto större anledning att då hålla reda på deras löften och sätta dem i relation till vad som verkligen görs. Den borgerliga pressen kommer nu att börja trycka på, de har tidigare varit mycket försiktiga i sina krav på förändringar, men det kommer nog inte vara så länge.
18/09 09:21 at 09:21
Alla ska känna sig hemma hos de nya moderaterna, säger Reinfeldt. Jag känner mig då inte hemma, men det gjorde jag inte hos sossarna heller.
Det stora problemet är att de viktiga besluten inte fattas i Riksdagen längre. Vem kan fixa en massa nya jobb utan att det blir skakigt på börsen?
18/09 10:42 at 10:42
”kanske för resten av mitt liv”
Så kommer det att bli. Sossarna kommer aldrig mer att kunna föra en klassisk socialdemokratisk politik, det kommer EU att se till.
Styret av Sverige sker numera inte av svenska folket genom partier vi väljer till Sveriges riksdag.
Men hur många begriper det?
18/09 12:36 at 12:36
Hur kommer det sig att man säger att moderaterna kopierat social demokraternas program och samtidigt att det nu förestår en oerhörd förändring. Är det någon som vill skämta eller? Senast de borgerliga regerade kunde ingen se någon skillnad. Inte heller blev det någon större skillnad när socialdemokraterna vann regeringsmakten efter de borgerliga.
Det tycks finnas ett mycket stort brist på perspektiv. Skillnaden påminner mer om att välja mellan Coop och Ica eller Hemköp. Jag mäsker faktiskt ingen större skillnad. Dock, skönt att bli av med en så genuint självgod otrevlig översittar person som Person.
Å andra sidan, vem jublar över att onkel Fester från familjen Addams nu bli statsminister.
18/09 12:55 at 12:55
Karin:
Jag gissar att det finns en hel del människor som snart kommer att inse att det faktiskt blir skillnad. Sedan undrar jag om ens onkel Fester och hans unga beundrare begriper att minskar han arbetslösheten så åker räntan upp och då stryper man investeringar och investeringsvilja och då återställs arbetslösheten till den av den nyliberala ekonomiska teorins stipulerade jämnviktsarbetslöshet.
Att svenska folket ville ha detta system bestämde det när man rösta ja till EU, som Lasse påpekar. Sossarna har väl efter bästa förmåga försökt att milda konsekvenserna av denna inflationsbekämpningspolitik, men givetvis kan de inte trolla med knäna. De var hederliga nog att inte försöka låtsas att de kunde det. Det kommer inte de borgerliga heller att kunna göra.
Nu blir det intressant att se hur lång tid det tar tills vi har en ordentlig ekonomisk kris igen, hur många år de borgerliga tar på sig för att organisera fram en sådan – som de sedan kommer att skylla på socialdemokraternas vanstyre, enligt känt mönster.
18/09 13:43 at 13:43
Men herreminje då! Detta är kanske ett tillfälle då vi för en gångs skull kan lära oss något av USA. Här har ni några citat från det besegrade lägret i 92 års val! Namnet Clinton ersatt med Fredrik.
” Fredrik har fört en underbar kampanj och förtjänar vår respekt”
” Om Fredrik sköter landet som han skött kampanjen kommer det att gå bra för oss”
” Nu är det över och vi ställer upp bakom den som är vald.”
Allt har sin tid revansh såväl som sportsligt erkännnande av förlust. Skärpning va!
18/09 14:54 at 14:54
Imorse valde jag en svart tröja, kände mig så hela jag..
Har varit ledsen och nedstämd hela dagen, att inte folk förstår vad de ställt till med…
18/09 16:43 at 16:43
Kerstin, glöm inte att de borgerliga tidigare kommit vid makten i lågkonjunkturer. Aldrig har de fått möjligheten att styra Sverige i en högkonjunktur, som ju är läget med detta val. Jag tror inte man skall underskatta vikten av det. Vid tidigare regeringar har borgerligheten fått syssla med att sanera ekonomi och göra brandkårstutryckningar på grund av usla internationella konjunkturer. Nu ser vi en annan situation, där alliansen har blivit inröstade mitt i en högkonjunktur. Den allra största anledningen till den tror jag är två.
För det första, att ”arbetarpartiet” socialdemokraterna inte förmår att se till att människor har jobb att gå till, ens i en kraftig högkonjunktur utan tvingas sätta hundratusentals människor i ”pysselsättning”.
Och nummer två den maktarrogans och maktcentralisering som socialdemokraterna, med Göran Persson i ledningen, har ägnat sig åt.
Själv är jag oerhört glad över att centerpartiet blev tredje största parti, och andra största parti i alliansen. Ett parti som står för den lilla människans rätt. Det känns härligt Nu hoppas jag bara att kd:s trista familjepolitik och folkpartiets övervakningshets inte får för stort genomslag. Fast övervakningshetsen kan knappast bli värre än den var på väg att bli med Thomas Bodström vid justitieministerposten..
Överlag är jag mycket glad idag, Sverige behöver bryta sig ur den gråa, idélösa massa som socialdemokratin har blivit.
18/09 17:13 at 17:13
Äntligen! Ett ödesval, så kändes det.Fyra år till och det var kört. Ännu fler sossifierade människor som slutat tänka och blivit bidragsberoende. UNDERBART! Äntligen blev det min grupp som vann!!!!Äntligen har jag blivit representerad av en regering. Äntligen slut på det enögda!! Jag är lycklig.
18/09 20:18 at 20:18
Att det blir skillnad kommer vi att märka direkt. Ersättningen för långtidsarbetslösa kommer att sjunka, sjukersättningen ska också sänkas för vissa. Arbetslöshetsåtgärder som friåret (vilket också skapat livskvalitet åt de människor som kunnat ta ut ledig tid) och plusjobben försvinner. Glöm nya jobbsatsningar i offentlig regi. På lite längre sikt har vi miljön att tänka på. Nu tillträder en kärnkraftsvänlig regering som i princip saknar miljöpolitik.
Inom kultursektorn kommer vi också att märka av detta, and it ain’t gonna be funny.
Osv osv osv.
18/09 21:28 at 21:28
Förra gången när borgarna satt i regeringen har jag i färskt minne,och att krisen kom som brev på posten var ett faktum.
Vad som var så anmärkningsvärt på slutet av den 4 åriga borgar styret,var att det blev jävligt bråttom att få tillbaka sossarna igen.
Och som det var gången före på 70 talet också.
Samma mönster varje gång.
18/09 22:18 at 22:18
Bävrarna 1 – Kerstin 0
18/09 22:48 at 22:48
Kerstin..
om man får tro vissa analytiker så är krisen här redan 2008 när den amerikanska fastighetsbubblan spricker. alliansen lär i så fall få enorma problem om kraschen blir hård.
i dag när ekonomin är så globaliserad är det otroligt svårt att skylla på varandras vanstyre när det gäller kriser som orsakas av bubblor. men frågan hur man hanterar krisen när den väl kommer är desto mer intressant. kanske kunde sossarna t.o.m. hade behövt en kris för att vinna valet?
18/09 23:43 at 23:43
Mr Brown skriver:
om man får tro vissa analytiker så är krisen här redan 2008 när den amerikanska fastighetsbubblan spricker. alliansen lär i så fall få enorma problem om kraschen blir hård.
Tror jag visst det, och tro mig, de borgerliga kommer att skylla de svenska problemen de då får på 12 års socialdemokratiskt vanstyre! Den visan har vi nämligen hört många gånger och hade de borgerliga haft rätt hade svenskarna suttit i grottor och ätit rötter och barkbröd under hela 1900-talet.
Bortsett från det förfärliga som troligen kommer att hända på det utrikespolitiska området, och de dystra konsekvenserna av valutgången härhemma, så ska det bli väldigt intressant att se hur länge det dröjer innan den borgerliga regeringen börjar tala om att finanserna verkligen inte var så bra som socialdemokraterna hävdade, ja att de egentligen är usla, och att man därför måste ta till krispaket eller liknande.
Kul då att i alla fall somliga som stött de borgerliga, som syns ovan, här erkänner att just nu är ekonomin ”välskött” (alltså enligt liberal ekonomisk teori), dessa torde inte om två år kunna komma och hävda att egentligen tog den stackars borgerliga regeringen över land i djup ekonomisk kris. Hörde dessutom Carl Bildt säga samma sak på radion idag, fast jag är ju ganska övertygad om att de har glömt den saken då och att de kommer att hävda något helt annat.
19/09 00:31 at 00:31
Kerstin, att de kommer att försöka hävda att ekonomin var misskött tror jag nog också, även om rösterna du nämner ovan inom borgerligheten som hävdar motsatsen kommer att göra det svårare. Man kommer dessutom att säga att sossarna borde ha gjort mer för att förlänga de goda åren.
Vad jag menar är att jag själv stänger av öronen när de här (bort)förklaringarna kommer och att jag tycker att det är otroligt att folk går på det (om dom nu gör det). Svenska politiker agerar ibland som om resten av världen inte fanns.
19/09 03:28 at 03:28
Till alla lyckliga kommentatörer:
Om man känner sig så fri och lycklig över att borgarna har vunnit valet då beror det på att man endera är en rik superegoist, eller på att man är grundlurad.
19/09 10:37 at 10:37
Kerstin: jag vet inte hur många du anser är rika i Sverige, men om vi antar att det rör sig om 10% så är det ju kul att se att du idiotförklarar de reserande 40% som röstade på aliansen…
19/09 12:33 at 12:33
Apansson:
Alla som blir lurade är inte indioter förstås. De kan vara okunniga (inom ett visst område, och alla är vi okunniga inom somliga/många områden), godtrogna eller tillitsfulla också.
Det är inte hos de lurade felet ligger, utan det är den som luras som brister i moral och i hederlighet.
19/09 13:13 at 13:13
Kerstin, jag tycker att du är superbra och påläst.
19/09 14:29 at 14:29
Kerstin tack för alla dina kommenterer. Du har övertygat mig om att jag röstade rätt. Det är uppenbart att detta land behöver ett skifte nu. Vi är många som har valt en riksdag ett kommunfullmäktige osv. Andra tycks tro att valet gäller en patron som kan vara ond(Fredrik) eller god (Göran). Väx upp va!
19/09 15:03 at 15:03
Visst känns det grått och tråkigt nu. Mycket grått och tråkigt, och jag tror inte på en ljusare framtid under de kommande fyra åren – inte för de lågavlönade, arbetslösa, sjuka, förtidspensionerade och pensionärerna.
Annica
19/09 15:15 at 15:15
Jag noterar att Kerstin fortsätter omyndigförklara de väljare som röstade borgerligt utan att ha miljoner på banken.
Omyndigförklaring är en hörnsten i socialdemokratisk politik, och därför var det högst väntat att efterdebatten skulle handla om att väljarna inte har fattat. ”Vi har inte fått ut vårt budskap”; ”De har blivit lurade”; ”Vi har inte belyst motståndarsidans brister tillräckligt tydligt”. Vilken förklaring som helst duger tydligen bara man slipper konfronteras med möjligheten att väljarna *visst* har förstått båda sidornas budskap, förstått båda sidornas föreslagna politik, och *ändå* valt bort socialdemokratin?
Man kan ju aldrig förändras till det bättre om man inte rannsakar sin egen politik utan bara drar slutsatsen att problemet ligger i hur den kommunicerats och uppfattats. Att det är fel på väljarnas hjärnor eller öron, men absolut inte på politiken som sådan.
Det är denna brist på självinsikt och självrannsakan, och framför allt dess omyndigförklarande av väljarna, som blev socialdemokratins fall.
19/09 15:52 at 15:52
Jag kan känna av en viss ”nedstämdhet” bland folk här…tydligen vet inte väljarna vad de röstade på. Man kan ju också då gissa att väljarna visste vad de röstade på när de valde vänsterkartellen vid de tidigare valen, men nu gick något snett tydligen.
Lars ”Långfingret” Ohly lovade 200.000 jobb i den offentliga sektorn och backade ändå ett par procent. Men konsensus verkade vara att sossarna inte tog arbetslösheten på tillräckligt stort allvar.
Vad var det som gick snett för vänstern?
19/09 17:20 at 17:20
Sant:
Ja nu röstade ju förstås inte hela Sverige på moderaterna, det var nog bara en sådär 10% av dem som gjorde det som är lurade.
Sedan får vi nu en statminister som för något tiotal år sedan förklarade att svenska folket var mentalt efterblivet och eventuellt får vi en annan minister som strax före valet ljög svenskarna rakt upp i ansiktet.
Haleluja så fina och ärliga styrande vi får nu, i jämförelse.
19/09 23:33 at 23:33
Äntligen!! Valet 2002 röstade jag på vänstern men sedan dess har jag läst om globaliseringen, frihandel etc. I söndags lade jag min röst på Alliansen och jag hoppas de blir kvar många mandatperioder framöver.
Det är inte plånboksstorleken som får människor att rösta blått utan kunskap och förståelse.
20/09 13:31 at 13:31
Hakelius uttrycker det ganska bra:
http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,890484,00.html
21/09 12:24 at 12:24
Det känns lite kluvet men jag hoppas faktiskt att borgarna inte råkar ut för några stora svårigheter under sin tid vid makten. Mitt förtroende för dom är nämligen inte så stort. Förra gången det blev lite svårt så gick det ju åt helvete totalt…Den Enda Vägen ledde rakt utför ett stup.
Hur var det Carl Hamilton uttryckte sig, nånting om att deras politik förvandlade en vanlig lågkonjuktur till en djup ekonomisk kris som bl.a. slog ut massor med småföretag.
Så vi får nog hoppas att de inte för för svåra problem att lösa…då sitter vi nog i skiten en gång till. Nåväl, vi får väl se…
22/09 11:45 at 11:45
Kertin Kerstin du beskärmar dig av någonting F.R. sade för länge sedan och när han var väldigt ung dessutom. Samtidigt delar du upp mänskligheten i egoister lurade och vänster. Finns det några legitima åsiktsskillnader i din värld!
22/09 12:17 at 12:17
per:
Jag beskärmar mig inte av något, jag beskärmar mig över, möjligen men inte lika snyggt för något.
Och det är så enkelt att många av dem som röstade på m och som inte är rika, kommer att förlora på m:s politik, och om de här människorna inte består av en samling superaltruister som gärna börjar svälta för att de rika ska bli rikare och de själva fattigare, så är de lurade.
Det är inte jag utan de konservativa och libealer som oftast hävdar att vi alla till syvende och sist är egoister, alltså blir slutsatsen att de här personerna är lurade den enda möjliga, även utifrån liberala och konservativa utgångspunkter.