Mer om S och dess misslyckanden, sett ur min synpunkt
De borgerliga har regerat tre gånger under min livstid, och en halv, då S bildade koalition med C (dåvarande bondeförbundet) på femtiotalet. Så här såg det ut, för en vanliga medelklassväljare som följt politiken i media under nära 50 år:
S hade under sina år vid makten skapat det moderna och förhållandevis jämlika samhället som Alliansen håller på att riva ner nu.
– Man ansåg att människor var arbetsamma och ville arbeta och att vi alla solidariskt skulle ställa upp för dem som råkade illa ut i samhället De som blev sjuka skulle garanteras en dräglig tillvaro genom en offentligt administrerad sjukförsäkring, som alla arbetande betalade till (när jag var ung syntes det på lönebeskedet hur mycket man betalade till denna försäkring, sedan lades det här om och avgiften bakades istället in i det som idag kallas ”arbetsgivaragiften”).
– Man hade lyckats få igenom först en allmän folkpension och senare ATP, som gav alla gamla en god ekonomisk trygghet på äldre dagar.
– Man hade byggt ut skolan, så att min generation var den första som verkligen fick chansen till högre utbildning. Före kriget var det bara några få procent av innevånarna som ens fick gå i realskola (= 9 år) och universitetet var en plats för barn till de rikaste endast.
– Man såg till att bygga ut infrastrukturen. Alla fick till sist telefon. (Det hade inte alla när jag var barn. I min familj skaffades telefon först när jag var 15 år gammal.)
– Man såg till att elektrifiera hela Sverige. Alla skulle med.
– Man byggde hyggliga bostäder åt oss alla.
– Man hade byggt ut barnomsorgen så att alla kvinnor kunde förvärvsarbeta.
– Allt det här gav arbete åt alla, massor av arbete. Full sysselsättning var Socialdemokratins första och viktigaste mål.
Med andra ord, vi 40-talister har sett en fantastisk utveckling under vår livstid och en enorm förbättring för vanliga arbetande människor. Vi, och ännu mer 30-talisterna och de som är födda ännu tidigare, har dessutom upplevt hur Högerpartiet, numer Moderaterna, röstade emot allt som gjorde livet lättare för vanliga arbetande människor, nej till allmän folkpension, nej till lagstadgad semester, och till de successiva förlängningarna av dessa. Nej till barnbidrag, nej till – ja nej till allt som gynnade arbetarklassen och lägre tjänstemän. Hade högern fått råda hade vi fortfarande haft det betydligt mycket sämre. Nu får de råda igen och nu vevar de tillbaka allt det de inte ville ha från början, men de gör det dels försåtligt, genom att tala som om dom gör motsatsen, dels steg för steg, så att människor inte ska protestera alltför mycket och rösta bort dem.
Så röstades den första borgerliga regeringen i mitt liv fram 1976. Varför då? Ja det var inte för de höga skatterna. Snarare var det miljöfrågorna som socialdemokraterna föll på. När miljöintresset och kritiken mot kärnkraftsutbyggnaden ökade bland väljarna så var det i början bara Centerpartiet som tog upp den här frågan. Dels var detta parti emot kärnkraften, dels talade man mycket om miljön och om att inte förstöra den. Centerpartiet växte alltså till ordentligt på grund av det intensiva miljöengagemanget, på den tiden då vi såg Sveriges första gröna våg, människor som sökte sig ut på landet igen och försökte leva lite sundare. Centerpartiet kallades på den tiden för Åsa-Nissemarxisterna. Partiet låg ganska långt till vänster, värnade om de små människornas levnadsförhållanden.
Jag skulle vilja hävda att detta var den verkliga orsaken till att vi fick en borgerlig majoritet i riksdagen 1976. Jag tror att Centerpartiet fick omkring 23% av rösterna den gången. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet Kommunisterna, VPK, lät miljötåget gå ifrån sig. Jag begrep det aldrig, varför man överlät den frågan, som var väldigt aktuell då och som jag ansåg bara skulle bli viktigare och viktigare, till Centerpartiet och lät detta parti lägga beslag på hela den biten. Så här i efterhand kan vi se hur socialdemokraterna har låtit många tåg gå.
Vid den tiden hade vi 3-års mandatperioder. De borgerliga, som dock inte lyckades hålla ihop utan föll sönder, varvid vi fick perioder med borgerliga minoritetsregeringar en tid, blev sittande i två perioder. Efter sex år röstades S tillbaka till regeringsställning igen. Tillsammans med VPK fick de majoritet i riksdagen. VPK har, under nästan hela min livstid, haft stöd av omkring 5% av väljarna, med undantag för någon period med Gudrun Schyman som partiledare då man fick betydligt fler röster.
Då kan man fråga sig, var det så att Socialdemokraterna fick tillbaka sitt starkare stöd från väljarna den här gången för att de ville ha fortsatt borgerlig politik? Knappast. Nu hade man testat de borgerliga och funnit att socialdemokraternas politik var bättre – förstås. Det har alltid förundrat mig när valanalytiker tror motsatsen, som många av dem envisas med att göra.
Socialdemokraternas toppar tyckte uppenbarligen också som många valanalytiker, för när de kom tillbaka igen fortsatte de i praktiken föra ungefär samma politik som de borgerliga hade gjort, och så fort Palme hade mördats satte man igång att genomföra de borgerligas drömmar, som de borgerliga inte ens själva hade vågat förverkliga. Då genomförde Kjel-Olof Feldt och Erik Åsbrink m.fl. de berömda avregleringarna. Det såg bra ut några år, men så kom kriserna, slag i slag. I slutet av 80-talet förändrade S skattesystemet, som tidigare hade varit markerat progressivt, de som tjänade mer betalade en större andel i skatt. (Som min pappa sade på femtiotalet: Det är ju lättare för den som tjänar 100.000 om året, en hög lön på den tiden, att betala 50.000 i skatt än för den som tjänar 10.000 att betala 1.000 kr. Den förra har ju mycket mer kvar att leva på efter skatt i alla fall. I verkligheten betalade de rika väldigt lite i skatt eftersom de hade möjligheter att komma undan på diverse olika sätt).
Nu blev skattesystemet betydligt plattare. Nu skulle alla betala 30% på allting (fast det blev inte riktigt så). Det blev avsevärt mycket högre skatt för de sämst ställda och många socialdemokrater såg omläggningen som ett stort svek mot jämlikhetsidealet. Jag tror att väldigt mycket entusiasm rann av många socialdemokrater ute i landet på grund av den här reformen. Det märkte man ganska tydligt. Troligen var detta ett av skälen till att de borgerliga vann valet 1991. Valarbetarna för S verkade inte övertygade alls och jag tror att somliga inte ens orkade kämpa för S vid den tiden.
Vidare lade man ner i stort sett alla sina större dagstidningar i ungefär den vevan. Det var illa skötta sades det, och det kan ju vara sant, men samtidigt slapp man intern kritik för den politik man förde, även om detta kanske bara var en positiv men icke avsedd effekt av nedläggningarna.
Ja, så kom regeringen Bildt 1991, den stora katastrofregeringen. Fastighetskraschen hamnade i hans knä och sköttes ururselt. Budgetunderskottet blev allt värre arbetslösheten steg till nivåer vi inte sett i Sverige sedan 30-talet. Mängder av företag gick i konkurs och människor fick gå från hus och hem. Nu skulle det till stålbad, sade Anne Wibble, finansministern. Människorna skulle dra åt svångremmarna för här måste betalas för spekulationsförlusterna, dvs vanliga oskyldiga människor skulle ersätta banker och finanseliten för deras slarv. Nej tack, sade väljarna, det här var värre än den socialdemokratiska regeringen, så 1994 kom S tillbaka igen och 1996 blev Göran Persson statsminister.
Nu drog S slutsatsen att eftersom väljarna hade röstat fram en borgerlig regering förra gången så ville de nog ha en borgerlig politik, med privatiseringar och ”valfrihet” och så. Så då fortsatte S på samma väg, fler privata skolor, mer privat sjukvård, mer utförsäljningar av offentliga verksamheter etc. fast i lite måttligare takt, kraftiga nedskärningar inom den offentliga sektorn. Man tog inte bara till sig och praktiserade samma politik som de borgerliga, man anammade dessutom, och till all olycka, moderaternas, retotrik och sätt att tala om väljarna. Där S tidigare betraktat väljarna och svenska folket som förnuftigt, arbetsamt och pålitligt och ansett att alla människor hade samma värde, började man nu tala om hur alla fuskade så fort de fick en chans. Det var regeringen Bildt som fick igenom den människosynen.
Fortfarande förstår jag inte att man inom partiet inte förmådde dra slutsatsen att man röstades tillbaka för att väljarna inte ville ha den politik som borgarna förde. För mig vore detta en betydligt förnuftigare och mer logisk slutsats än den som vi återigen hör, nu efter det senaste katastrofvalet, att medelklassen ju vill ha borgerlig politik och alltså måste S föra en borgerlig politik.
Idag är det kanske rätt för nu är det nog redan för sent att dra rätt slutsatser av valförluster och återkomsterna. Tidigare visste stora delar av väljarkåren vad S hade gjort för dem, allt det jag nämnde inledningsvis – och en hel del till. Idag vet stora delar av väljarkåren ingenting om detta. För den som är född på 60-talet och därefter är 30- , 40- och 50-talen egentligen detsamma som medeltiden (även om det finns undantag). Det vill säga en väldigt avlägsen forntid. De ser till hur det ser ut idag, och det de ser är inte gott. Unga människor kommer inte in på arbetsmarknaden. De får inga bostäder. De kan inte längre studera utan att arbeta parallellt med studierna. De har vuxit upp med en skola där det mesta saknades, kompetenta lärare, läromedel, gymnastiksalar osv. För de flesta under 40 är socialdemokraterna nu förknippade med negativ politik och dåligheter. Sånt vinner man inte väljare med. Man kan inte förvänta sig sympatier från folk som farit illa och man kan inte förvänta sig sympatier och röster för att S en gång gjorde livet lättare för väljarnas mor- och farföräldrar (som man emellertid i vissa fall gjort livet sämre för på deras ålders höst, med det nya pensionssystemet). Det är vad som sker idag som gäller och som avgör hur människor röstar.
Men, säger somliga, socialdemokraterna skapade så goda levnadsförhållanden för de flesta att människor nu blivit egoister och bara ser till den egna plånboken. Detta är struntprat, menar jag. Dock, om man en gång har har skapat ett ojämlikare samhälle, lyckats administrera fram segregerade bostadsområden och skolor och så försämrad sjuk- och åldringsvård att människor anser sig inte bli hjälpta av den offentliga sektorn längre, ja då tvingar man människor att välja bort det allmänna och att istället välja privata skolor, att välja sänkt skatt före offentlig vård och omsorg, för det blir då sättet att tillförsäkra sig en viss egen trygghet. Ju sämre den offentligt garanterade tryggheten blir, ju viktigare blir det för alla att de själva får mer pengar för att själva ordna sig den där tryggheten. Alltså vill säkert alltfler idag han ha lägre skatter. Följden är ökad ojämlikhet, ett Sverige som slits isär, en tilltagande fattigdom för många och en tilltagande segregation som skapar problem och osämja i samhället. Skulden för denna utveckling vilar tungt på socialdemokraterna och deras oförmåga att förstå vad som försiggick i samhället.
En dag har man, med den nyliberala egoismens politik tvingat alla att bli egoister, och sedan kan man inte i ett huj komma tillbaka till det solidariska samhället. Där står vi troligen idag. Det är i det ljuset, tror jag, som vi ska förstå de nyliberala socialdemokraternas, de s.k. förnyarnars, åsikt, den om att det gäller att få röster från medelklassen. De vet att i framtiden handlar det inte om konkurrens mellan partierna, eller blocken, om vilken politik som ska föras utan bara om vem som ska föra denna enda och samma nyliberala politik, som ju numer står inskriven i den grundlag vi har att följa dessutom, i Lissabonfördraget och som framför allt, och ännu ett tag, gynnar de mer välbeställda. Alltså har politiken i Sverige urartat till att bli densamma som i USA. Vi får välja vilka som ska föra en politik för de rika. Politikerna värnar i första hand om sin egen välfärd i och med detta, ju mer makt desto mer välfärd för deras egen del, vid sidan om att det är trevligt med makt, eller i varje fall något som liknar makt, för i praktiken köps politikerna idag upp, här såväl som i USA, av dem som faktiskt beslutar – den megarika eliten.
/Kerstin
14/11 12:45 at 12:45
Ja, Kerstin, mycket av det du skriver kan jag hålla med om. Partiet hade sin storhetstid under efterkrigstidens rekordår. Den kunde då bygga ut välfärdssamhället till att bli nästan färdigbyggt. Nånstans i slutet av 70-talet började det hacka i maskineriet. Länge lyckades vi skjuta upp fallet i utförsbacken genom att devalvera vår valuta och den vägen skaffa oss bättre konkurrenskraft. 90-talskrisen, som pågick ungefär mellan 1990-94 innebar att landet förlorade drygt en halv miljon jobb, de flesta i i den privata produktiva sektorn.
Hur mycket man än vill drömma om ”den gamla goda tiden”, så kommer den inte tillbaka. Det är andra ekonomiska förutsättningar som gäller idag.
Det är marknadsekonomin som sätter ramarna för politiken. Under rekordåren behövde kapitalet en stor och utbyggd offentlig sektor med en sjukvård för alla. Så är det inte längre.
Under rekordåren var arbetslösheten försumbar. Alla var med och drog sitt strå till stacken, vilket gjorde att nästa alla kände att de var med och bidrog till samhällsbygget.
Våra välfärdssystem är inte byggda för en arbetslöshet på 10 procent plus alla andra som på ett eller annat sätt inte platsar i konkurrensen.
Jag har ingen lösning. Ingen annan heller. Vi kan gärna drömma om oss tillbaka till ”den gamla goda tiden”. Men framtiden ställer helt andra krav.
Jag är 50-talist och när jag gjorde entré på arbetsmarknaden i början av 70-talet var välfärdsbygget ännu stabilt och tryggt. Lätt att få jobb, lätt att skaffa bostad och försörjning. Även om man inte var akademiker. Ordning och reda på arbetsmarknaden. Fackligt medlemskap var något självklart.
Allt detta är idag borta. Det finns inte längre. Partiet vet allt detta. Det har heller ingen lösning på dagens samhällsproblem. Partiet lever på minnen från fornstora dar. Det räcker dock inte för att åter bli ett statsbärande parti.
14/11 13:52 at 13:52
Din text bör läsas av fler än bloggläsare. Skicka den till DN och andra tidningar.
14/11 15:24 at 15:24
[…] Det är nödvändigt att läsa Kerstin Berminges artikel på Motvallsbloggen. […]
14/11 17:28 at 17:28
Bra historiebeskrivning, även för mig som är 30-talist.
Vill invända något mot din beskrivning av de unga. Har för mig att av de riktigt unga röstade fler rödgrönt.
Men träffade en fyrtiotalist som varit SSU-are. Vi kom bara på slutet in lite på valresultatet. Hans svärdotters hade en längre sjukskrivning pga en kronisk sjukdom och fick i år dessutom en hjärtinfarkt. Men dottern och min väns son sa att han gott kunde arbeta och att de skulle rösta på Alliansen. Bägge har rätt höga inkomster.
14/11 17:29 at 17:29
Ska vara Hans svärdotters FAR….
14/11 17:33 at 17:33
Inte för att jag håller med dig i hela din analys, vissa delar är dock logiska.
Däremot gör du en koppling mellan borgarna för 50 år sen och borgarna idag – samtidigt som du gör analysen att S har förändrat sin politik väldigt mycket…
Kan inte tex M ha gjort det också ?
Du har skrivit tidigare som att dom på ytan har förändrat sig, men ”egentligen” är dom desamma – gäller det alla partier då – kan inget parti förändra sig ?
Jag tror visst det är så – det beror på partiets ”generation” tror jag, sen ligegr det förstås en fara i om man inte är trogen sin ideologi, eller inte ens följer ngn – då blir det snabbt rätt svårt att se en röd tråd i politiken och mest massa valfläsk när det är dags för val
I mina ögon ,fast jag inte röstat på M, så för dom en betydligt sundare politik idag än för bara 10-15 år sen då det bara tjatades om inkomsskattesänkningar. Och dom har gått från att vara ett högerkonservativt parti, du skriver ju själv om motståndet mot rösträtt etc etc, till att vara ett liberalt parti, nåja relativt iaf…
När det gäller centerns engagemang i kärnkraften är det f.ö. ett intressant ämne då dåvarande bondeförbundet, enligt journalisten S Leijonhufvud iaf, till stor del låg bakom kärnkraftens tillkomst i Sverige…
Hur Centerns politik såg ut på 70-talet vet jag annars in så mkt om, men fom 80-talet och fram tills 2000-talet iaf, så har dom ju fört en mittenpolitk där dom värnar den lilla människan, och framförallt småföretagarna samt fortsatt sitt miljöengagemang, om än lite missriktat i mina ögon på vissa områden.
Det var väl senare som den s.k. Stureplanscentern kom in i bilden med än mer liberala strömningar, och framförallt försökte ta bort centern från bondeursprunget mer till storstadsväljarna – hur det föll ut är en annan sak…
När det gäller inkomster så är resonemanget om att det är ”lättare” att betala 50 kkr i skatt på 100 kkr än 1 kkr på 10kkr både rätt och fel.
Det är förstås rätt i bemärkelsen att alla kan överleva på ett minimum och ingen ”behöver” mer än så egentligen.
Däremot blir det helt fel om man inför det tänket i verkligheten då det också innebär att ingen behöver tjäna 100kkr – eller jobba så hårt mao – det räcker med 10 kkr – man får ju ändå ”inget” för det.
Och utslaget på en hel nation så sänker man då produktiviteten väldigt mycket – vilket historien också bevisat.
Det som S borde, enligt mig, profilera sig på är det som Moderaterna till viss del har snott: Arbetslinjen.
Dvs man skall kunna arbeta sig rik, arbete skall belönas, alla skall ha rätt till ett arbete osv.
S skall ju ändå vara ett arbetarparti !?
Och sen borde dom kunna vrida det fokus som har hamnat på de som har kommit i kläm, och göra det till ngt positivt: Vi skall inte köra ut sjuka ur systemet. Vi skall se till att dom blir friska och får ett jobb. Och alla skall ha rätt att jobba så mycket som dom orkar etc
Men jag vet inte jag – det är nog svårare än vad det låter på en blogg
/K
14/11 17:40 at 17:40
Jaha, vi skall alltså lösa framtidens problem med att styra genom att titta i backspegeln! Ingen kan förneka att S har för en förtjänstfull fördelningspolitik men att inte med ett ord nämna att detta varit möjligt pga av industrialismens framväxt känns lite underligt. Vi lever idag i en globaliserad värld och det gäller för oss att i framtiden möta globaliseringens utmaningar och då kommer det inte att duga med en politik från gårdagen! Eftersom att jag själv är 40-talist vågar jag hävda att vi aldrig har haft det så bra som idag även om det var roligare att vara 25 år än vad det är att vara 65, men bättre, icke!
14/11 22:30 at 22:30
Mycket bra historielektion, du sätter fingret precis på dom viktiga punkterna.
Detta att försämra offentliga sektorn så folk tvingas välja privata lösningar och så får det att se ut som om alla älskade högerpolitik, är utan tvekan ett smart drag av överheten.
Sedan tror jag att när dom ideologiska skillnaderna inte längre syns så får vi in ett inslag av ren sannolikhetskalkyl i våra val.
I nästan alla val i alla västvärldens länder hamnar blocken runt 50/50 och fler och fler undrar över nyttan med att rösta alls.
Antagligen kommer förr eller senare en motreaktion på allt detta, kanske är det en sådan vi redan ser i Grekland nu.
14/11 23:29 at 23:29
”Vi får välja vilka som ska föra en politik för de rika.”
Ja det är den utvecklingen som är så skrämmande. Och delvis omärklig och smygande om man inte själv är drabbad.
Såg en intressant undersökning någonstans (när vi bombarderades med
opinionsundersökningar) om vad folk tyckte. Inte vad de röstade på utan värderingar och åsikter.
Majoritens åsikter låg nära Vs partiprogram alltså i förlängning egentligen ”de gamla” sossarnas parti program. Vilket är rätt logiskt vi är fostrade in i den värdegrunden.
Men nu är det oerhört svårt att se några vettiga alternativ.
Vad i helvete ska man rösta på??
Att S byter partiledare och nu ska genomgå ett ”förnyelsearbete” känns inte precis trovärdigt.
Möjligtvis om det leder till att (väldigt många) människor börjar tänka
och analysera själva.
15/11 10:25 at 10:25
Jag håller förstås med om din beskrivning men inte om din tolkning. Den är så inihelsike svensk. Som om resten av världen inte fanns. Alla socialdemokratiska partier har gått samma väg! Till och med det italienska kommunistpartiet som väl kan sägas ha varit ett socialdemokratiskt parti i sin praktiska politik.
Och alltså måste det ha strukturella orsaker! Och de finns här: http://www.folkrorelser.nu/bloggen/2010/09/18/langsiktiga-orsaker-till-socialdemokraternas-svaghe/
Och den praktiska konsekvensen av den insikten är att vi inte kan hoppas på någon nytändning. Vi som tycker att den förda politiken är avskyvärd ska inte låta oss förbittras av destruktiva svekdiskussioner utan måste försöka själva!
15/11 12:39 at 12:39
Jag är sen 60-talist men måste säga att jag ser historien på ett mycket liknande sätt! Det är bara att man blir väldigt nedstämd när man läser detta och undrar om det verkligen inte finns något hopp?
15/11 13:25 at 13:25
I stort håller jag med att S har varit den progressiva kraft som sett till att även Sverige fick ett välfärdssamhälle. Men som de säger det är länge sen nu och för de som växt upp i det Sverige som till största delen regerats av S sen början av 80-talet har naturligtvis sin erfarenhet att referera till. Dessa har nog också en betydligt sannare och mer realistisk bild av vad S är i dag. Jag tror inte att det är så att S inte förstår, sossar som Sahlin och Östros har helt enkelt inte de grundläggande samhällsvärderingar som en gång fanns. De unga nu kan kanske till och med tycka det är hyckleri när folk med direktörslöner går i första ledet i förstamajtåg och skanderar internationalen när de annars administrerar ett samhälle som primärt gynnar kapitalisterna.
Men välfärdssamhälle var en del i ett större internationellt skeende även om det gick lite ”längre” här i en del avseenden. Redan på 30-talet med Wigforss valdes en linje som gick emot rådande ekonomiska högerdogmer, även då lär det ha varit krafter inom S som mer trodde på högerns ekonomiska verklighetsbeskrivning. Det var en del i en större internationell rörelse, det var kan man säga de idéer som kom att bli vägledande för efterkrigstiden. Utbyggnad av infrastruktur och allmän välfärd som offentligt finansierad utbildning och sjukvård var en allmän trend i industriländerna och på andra ställen i efterkrigstiden. Full sysselsättning och att det var samhällets sak att se till att det var så ingick i denna trend. Liknande utveckling fanns även i länder som inte styrdes av partier till vänster.
När överklassen och de konservativa fick fart på nyliberal kontrarevolution anslöt sig tongivande delar av Labour och s-partier internationellt till detta ungefär samtidigt. Även S högervridning är en del i en internationell trend. Ungt folk som fått högre utbildning på borgerlighetens klassiska domäner universiteten började få mer inflytande. Man stöpte framgångsrikt om ekonomiutbildning så de som går igenom denna är drillade i nyliberal ideologi som om det var ekonomisk vetenskap. Det är förmodligen därför som Borg och Östros låter så lika, så även hos en del fackföreningsekonomer, de får närmast slå knut på sig själv för att gå emot teorierna om att arbetslöshet är frivilligt och liknade idéer.
Att S fick så dominerande ställning här kan nog ha att göra med att den svenska borgerligheten är ganska inkrökt och provinsiell.
Att det var C som bar fram den borgerliga segern 1976 är så, men även 40 års maktinnehav spelar in, det är ganska unikt att ett demokratiskt land inte har en opposition som klarar av att välta ett regiminnehav på så lång tid, det säger nog mer om oppositionen än om S. C hade sin uppgång och fall från 1968 till 1982, från 16% till 15% med kulmen 1973 då man fick 30%. Under samma tid gick M rakt uppåt från 16% till nästan 24%, de passerade C som borgarnas största parti 1979. Fälldin brände C trovärdighet ordentligt med sina ”orubbliga” löften som han sen backade på.
Man kan även komma ihåg att 70-talet var en mycket turbulent tid internationellt med Breton Woods sammanbrott, extrema oljeprishöjningar och återkommande valutakriser. S hade också tolkat läget fel och stramade åt med de sk förlorade åren 1970-73, man devalverade och höjde konsumtionskatter, senare ekonomer menade att man nog skulle ha revalverat vilket hade dämpat ”övervinsterna” och gett löntagarna mer i plånboken automatiskt. Om det var här det började talas om övervinster vet jag inte men det var på tapeten, industrin gjorde rekordvinster och svensken fick åtstramning, detta medan lönerna ökade kraftigt i konkurrentländer som Tyskland m.fl.. Det blev en rekyl på detta framemot 1975 med stridbara fack som ville ta igen det förlorade.
Vi hade som enda land i Europa bensinransonering under den koleriske krisministern som då var handelsminister, vi hade en förfalskad nationalbokföring som sa att svensken hade en gigantisk utlandsskuld, i TV visade man upp bilder på små nyfödda bredvid en stor hög med pengar, ”så stor utlandsskuld föds varje svensk med” sa man. Samma förfalskade bokföring sa att vi hade jättestora handelsunderskott och att svenska export företag gick på knäna. Visst Industrin internationellt hade kristider på 70-talet men det var inget unikt svenskt fenomen och det var trots allt exportindustrin som gick bäst här i landet då med undantag för sk basindustri typ varv och stål som utgjorde 3% av BNP de övriga 22% gick ganska hyggligt under omständigheterna.
Den 2 februari 1982 inför valet på hösten:
”- I själva verket, fru talman, har svenskt näringsliv under den borgerliga epoken alltmer antagit karaktären av ett enda stort finansinstitut. Näringslivets finansiella tillgångar väntas i år bli 26 miljarder, en ökning sedan 1976 med nästan ofattbara 55 miljarder, sa Feldt. …
– Det är fastighetsbolagen, finansföretagen och de stora aktieägarna som är vinnare.”
Det var förstås bara början på spekulationsekonomin, när sen ”spekulationskritikern” Feldt (i Palmeministären) tog över rodret nådde det oanade höjder. Därav den beramade dalmatineraffischen i valrörelsen 1985, man undrar om Palme och Feldt förstod varför den svenska börsen gick bäst i världen, varför yuppisarna slog rekord på rekord på konst och antikvitetsauktioner med gigantiska belopp överförda från de många till de få, Porsche blev ett allt vanligare inslag i Stockholmstrafiken. Man bekymrade sig om svenskens låga sparande, och stramade åt och sparandet blev negativt. Man sparar ur inkomsten och får i folk gemen sämre köpkraft kan de förstås spara mindre, men sådan gick nog över Feldts (och Palmes) horisont.
Den ogenomtänkta nyliberalt ideologiska kapital och valuta avregleringen skedde 1985 när Palme var statsminister. Den kom som lök på laxen till den egenhändigt tillverkade svenska spekulationsekonomin. Nu tror jag inte att en nation som Sverige kunde stått utanför denna trend av kapitalavregleringar men det kan göras på olika sätt om de som gör det har kunskapen att förstå vad de håller på med, vilket varken Feldt eller Dennis verkar ha haft. Men det avhänder inte statsministern från ansvar denne har som sin primära uppgift att vara ledare för det här landet och inte någon annanstans.
15/11 16:22 at 16:22
Hela din berättelse saknar dock en del mycket viktiga fakta, nämligen att vi lever i en omvärld av konkurrens. Vi har konkurrens om jobben, skatterna, marknadsnadelar i världen etc. Sverige kan inte före en isolerad välfärdspolitik. Se på de s.k. kommunistländerna hur de fallit samman.
15/11 23:33 at 23:33
Det kan vara kul att titta i backspegeln. Det är dock en smula riskfyllt om man vill köra in i framtiden. Man kan naturligtvis göra som Partiet de senaste tio åren – backa in i framtiden. Båda dessa sätt att köra bil (bedriva politik) är dömda att misslyckas.
De två senaste valen har det blivit uppenbart för allt fler att Partiet vill rädda sig kvar vid makten genom att ägna politiken åt samhällets förlorare (de sjuka, arbetslösa, förtidspensionerade etc). Det är klart att alla människor som måste gå upp tidigt på morgonen för att gå till jobbet, börjar misströsta över en sådan politik.
Ett citat ur Expressen:
SVT:s vallokalsundersökning visade att bara 22 procent av dem som arbetar röstade på Socialdemokraterna i valet. Stödet bland arbetslösa var 39 procent och bland dem som går på sjuk- eller aktivitetsersättning röstade 51 procent på Socialdemokraterna.
Mona Sahlin hänvisade själv direkt till de siffrorna när hon meddelade att hon avgår vid kongressen nästa år.
– Väljarna avvisade vårt budskap och vår politik. Och när väljarna talar så måste vi lyssna noga. Bara drygt 20 procent av dem som är i arbete i vårt land röstar på det socialdemokratiska arbetarepartiet, säger Mona Sahlin.
Det därför som allt fler höjdare inom Partiet de senaste dagarna har sagt att ”vi måste utforma en politik för dem som jobbar”. För ”samhällsbärarna”, för att tala reinfeldtska.
Två tredjedelssamhället är plats. Nu gäller det att slåss om de två av dessa tredjedelars gunst. Undrar vilken tredjedel som kommer att lämnas kvar på perrongen?
16/11 02:37 at 02:37
Bosse: (jag ska försöka återkomma till er andra senare)
Jag har också hört det där, att S måste föra en politik för dem som arbetar (precis som om de inte gjort det??), men är det sant att det är detta som gör människor missnöjda med S? Jag tyckte det verkade som om S återhämtade sig när de, i svallvågorna efter fallet med kvinnan som var sjuk och nu skulle tvingas sälja sin lägenhet, och S började tala om solidaritet och att så där ska det inte behöva vara:
Maktens svar direkt, dagarna före valet: Vi ska ändra på det där.
Maktens svar dagen efter valet: Nej, vi ska inte ändra på det där.
I undersökning efter undersökning har svenska folket sagt att man gärna betalar mer skatt bara det går till skola vård och omsorg, just det politikerna skurit ner på pga skattesänkningara. Så jag tror inte att du har rätt här: Däremot är det väl klart att högerfalangen, de där som menar att jämlikhet är förlegat i en modern tid, gör den analysen.
16/11 12:11 at 12:11
Bosse: Det är klart att vad som behövs är en politik för arbete. Inte en politik där vi ska slåss om allt färre arbeten. Utan en politik för att arbetslösheten ska krypa ner till 1%-strecket igen.
Det lyckades på 30-talet. Det kan lyckas igen, om man styr över samhällets totalresurser till produktion istället för att använda dem improduktivt i en kedjebrevsekonomi.
Här är ett förslag: http://www.carlotaperez.org/interviews/CParticleODApril2009.pdf
16/11 14:08 at 14:08
Hej Kerstin och andra bloggare
Hittade Kerstins blogg av en slump och har läst den med stigande intresse och glädje. Upptäcker att jag som 50-talist och ny bloggare har ungefär samma syn på utvecklingen i Sverige som Kerstin och flera andra har. Läs gärna min blogg om Socialdemokratins kris och kommentera den, http://larsback.wordpress.com
Mvh
Lasse B
17/11 03:36 at 03:36
Det sprids många myter idag om 1900-talet och om de långa socialdemokratiska perioden. Alla går ut på att det inte var socialdemokraterna som skapade bättre levnadsförhållanden för de flesta svenskar och inte så få påstår att det berodde på att vi inte var med i kriget, som fler personer ovan hävdar ex. Andra menar att samma sak hände överallt så det är inte socialdemokraternas förtjänst.
1:Visst hade vi en bättre utgångsläge en tid efter kriget än de länder som var sönderbombade och som förlorat många liv i kriget, så det hjälpte till i början, att vi fick efterfrågan på svenska produkter. Men detta ger inte automatiskt jämlikhet. Det krävs en medveten politik för att åstadkomma ekonomisk utjämning. En sådan kraft var S i Sverige. Vi såg en utveckling mot större jämlikhet även i andra Europeiska länder, men den blev aldrig lika utpräglad i andra länder som i Sverige. Vi fick, och vid den tiden var redan skillnaderna efter kriget i stort sett borta, ex. mycket bättre studiemöjligheter än övriga länder i Europa, bättre studielån ex. Vi fick vidare daghem, så att det till slut räckte till alla, som man fortfarande inte har i ex. Tyskland. (Så sent som när jag var ung mamma, mitten av 60-talet, kunde jag inte få sådan – för att jag var gift och försörjd!!!) Samma sak med pensioner och försäkringar, de ges till männen söderut och kvinnor har haft väldigt små möjligheter att göra yrkeskarriär eller förvärvsarbeta om de har barn. Sambeskattningar gör att kvinnorna är en slags bihang till männen, vad gäller försäkringar och pensioner, i de flesta andra europeiska länderna söderöver. Så har det inte varit i Sverige på ganska länge.
Så till det där att utjämning och välstånd åt de allra flesta skulle vara någon slags naturlag, därför är det inte S förtjänst att vi såg en sådan årtiondena efter kriget: Det är bara att titta på vad S, och V, röstat för i riksdagen (fram till början av 80-talet) och vad de borgerliga partierna, framför allt högern, röstat MOT, så inser man att med regeringar där högern, M alltså, hade varit dominerade då hade vi inte haft det välfärdsamhälle vi haft. Då hade det mesta av samhällsproduktionens vinster hamnat i rikas fickor hela tiden. Då hade de flesta aldrig kunnat studera vidare. Då hade sjuka fått dö, då hade vi inte haft så lång lagstadgad semester som vi har, etc. Sen började S föra en borgerlig politik och till slut hade de ingenting längre som attraherade lika många väljare.
Sedan sägs det ständigt att vi måste ha tillväxt för att ha något att fördela. Det är den löjligaste propagandafras jag vet (och den har S upprepat också, så länge jag levt).
För det första, det är när det är svåra tider som det är som viktigast att dela så att alla får med av vad som produceras.
För det andra: Vi har ökat produktiviteten enormt i Sverige de senaste 25 åren och Sverige som nation har aldrig varit så rik som idag (och tillgångarna har aldrig varit så ojämlikt fördelade), och det lustiga är att det finns allt mindre att fördela, varför de sämre ställda fått allt mindre, de sjuka, de arbetslösa, de gamla och de handikappade. Så det där att vi måste öka tillväxten för att kunna fördela bättre är bara en floskel man slänger i ansiktet på oss för att lura oss och villa bort korten för oss.
Vi hade råd med mycket mer på den tiden Sverige var fattigare så vi har råd med det idag också, om politikerna hade förståndet och viljan.
Och till sist och igen:
Den ena undersökningen efter den andra visar att människor gärna betalar skatt – om den går till skola vård och omsorg. De flesta människor är begåvade nog att inse a) att de kan bli sjuka och handikappade vilken dag som helst och behöva hjälp och att de kan bli gamla och hjälpbehövande av det skälet, och b) att det blir mycket dyrare för var och en om alla ska skaffa sig egna privata sjukförsäkringar. Då äts de där skattelättnaderna som vanligt folk fått upp av dessa försäkringar och extra kostnader och mer till. Och redan idag riskerar man att bli totalt utblottad om man har oturen att bli sjuk, för att man fördelat allt mindre ju mer tillväxt vi haft.
Vet S vad man vill, och om man vill vad S en gång bildades för att vilja, då handlar det också om att förklara för nytillkomna väljare, de under 40 alltså, vad det handlar om. Om man inte vill det – ja berätta det då, tala om att nu anser vi att den politik som vi tidigare ville slippa för att den utarmade så många människor, den tycker vi är bra idag. Var ärliga i så fall!!
Jan Wiklund:
Håller med dig om vad du skriver i din senaste kommentar.
Och varför skulle vi inte kunna föra en politik för full sysselsättning? Jo för att våra politiker tror på en teori som nu borde vara totalt förkastad, om att det är viktigare än något annat att man inte ha någon inflation.
Dessutom, idag sliter somliga sig sjuka medan andra blir sjuka av att inte ha arbete. Man kunde ju se till att dela på de arbetsuppgifter som finns i ett samhälle. Det går ju om VILJAN finns, och förnuftet.
17/11 03:48 at 03:48
Lasse B:
Välkommen hit. Roligt att du uppskattar vad jag skriver :-). Hoppas du tittar in även framöver.
17/11 12:43 at 12:43
Myten om de sk rekordåren berodde på att vi inte varit med i kriget är just en myt. Självklart är det bra att inte ha varit utsatt för krig och en stor mängd unga män slaktade på slagfältet och andra dödade av sjukdomar och epidemier som grasserar i krigstid. I det som blev Västeuropa var det främst Tyskland som var hårt drabbat. Trots det hade man lika stor industrikapacitet efter kriget som före och modernare då det som bombats ersatts med nytt.
Hade man inte haft nya ekonomiska idéer efter andra världskriget inspirerade av Keynes hade nog inte heller återhämtningen blivit så bra som den blev och efterkrigstidens rekordår uteblivit. Efterkrigstidens ”rekordår” är ett generellt fenomen i industrivärlden.
Myten för Sveriges del är att vi sålde till det krigshärjade Europa (den stora förödelsen var i öst det som kom under Sovjet inte direkt våra främsta exportmarknader) sen kom de ifatt oss på 70-talet och det var slut med välfärdssamhället och den fulla sysselsättningen.
Alltså kontentan av myten är att det var externa faktorer som gjorde rekordåren och välfärdssamhället möjligt och nu finns inte dessa externa faktorer till vår fördel. Detta är en utbredd och effektiv myt för att vi dag inte skulle kunna ha full sysselsättning. Dvs det var externa faktorer som gjorde det möjligt och inte hur vi organiserade vårt samhälle. Då utgjorde exporten relativt BNP ca 20% och vi importerade ungefär lika mycket som vi exporterade, sedan länge är i dag exporten över 50% relativt BNP och vi har närmast abnorma exportöverskott. Det är faktiskt så idag att våra makthavare stryper folks konsumtion och välfärd för att åstadkomma meningslösa (för folkflertalet) abnorma exportöverskott.
17/11 13:02 at 13:02
Sveriges samlade rikedom är något som sällan eller aldrig kommer fram i monopol-höger-media. Bara sedan 1995 har denna ökat med nästan 300% så visst är det oerhört märkligt att det blir mindre och mindre för den som är sjuk eller arbetslös? Det är mer än skamligt.
Jag tycker så många som möjligt borde maila någon ledande socialdemokrat och ställa Kerstins mycket viktiga fråga!
18/11 17:59 at 17:59
Mycket bra skrivet Kerstin, klockrent!
18/11 19:15 at 19:15
Markus Sundström:
Tack, alltid roligt att få medhåll