Jag menar nog att de har fel som idag påstår att regeringen har mandat för vad den gör nu.

Dels har denna regering faktiskt inte en majoritet av de röstande bakom sig (även om den har majoritet i riksdagen – helt konstitutionsenligt), dels var det visserligen så att allianspartierna sade sig vara överens om mycket, men det var inte så att centern och folkpartiet gick ut och sade att de tänkte föra en rent konservativ politik, låta moderaterna bestämma allt i en kommande alliansregering.

Jag är ganska övertygad om att ganska många av dem som röstade på c (7,9%) och fp (7,5%) nog tänkte sig lite givande och tagande, där centerns gamla ideal, liksom folkpartiets, också skulle spela in och där dessa två partier skulle bromsa och mildra de värsta moderatförslagen. Det talades faktiskt om att man inte hade riktigt samma åsikter om allt inom alliansen, vilket jag tror övertygade många c- och fp-väljare att ren moderatpolitik skulle det ju inte bli.

De hade så mycket större anledning att inte förvänta sig det som båda dessa partier varit tämligen måna om både välfärdsstaten och de små människornas villkor. Att båda dessa partiers ledare idag skulle, inte bara kohandla med moderaterna utan sitta som små tysta och förskrämda möss i sina hörn och låta den moderata och övermodiga ångvälten köra över sig, bara för glädjen att få varsina ministertitlar och för att få sitta vid maktens köttgrytor, det kunde nog få av deras väljare föreställa sig. I jämförelse med detta är Fälldins dagtingande med samvetet faktiskt en mindre försyndelse även om man kunde hävda att centern velar som vanligt.

Att moderaterna, före valet, talade om vad de ville göra, nämligen exakt det regeringen gör nu, innebär alltså inte att väljarna som röstade på centern eller fp, tog för givet att det var moderaternas förslag rakt igenom, som skulle genomföras i en alliansregering, inte ens kd:s väljare (6,6%) hade anledning att misstänka den saken. Dessutom sade moderaterna inte rätt ut att de ämnade sticka kniven i ryggen på fackföreningarna, och göra det mycket svårt för dem som allra mest behöver facken, att vara medlemmar i dessa, så den saken kom säkert som en chock för många människor.

Det vi ser nu är, som sagt, en rent konservativ politik, och moderaterna har faktiskt bara 26,2% av väljarna bakom sig. Så nog är många väljare lurade allt, och har rätt att anse sig vara det och det är övermaga, enligt min uppfattning, att hävda att regeringen har mandat från väljarna för vad den gör nu.

Länk:
Valresultatet i siffror

Tillägg:

moderat löfte

Dolkstöten mot facken var vad denna bild illustrerade (som var införd här 13/8).
Dessutom talade man inte om att man tänkte fördyra boendet för folk.
Man talade inte om att man tänkte bygga avgiftsbelagda vägar.
Man talade inte om att man tänkte skära ner på Komvux.
Man talade inte om att man tänkte försvåra för vanligt folk att studera vidare.
Man talade inte om att man tänkte skära ner på Arbetsmiljöverket.
Man talade inte om att man skulle sänka fastighetsskatten enormt för de allra rikaste
Man talade inte om att man skulle sänka skatten mer för de rikaste.

Ja, så ljög man förstås om det där med 1.000 kronor mer i plånboken även för de lågavlönade.