Jag hör just Göran Hägglund, på radion, förklara att den demografiska situationen gör att vi måste arbeta mer – för att ha råd att ta hand om våra gamla, förstår man. Samma tongångar har vi ju hört ganska ofta de senaste 10-15 åren.

För det första: Vi har haft råd att ta hand om våra gamla även när Sverige som nation var betydligt fattigare än nationen är idag (den har alltså aldrig varit så rik som nu) och då en större andel av BNP gick till skatter än vad som är fallet idag. Så var ligger problemet? Att de rika inte vill vara med och bidra till den allmänna välfärden?

För det andra: Idag krävs avsevärt mycket färre människor för att producera livsförnödenheter än som var fallet för bara 20 år sedan och rationaliseringarna, med ty åtföljande avtagande behov av människor för industriproduktionen, kommer att fortsätta. Så var ligger problemet? Att vi inte kommer att ha tillräckligt många arbetslösa framöver?

För det tredje: Påståendet om att det kommer att finnas för få i arbetsför ålder framöver, som också ligger under det här resonemanget, är rent löjligt, i synnerhet som det samtidigt sägs att vi bör tillåta ren arbetskraftsinvandring.
Hela världen är fylld av människor som gärna kommer hit och arbetar och så kommer det att vara under oöverskådlig tid framöver. Får vi brist på människor i arbetsför ålder om några årtionden, vilket vi sannolikt inte kommer att få, så är det ju bara att importera mer arbetskraft från andra länder. Så var ligger problemet? Att den arbetskraft vi kommer att kunna importera inte har blå ögon?

Protestera mot försändringarna i A-kassan