Hör på Vetandets värld i P1, att Iran gjort enorma framsteg inom många områden sedan shahens tid och att landet idag kan jämföras med Italien på 60-talet, vad gäller människors ekonomiska och sociala villkor. Dödligheten bland barn har minskat från 30% före skolåldern på 60-talet till 3% idag, nativiteten har gått ner från 7 barn/kvinna på 60-talet till drygt 2 barn/kvinna idag, iranska forskare stod år 2005 för 4.000 artiklar i internationella vetenskapliga artiklar. Man har gått igenom en ren utbildningsexplosion med andra ord.
Detta är bara enkla fakta, enligt dem som medverkade i programmet, och har ingenting att göra med vad man i övrigt anser om den iranska regimen.

Tänk, jag hade inte en aning om att Iran var en demokratisk och nyliberal nation – för det måste man väl vara om folk får det bättre socialt och materiellt? Det är ju bara sådana stater som förmår öka människors ekonomiska och sociala välfärd enligt alla dessa högröstade och tvärsäkra nyliberaler. Eller menar dessa med ”välfärd” kanske bara rätten för vanligt folk att få bli eller förbli fattigt men få säga vad man vill – fast ingen bryr sig om vad man säger?

Det är minsann inte enkelt det här, snarare obehagligt komplicerat.

Länk:
Vetandets värld, P1, 6/11

Protestera mot förändringarna av A-kassan – klicka och skriv på