Vi vann det här valet. Moderaterna blev största parti både i skolvalet och bland förstagångsväljarna, skriver Mattias Thorsson, som i dag föreslås till ny ordförande i Moderata ungdomsförbundet.

Men nej Mattias, moderaterna vann inte valet. För det första har även myndigt folk, och folk ända fram till döden, rösträtt i det här landet, inte bara skolungdomar och yngre svenskar. Det kanske Mattias inte visste men så är det. Vi har allmän och lika rösträtt för alla över 18 år. För det andra: Hur är det med Mattias matematiska kunskaper? Har han inte fått lära sig vanlig enkel addition i skolan?

Såvitt jag vet är socialdemokratiska partiet fortfarande det största partiet med 34,99% av väljarna bakom sig, mot moderaternas 26,23%. Men Mattias kanske inte vet att 34,99 är mer än 26,23. Enligt de här siffrorna så vann socialdemokraterna valet, som enskilt parti, även om de förlorade röster sedan förra valet.

Såvitt jag vet hade moderaterna inte suttit i regeringen om de inte hade fått stöd från centerns 7,88%, kristdemokraternas 6,59% och folkpartiets 7,54% samt indirekt från blankröstarna (96.922 personer) och från alla dem som röstade på partier som inte kom in i riksdagen som alltså inte heller röstade på moderaterna och som tillsammans hade 5,71% av rösterna. Den regering vi nu har hade alltså inte 50%, inte en majoritet av väljarna bakom sig. Det borde stämma varje sann demokratisk moderat, om det finns några sådana, till viss ödmjukhet.

Länk:
DN, debattartikel av Mattias Thorsson

Protestera mot förändringarna av A-kassan – klicka och skriv på