Såg på TV-programmet Den stora flykten på kunskapskanalen ikväll. Programmet var en dramadokumentär om en ganska stor grupp krigsfångar som rymde från tysk fångenskap och om hur de allra flesta av dem fångades in och sköts med nackskott – i strid mot Genevekonventionen om behandling av krigsfångar. Engelsmännen lade sedan, efter kriget, ner ett stor arbete på att få fram de tyskar som hade begått dessa illdåd och hängde dem för mord och krigsbrott.

Det berättades också om hur några av de här rymmarna hade rymt även tidigare, fångats in och därefter torterats. Så slås jag av min reaktion: ”Jaha ja, de torterades”, kort och gott. Man har ju blivit van numer.

Under många år var tortyr något de flesta svenskar och troligen även engelsmän och amerikaner, förknippade med ondskan själv, som förstås var Hitler, och man kunde inte tänka sig att andra Västmakter skulle tortera människor. Tortyr var något man ägnade sig åt under tidig medeltid, och så Hitler förstås, som använde denna okristliga förhörs- och straffmetod, vilket var en av de faktorer som visade vilken otrolig barbar han var.
Men det var då det.

Idag börjar Hitler framstå något mindre grym, ja närmast alldaglig i det här avseendet, i förhållande till till exempel USA:s styrande och militär. Det känns inte längre som om Hitler ensam, eller tillsammans med Stalin, står för all ondska i världen i modern tid. Onda var de två förvisso, men just tortyren, som vi tidigare förfärats över, den utövas ju idag av våra svenska allierade i kriget i Afghanistan. Hur är det, ägnar sig även svenska soldater åt sådant tro? Säkra kan vi ju inte längre vara om den saken.

Men så tänker jag efter och kommer på att visst ja, de som torteras av amerikaner eller på uppdrag av amerikaner är ju inte riktiga soldater utan ”illegala stridande”, dvs sådana som försvarar sitt lands territorium mot främmande makters ockupation. Det är givetvis en helt annan sak. Så tortyr av dessa stridande är förstås inte bara acceptabelt utan riktigt bra, ja kanske tom en småtrevlig verksamhet för freden och friheten på jorden.

Om bara alla människor över hela jorden kunde lära sig att acceptera amerikansk överhöghet över dem så skulle det ju bli finfint överallt. För man hade det väl bra i det USA-stödda Tunisien exempelvis (eller)? Och vi i Sverige har ju accepterat att USA bestämmer våra lagar och titta så fria vi är och så bra vi har det numer – allihop och säm…, förlåt bättre blir det för varje år (för de allra rikaste förstås men ändå). Så vem kan, eller vill klaga på eller fördöma tortyr idag? Vi tjänar ju alla på den (eller?).

Sverige ut ur Afghanistan – NU!

/Kerstin

Länkar:
- Den stora flykten, SVT, Kunskapskanalen
- Tortyr, Amnesty International
- Förbud mot tortyr, Regeringskansliet
- Tortyr kan aldrig rättfärdigas, Sydsvenskan
- Tortyr tystar inte tunisiska kvinnor, AB
- Dödsstraff och tortyr, Socialdemokraterna (som dock inte tycker det är fel att ställa svenska soldater under torterande och dödsstraffutövande makts befäl eller att samarbeta med sådan makt)
- USA blundar för tortyr i Irak, AB
- Amerikansk tortyr även efter Abu Ghraib, DN