Idag, 8/1 2007, är det två år sedan jag började blogga, först på G:a Motvallsbloggen och senare tillsammans med och för den äldsta svenska Nättidskriften, Alba, som ju fyllde 10 år för lite sedan.
Tänkte att jag skulle uppmärksamma tvåårsdagen genom att skriva lite om hur jag upplevt de här två åren, vad jag tyckt om, vad jag inte tyckt om och om vad jag lärt mig under mitt bloggande.
Vad tänkte jag när jag började?
Jag började ganska seriöst och tänkte mig spännande och intellektuellt stimulerande diskussioner på bloggen. Sådana har det förstås inte blivit så många av, även om några har varit sådana. Detta har flera orsaker dock, och beror inte huvudsakligen på mina besökare.
Bloggen är bara inte något idealiskt forum för ingående diskussioner på grund av dess begränsningar. Det tar tid att skriva tänkvärda och intressanta inlägg, såväl som spännande och givande kommentarer och de flesta tar sig inte, eller har inte den tiden, eller så har de flesta inte något verkligt intresse av sådana.
Dessutom är utrymmet begränsat. Överhuvudtaget har jag blivit mycket klarare över att nätet nog är bra för spridande av korta informationssnuttar och enkel sakinformation av typen ”Andra världskriget bröt ut 1939”, medan det ingalunda är något bra forum för djupsinnigare utläggningar och ingående analyser. Sådan finner man överhuvudtaget inte mycket av på nätet. Få människor orkar eller har tid att läsa sådant på nätet ens där de förekommer. Det beror säkert delvis på att det är jobbigt att sitta och läsa på dataskärmen. Nätet och framför allt bloggarna passar därför bäst för korta inlägg av pamflettyp. För ingående utredningar och analyser är det fortfarande boken som gäller.
Denna insikt, som kom ganska snabbt, ledde till att jag skrev kortare inlägg, ibland tämligen provocerande sådana, ska erkännas, trots att jag inte hade haft för avsikt att skriva så.
De trista sidorna med bloggandet
Vidare har jag upptäckt en inte fullt så rolig sida av bloggandet, nämligen att det vimlar av människor i Sverige, framför allt unga sådana, som har som främsta syfte att mobba och förstöra intressanta diskussioner. När en blogg blir nerlusad av den typen av kommentarer, så slutar de förnuftigare besökarna att läsa kommentarerna och också att skriva sådana. Det var jag inte beredd på. Jag hade faktiskt inte i min vildaste fantasi föreställt mig att jag skulle bli kallad ”idiot, dårfink, kärring, galning” mm i kommentarer till bloggen. Alltså tvingades jag ganska snabbt att börja stryka de värsta kommentarerna.
De trevliga sidorna med bloggandet
Sedan har det funnits många trevliga sidor också, kontakter med andra bloggare, läsandet av andra bloggares inlägg, som ibland bara är trevliga i allmänhet, men som ibland är mycket intressanta med givande nya perspektiv på viktiga samhällsfrågor och på politiken. Det är väl de trevligare som gjort att jag fortsatt trots allt. När jag väl lärt mig att koppla bort de dystrare sidorna, så är det dessa sidor som gjort att jag bloggat på och skrivit mycket mer under de här två åren än jag hade tänkt mig att jag skulle göra när jag började.
Vilka fel har jag själv begått?
Vilka synder har jag själv begått? Jo, jag har dessvärre då och då fallit i fällan att vara sarkastisk mot somliga av dem som kommenterar på bloggen, ofta förstås, för att kommentatörer varit spydiga mot mig och så att säga skapat sig en mycket dålig image i mitt sinne.
Gång på gång har jag bestämt mig för att inte falla för denna frestelse. Ibland har det resulterat i att jag inte svarat alls (vilket inte innebär att alla som jag inte har svarat har irriterat mig) men lika många gånger har jag förfallit till sarkastiska svar.
Det är inte lätt, att förhålla sig snäll och tålmodig mot alla dessa unga grabbar (för det är mest sådana som prövar mitt tålamod, ibland så till den grad att jag inte kan låta bli att vara spydig) som på fullt allvar tror att de vet och kan allt och som inte begriper att man har mer erfarenheter, man har hunnit skaffa sig mycket mer kunskaper och mycket djupare insikter när man hunnit bli en bra bit över sextio och har ägnat hela sitt vuxna liv åt att läsa och studera samhällsfrågor och internationell politik, än när man är mellan 25 och 35. Min tröst är att det kommer de här grabbarna att förstå om 30 år. Jag var bara inte beredd på det öppna föraktet för ålder och erfarenhet som jag konfronterades med så fort jag började blogga. Ibland får jag för mig att jag drabbas värre än äldre herrar, men det är kanske inbillning. Jag vet ju inte hur illa drabbade de är.
Det här är förresten säkert skälet till att de flesta akademiker inte vill diskutera sina specialområden offentligt. Det vet att vad som tagit dem år av studier, tankeverksamhet och diskussioner med kolleger att komma fram till, det kan de inte göra förståeligt för icke-fackmän i korta artiklar eller inlägg i massmedia.
Har det varit mer negativt än positivt?
Ja i vissa avseenden har det dessvärre varit det, och jag har tänkt sluta många gånger i förvissningen om att det här är en ganska meningslös sysselsättning, som dessutom tar tid, mycket mer tid än jag borde lägga ner på det, och tid som jag kunde ägna åt sådant som troligen vore roligare, jämsöver, som att måla, att träna hundarna, att snickra, att göra porslinsfigurer, att läsa mer böcker, att skriva annat mm. Men nu är jag ju envis och så tänker jag på alla dem som är uppmuntrande och trevliga på bloggen och att eftersom jag trots allt har ganska många besökare som återkommer regelbundet men som aldrig, eller bara undantagsvis, kommenterar, så finns det nog en del som uppskattar vad jag skriver i alla fall och inte ska jag låta mobbarna knäcka mig. Alltså har jag fortsatt, och kommer nog att fortsätta ett tag till.
Ett tack till alla besökare slutligen
Till alla besökare som uppskattat min blogg under de här åren vill jag rikta ett varmt tack, både till er som kommer med uppmuntrande, intressanta och vänliga kommentarer och till er som läser regelbundet men aldrig kommenterar.
Därmed knallar jag väl vidare in på trejde året så får vi se vad det blir av det och hur länge mitt bloggande varar.
08/01 05:11 at 05:11
Så mycket det nu kan tänkas göra till eller från:Jag följer din blogg med stort intresse, den är tänkvärd och bra. Jag kanske inte kommenterar så ofta, men jag läser.
Skit i galningarna, alla bloggar har dem. De kan oftast inte ens vara överens om hur de ska sluska ner folks bloggar, än mindre debattera hederligt och utan invektiv.
08/01 10:12 at 10:12
Tack för detta inlägg, Kerstin!!! Jag är väldigt ny i bloggvärlden och denna min första bekantskap har också gjort mig förskräckt och mörkrädd över de idéer som faktiskt florerar!!
Som tur är finns det vettigare inlägg och flera väldigt bra bloggare som får väldigt konstiga svar på sina inlägg och folk som skriver väldigt bra inlägg som också får svar som göra att man blir alldeles förskräckt, men det gör också att man inser att faktiskt inte hela världen är totalknäpp!!
Tack Eija och Anja, m.fl. också för era jättebra inlägg, såna som ni gör att man kan tro litet på människorna och världen!!!
”Positionera sig”, ja, skrev Eija om i ett annat inlägg… Alla har väl rätt att finnas och existera i denna värld?? Utan att tävla…
Och inte har denna ständiga tävlan och positionering gjort det roligare att arbeta!! Eller gjort en mer kreativ och fylld med lust och glädje, snarare tvärtom faktiskt!
Nej, ålder ses som en sjukdom?? detta skriver Wikström också om!!
Och erfarenhet vad är det??
Det är så skönt med folk som vågar ta bladet ur munnen och inte bara jamsa med i det som är opportunt!! Och faktum är att även äldre blir påverkade av den ”propaganda” som bedrivits (jag har äldre nära släktingar och vänner som gjort det, även kvinnor gör det…)… Propagandan att ge sig på dem som redan ligger…
08/01 10:13 at 10:13
Hurra för Motvallsbloggen.
Som fyller år på samma dag som David Bowie:)
08/01 11:29 at 11:29
Två är är en kort tid. Jag hoppas få läsa din blogg i flera år framöver. Din blogg behövs!
08/01 11:34 at 11:34
Tack för en läsvärd blogg!
Jag håller också med dig i fråga om de flesta av dina kommentarer om bloggandet. Dock drar jag mig inte för att, när ämnet kräver det, skriva långt, ibland mycket långt. Det finns nämligen en poäng också med de längre, essäartade texterna: Det visar sig (genom kommentarer) att människor googlar efter utförlig information till exempel om en författare eller en skivartist – och så hittar de det de söker efter på min blogg.
08/01 13:29 at 13:29
PS. Undrar om inte många i sin egen lilla kammare undrar mången gång och undrat de senaste åren om det de tycker är helt åt skogen, att de nog har rätt all dessa som skriker högt och mycket? Därför kan det vara så oerhört befriande att möta andra människor som vågar stå för något annat och gör det från själ och hjärta och med övertygelse? Som rena uppenbarelsen! Och också ingjuta mod i många rentav? Ja, rentav en sorts upprättelse och ge dem moraliskt mod och styrka att gå ut i världen: folk får inte göra hur som helst mot mig!
Och det är himla skönt att kunna vara anonym! Fast samtidigt är det ju trist, att inte få framträda som den jag är, med min egen identitet (i början gjorde jag det mer).
Jag försökte hävda något om röst- och resursstyrka på ett annat ställe, men fick världens mothugg: vadå? Vad menar du? Detta fattar vi inte! Alla har väl lika mycket möjlighet som alla att yttra sig!?
Men nu efter en promenad och fortsatt funderande så undrar jag om vi fortfarande befinner oss på samma nivå som i skolan (eller kanske redan i sandlådan): killarna dominerar hela scenen i vissa klasser, så totalt att tjejerna inte ens vågar räcka upp handen och svara!
Blev inte Christina Herrströms bok nominerad till Augustpriset? Där kommer Saga och vågar sätta sig upp mot killarna och det blev en oerhörd befrielse för tjejerna som började ta tillbaka plats och repa mod och växa. Men kanske också för en hel del tysta killar, som OCKSÅ mådde dåligt under de röststarka killarnas regim?
Det är dessa killars tid nu och den tänker de absolut inte släppa godvilligt, ja, är de tvungna att ta till våld så kanske de inte drar sig för det! ”Vad, ska någon komma här och hindra dem från att roffa åt sig allt de kan?? Eller allt de vill ta för sig av: pengar, sex osv.” Och ”Vadå, skulle det vara fult att vara rik???” Underförstått: ”Den som tycker så är dum i huvudet!! ” Och kanske avundsjuk också? Och gud förbjude om man vore det! Men handlar det alltid om det heller? Kan man faktiskt tycka att saker är orättfärdiga utan tillstymmelse av avund? (Jo, det tror jag).
Skriker de tillräckligt och högt och ihärdigt och länge och envist så inibaljan så… (kommer deras mammor då? Egentligen är ju det tragiskt om så är… Fast jag kan inte låta bli att undra och vara ganska ironisk, för det handlar ju i alla fall om vuxna män och en del av dessa män är nog inte heller så unga! Att de inte har mognat mer!? Är det att vara en riktig karl att tycka så månntro? Det tycker inte jag. Det är snarare i högsta grad avtändande!).
Jo, så snart är de herre på täppan! Står där i ensamt majestät högst upp (men kanske oerhört ensamma? Och i denna sin ensamhet hävdar de ännu mer sin obegränsade rätt? Ont blir ännu mer ont?)?
Fasen, nu blev det långt igen…
08/01 18:53 at 18:53
Grattis till alla vänliga och glada tillrop! Hurra för Motvallsbloggen!
08/01 22:53 at 22:53
Hurra hurra! för två-åringen!
09/01 00:50 at 00:50
Tack allihop för vänliga ord :-).
09/01 11:37 at 11:37
Jag kommenterar din och andras bloggar då och då, för att jag tycker det är kul. Ibland har jag en ”manlig” pseudonym, ibland en ”kvinnlig”. Om jag är kvinna får jag mycket fler påhopp och grova anspelningar än om jag är en man. Så det finns många män därute som bär på ett raseri.
09/01 15:34 at 15:34
Stina;
Jo, det är ju så att när krubban är tom då bits hästarna.
Jag råkade på det här i början av 90-talet för första gången, då unga manliga chalmerister beklagade sig över att flickorna minsann inte hade några svårigheter att få praktikplatser, men det hade killarna (sade de) och det var diskriminering av killar menade de.
Den sortens resonemang förekom i stort sett inte alls när vi hade massor med arbeten och inga problem att få varken jobb eller praktikplatser och medan den offentliga sektorn byggdes ut. Då var männen mycket mer ”jämställda”, i ord men inte alltid i handling dock, och jag hörde aldrig unga välutbildade män uttala sig så om kvinnor under 60- och 70-talen som de kan göra idag.
Till och med på forskarnivå inom universiteten kom den här antifeministiska attityden att bli mycket mer framsträdande, även i ord, under 90-talet då man drog in på resurserna till dessa.
Nu diskriminerades kvinnor även tidigare på universiteten, men männen uttalade sig inte öppet antifeministiskt eller mot kvinnor på det sättet som man kan höra idag. Sådana tongångar har man inte hört sedan början på 1900-talet.
09/01 20:38 at 20:38
Ja, är det så? Vi kvinnor har blivit mer reella och faktiska konkurrenter??
En 22-årig tjej med en 10-årig lillasyster sa att när hon var i 10-årsåldern så slog inte killarna henne som de nu gör med hennes lillasyster. Till saken verkade höra att vuxenvärlden (lärare och föräldrar) lade skulden på tjejen… Storasyster var mäkta förgrymmad.
Saken blir väl inte bättre av att kvinnor ofta är duktigare och mer ambitiösa och inte minst bättre och mer utbildade?
10/01 13:20 at 13:20
Det är min bedömning och erfarenhet också, att nu är kvinnor ett reellt hot och därför blir de motarbetade mer aktivt och aggressivt. Men det är svårt att inte se det som positivt i alla fall. Många män som förut tog sig fram trots sin låga kompetens blir nu bortsorterade till förmån för kvinnor och de bär på ett raseri och ett hat som visar sig på olika sätt. Men kvinnor har stärkt sin ställning.
11/01 00:34 at 00:34
Grattis i efterskott till dina två år med Motvallsbloggen!
Jag läser ofta här, och det vet du, men kommenterar inte alltid, just p.g.a. det du nämner – tidsbristen. Det tar sin lilla tid att tänka efter och formulera sig när det gäller så viktiga frågor som de du tar upp. Känner också att jag inte alltid har den kunskap som ålder, mångårig tankeverksamhet och livserfarenhet ger. Det som ofta underskattas i kommentarer av den typ du nämner.
Fortsätt nu att blogga många år till och visa din kunskap och erfarenhet som bara ålder ger!
11/01 14:14 at 14:14
Grattis från mig oxå
Mina besök är väl kanske lite sporadiska, men jag brukar se till att få läst allt när jag väl har tid…sen blir det kanske inte så mycket kommentarer eftersom jag ofta läser inläggen lite sent (och kanske lite för att jag inte har så mycket vettigt att säga), men jag ser fram emot minst ett par års läsning till.
och jag gillar bloggen, trots att jag tillhör gruppen unga män eller ja, 30 kanske inte räknas som så ungt egentligen, men men.
14/01 01:55 at 01:55
Enn Kock:
Jo, din blogg kan ju ge viss information. Min blogg handlar väl mest om mina personliga åsikter, och jag tror uppriktigt sagt inte så många är intresserade av dem.
Sedan undviker jag mestadels att skriva om det som är mina specialområden. Det orkar jag bara inte med, varken att skriva kort om eller att besvara kommentarer om :-).
Till Er andra, tack för era kommentarer till ”födelsedagen”.