Jag har aldrig varit speciellt intresserad av Libyen och bara följt med med ett halvt öra i politiken vad gäller detta land.

För 10 år sen och lite mer:
–  Jaha Ghadafi är en knöl och ska hatas. Jag struntar i varför.
– Ojdå, libyska piloter tränas i Växjö (klarläggande: redan på 70-talet). Jaså jaha.
– Libyen påstås ligga bakom Lockerbie-kraschen. Varför det då? Jag struntar även i den saken.
– Omkring 2003: Jaså, Ghadafi är inte persona non grata längre. Han betalar för Lockerbie och tas nu till nåder igen av Västvärlden. Jaha ja.

Så börjar protesterna i Tunisien för några månader sen, sprider sig till Egypten och i båda fallen tvingas sedan lång tid sittande ledare avgå.

Det är ju bra att folk protesterar och man hoppas verkligen att folken når sina syften, verklig demokrati (var finns sådan förresten?). Men jag väntar med att fälla mitt omdöme efter att vi sett vad som kommer ut av protesterna. Det kan ju, om det vill sig illa, sluta med att folk luras rejält och med att det bara blir nya USA/Israel-marionetter som styr. Vi vet aldrig vad som försiggår bakom kulisserna och säkert är väl att Västmakterna, med USA och Israel i spetsen, inte sitter med armarna i kors utan agerar intensivt för att behålla kontrollen över de här länderna även i fortsättningen.

Men jag är imponerad och gläds över de fredliga demonstrationerna och protesterna och följer händelserna med visst intresse även om jag inte ett ögonblick tror att vi får veta vad som verkligen sker i det fördolda. Inte tror att vi får adekvat information om det som blir väsentligt för framtiden i de här länderna. Jag litar nämligen aldrig blint på nyhetsrapporteringen och definitivt inte när det handlar om politiska kriser av något slag och framför allt inte när det handlar om Mellersta Östern.

Så sprider sig protesterna till Libyen och plötsligt är Ghadafi återigen en riktig gangster.

– Vad nu då. Det var ju inte länge sedan han omfamnades av Västvärldens ledare. Inte nog med det, här handlar det ganska snabbt om våld och rena kriget mellan de protesterande och Ghadafis regim. Det här verkar inte alls likna de fredliga, icke väpnade protesterna som vi sett i de andra länderna, Tunisien och Egypten.

Nu rapporteras det om hur Ghadafi skjuter folk hej vilt och hur demonstranterna tar till motvåld tämligen direkt och inom några dagar ser det mer ut som ett regelrätt inbördeskrig än som fredliga protester mot regimen, som i de andra länderna.

Jag orkar fortfarande inte sätta mig in situationen ordentligt. Men så kommer FN med beslut om att det ska inrättas ett överflygningsförbud i Libyen. Ovanpå detta börjar svenskar tala om att vi borde delta och skicka ner JAS Gripen för att skydda civila i Libyen (i enlighet med FN-beslutet), som enligt rapporterna bombas av Ghadafis flyg. Dessutom finner jag att stora delar av den svenska vänstern stödjer dessa krav. Nu blir jag verkligt intresserad.

Jag drabbas dock av en obehaglig känsla. Det är något som inte stämmer här. Vad är det egentligen som händer i Libyen? Det handlar bara om magkänsla än så länge men när jag grips av en sådan då vill jag veta mer, verkligen förstå vad som händer och varför det händer. Det enda jag vet hittills är ungefär det jag redovisar ovan, samt att Libyen har olja och att jag hört intervjuer med Ghdafi tidigare där han inte alls verkar vara den galna person media gör honom till. Fast visst, jag har ingen föreställning om att han är en ängel. Inte heller jag är totalt opåverkad av propagandan mot honom.

Alltså börjar jag försöka sätta mig in skeendet genom att läsa vad jag hittar på nätet och finner då att det är nästan omöjligt. Det verkar som om ingen egentligen vet varken hur det ser ut i Libyen eller vad som sker där. I varje fall är det ingen som ger någon helt trovärdig redogörelse av det

Vad får jag fram. Jo först att folket i Libyen tycks ha det relativt bra jämfört med folk i en del av de andra arabstaterna, att Ghadafi faktiskt har använt oljepengarna till att skapa drägliga förhållanden i Libyen, att folk har gratis sjukvård, gratis utbildning ända upp till och med universitetsnivå, precis som fallet var i Saddams Irak. Sådant ses ju inte med blida ögon i USA där folk betalar stora belopp för att ge sina barn högre utbildning. Eftersom Ghadafi har baktalats otroligt under många år så anser jag mig inte ha anledning att betvivla dessa uppgifter i Wikipedia om landet. Vidare får jag veta att oljan finns i östra delarna av landet. Det får jag väl också tro på.

Jag får också veta att Ghadafi är kritisk till att de andra arabstaterna har förrått palestinierna i Israel. Det, inser jag, är skäl nog att göra honom till djävulen själv i Västvärldens media.

Men, de där ”oppositionella” eller ”rebellerna” som de också kallas, vilka är de? Varför gör de uppror och vad vill de åstadkomma, förutom att göra sig av med Ghadafi och varför vill de göra sig av med honom? Ja se nu blir det avsevärt mycket knepigare att få trovärdig information. Nu får jag klart för mig att inte ens de länder i Väst, som med Frankrike agerar för ett överflygningsförbud i Libyen, England ex., riktigt vet vilka rebellerna är och vad de står för. Ghadafi hävdar att de är Al Qaida-anhängare och gangsters och Väst vet inte alltså.

Men vidare:
Ghadafi är en av dem som nationaliserade sitt lands naturresurs, oljan, när han gjorde sin revolution 1969 och detta nationaliserande har han gemensamt med den folkvalde socialdemokraten Allende som nationaliserade koppargruvorna (och som störtades med USA:s hjälp 1973) med Iran, som många ledande politiker i USA för närvarande försöker hitta skäl att bomba, med Chavez som är vald med god majoritet ett antal gånger men trots det framställs som en förfärlig diktator i media, och som USA har försökt störta flera gånger. Och vad mera, Ghadafi har nyligen tydligen hotat att sälja sin olja till kineserna istället för till Väst.

Han har dessutom tydligen försökt att skapa en afrikansk maktsfär som motpol till USA, som å sin sida nyligen inrättat ett organ för Afrika och som börjat intressera sig alltmer för det Afrika som kineserna skaffar sig alltmer inflytande över. Somliga menar alltså att orsaken till att USA gärna bombar Libyen och vill avsätta Ghadafi är att man vill stoppa kinesernas inflytande över länder med viktiga råvaror, olja bl.a.

Jag är alltså inte mycket klokare än tidigare. Vilka är rebellerna i Libyen? Är de hederliga demokrater eller är de bara ute efter makten i Libyen och över oljan?

Den förvirrade bild som framträder när jag försöker förstå är skäl nog, för mig, att ställa mig synnerligen kritisk till det bombande av Libyen som vi nu ser. Men det yttersta skälet är att bombande alltid leder till civila offer och man kan inte skydda civila genom att bomba dem. Det gick inte i Irak, inte i Afghanistan och det går inte i Libyen heller, där civila nu också drabbats av USA:s och andra västländers bombningar.

Det faktum att Västvärlden struntar i de protesterande som beskjuts i Bahrain och i Jemen gör ingripandet i Libyen ännu mer skumt. Det faktum att man lät Israel bomba Gaza utan att ingripa för att skydda civila gör inte saken mer trovärdig.

Så min slutsats, delvis på grund av motstridig information om Libyen och om vad som sker där, är att det handlar om två ting, dels att skaffa sig kontroll över Libyens olja, dels att förhindra att kineserna får mer inflytande över länder med viktiga naturresurser, huvudsakligen olja och inte alls om att skydda civila. Att det vidare handlar om en uppbyggnad av en front mot Kina men även mot Ryssland som, i värsta fall, kan förebåda ett storkrig i framtiden, om alltmer begränsade naturtillgångar och resurser, mellan Ryssland/Kina å ena sidan och USA/Västvärlden å den andra.

Ställer vi i Sverige upp på USA:s sida idag kommer vi garanterat att sitta illa till den dagen detta eventuella men inte osannolika storkrig utbryter. Det där med neutralitet är något att värna om, eller snarare att ta på allvar inför framtiden. Så jag anser inte att Sverige ska delta i försöken att avsätta Ghadafi, som förresten inte var vad FN gav mandat för men som uppenbarligen är syftet nu med USA:s, Englands m.fl ingripande i Libyen.

/Kerstin

Tillägg kl 17.00:
Jag fortsätter förstås att läsa om Libyen och försöker få fram mer om vilka rebellerna är och vad som händer. Hittar då ett par artiklar som inte verkar lovande.  Två av dem, en i DN, en i The Telegraph, berättar om hur rebellerna beter sig fruktansvärt mot civila och mot folk de tror är Ghadafi-anhängare. Det verkar alltså inte som om Sveriges bombivrare kämpar för sant demokratiska krafter precis.

Ovanpå detta svarade Ekot 15/3 på min fråga tidigare, om vart de spärrade pengarna tar vägen, att ”USA undersöker möjligheten att överföra pengar till rebellsidan i Libyen från de tillgångar som har tagits i beslag från diktatorn Muammar Kadaffi”. Så dit tänkte eller tänker sig USA att Libyens, alternativt Ghadafis, tillgångar skulle/ska slussas. Verkar inte direkt gynna de civila i Libyen. Snarare verkar det vara vapenhjälp till de rebeller som, vad senare rapporter tycks implicera, inte förefaller ett dugg mer humana än Ghadafi.

Tillägg kl 20.15:
Även Englands styrande anser sig ha rätt att dela ut Libyens, eller om de är Ghadafis, tillgångar som det behagar dem. I DN läser vi således: Storbritanniens erbjudande om att lämna över sammanlagt 1,4 miljarder dinarer i sedlar (cirka 8 miljarder kronor) till landets nya finansminister, gett oppositionen vissa finansiella muskler. Sedlarna, som är tryckta i England, skulle ursprungligen skickats till Khaddafi, men kommer nu i stället levereras till Benghazi.
Det verkar inte vara någon riktig ordning på det där kontospärrandet och hur de spärrade pengarna ska hanteras alltså. De kan tydligen användas till vad som faller det spärrande landet in, för att utrusta ena sidan i inbördeskrig bl.a.

Tillägg kl 21.05:
Jag slog uppenbarligen inte på rätt ord när jag letade efter information om vilka rebellerna var. Nu börjar andra komma med intressanta länkar om saken. Jag tackar Ekonomikommentarer för de tre sista nedan.

/Kerstin

Länkar:
- Libyen, Wikipedia
- Telubbaffären (om libyska piloter i Växö), Wikipedia
- Detta har hänt. Striderna i Libyen, DN
- Libyen hotar kasta ut Statoil, Metro
- Islamister utpekade i Libyen. Svt
- Aktuellt från ett kafébord, kommentar på
- Alternativjournalen om Libyen
- Libyen utlyste nytt eldupphör, Kuriren
- Hur är Khadaffis Libyen?
- SR:s rapportering om Libyen
- Flying the flag, faking the news. John Pilger
- ”Operation Libya” and the Battle for Oil: Redrawing the Map of Africa by Prof Michel Chossudovsky, Global research
- Libya in the Cross-Hairs of a ”Humanitarian War”: A ”No-Fly Zone” is Equivalent to an Act of War by Mahdi Darius Nazemroaya, Global research
- Libya: White House moves towards war, seeking regime change or partition by Brian Becker, Global research
- African dissent on no-fly zone counts, by Amb. M K Bhadrakumar, Global research
- All Out War on Libya, Surge in the Price of Crude Oil…”Humanitarian Wars are Good for Business”…. Speculators Applaud….by Michel Chossudovsky, Global research
- ”Operation Libya”: Recognizing the Opposition Government Constitutes a Pretext for Military Intervention by Mahdi Darius Nazemroaya, Global research
- To the Shores of TripoliBlundering into Libya, Anti War.com
- In Search of Monsters, Maureen Dowd, New York Times
- The manipulative pro-war argument in Libya, Glenn Greenwald, Salon
- Another NATO Intervention? Libya: Is This Kosovo All Over Again? Diana Johnstone. counterpunch.org
- The Price of the Ticket. The US, Libya and Oil, Conn Hallinan,counterpunch.org
- ’SAS unit’ captured in Libya, Guardian
- The New York Review of Books. The Battle for Libya, Nicolas Pelham
- Libya: Britain to step up support for rebel forces fighting Gaddafi, the Telegraph
- On Civilian Casualties, Craig Murray
- Blood in the Desert. Bombing Libya: 1986 – 2011, Thomas C. Mountain, counterpunch.org
- Why Nothing Good Will Come of This. Intervening in Libya, Vijay Prashad, counterpunch.org
- Högerns affärer med Libyen, Pierre Gilly
- A Wafer-Thin No-Fly Zone, Pen & Sword

Länkar till tilläggen:
- Rebellerna anklagas för övergrepp i östra Libyen, DN
- Libya: it wasn’t supposed to be like this in free Benghazi, The Telegraph
- USA kan finansiera libyska rebeller, Ekot
- Svårt klara en långdragen konflikt i Libyen, DN 25/3
- Libyan rebel commander admits his fighters have al-Qaeda links, The Telegraph
- Anti-American Extremists Among Libyan Rebels U.S. Has Vowed To Protect, Huff.Post
- Paraded on Libyan TV, the rebel ’Al Qaeda fighter’ from Britain, Mail Online