Jag ska börja att då och då rekommendera/skriva om artiklar i Alba, den tidskrift som denna blogg är en del av, som har många läsvärda sådana och idag vill jag rekommendera en artikel/krönika av Cecilia Malmström om orimlig diskriminering av homosexuella föräldrar. Hon skriver bl.a.

De barn jag känner som lever med homosexuella föräldrar är det inget särskilt med. De är som barn är mest och deras kompisar tycker inte heller att det är så konstigt att de har två mammor eller pappor. Däremot har kompisarnas föräldrar eller lärarna ofta fördomar.

Det Cecilia Malmström skriver är så sant. Jag har en liten historia om min dotter, som visar hur barns världsbilder byggs upp. När hon var liten var mormor skild från morfar och omgift med en annan man, vi kan kalla honom Eskil (sedan skilde sig mormor från Eskil och gifte om sig med riktige morfar igen, men det är en annan historia). En dag, då dottern var omkring 4 år, satt hon på golvet och lekte med en jämnårig grannflicka, som berättade att hon hade varit hos mormor och morfar över helgen, varpå dottern undrade:
– Men var har du din Eskil då?

Så dottern hade alltså en farmor, en farfar, en mormor, en morfar och en Eskil. Barn har, som sagt, inga fördomar, sin föreställningsvärld – och sina fördomar – får de från oss vuxna, från hur vi lever och från vad vi säger.

Länk:
-Cecilia Malmström: Orimlig diskriminering av homosexuella föräldrar, Alba