Socialdemokraterna anklagades före valet, av alliansen och av allianspartiernas unga supporters, för att vara maktfullkomliga. I verkligheten, vilket jag tidigare försökt förklara för somliga som kommenterat här, hade socialdemokraterna inte egen majoritet varför de faktiskt var tvungna att överlägga med de andra partierna och få stöd från åtminstone något av dem, innan de kunde genomföra något eller förändra något, vare sig de önskade överlägga eller inte. En del av de allra sämsta reformerna som de åstadkom under de senaste 25 åren, genomförde de med stöd från något eller några av de borgerliga partierna. Men, jag har nog ändå intrycket att socialdemokraterna alltid har varit mer ansvarstagande och har haft en bättre insikt i det faktum att somliga områden inte bör utsättas för dagsländepolitik utan att de bör ha sådant stöd, från alla partierna, att även växling vid regeringsmakten skonar dem från nyckfulla förändringar.

Nu har vi en borgerlig regering igen, som till all olycka har egen majoritet i riksdagen och som anser att den därmed och utan vidare kan köra över drygt halva befolkningen (de där som inte röstade på alliansen), att den inte har anledning att överlägga med oppositionspartierna om någonting, inte ens i frågor som bör lösas för att fungera långsiktigt. Skolan är ett sådant område exempelvis.

Vad gäller skolan så rusade även den förra borgerliga regeringen åstad under parollen ”Europas bästa skola”. Om detta skriver ledaren i GP följande idag:

I början av 90-talet införde den dåvarande borgerliga regeringen stor valfrihet för elever att välja olika ämnen och kurser. Reformen blev inte lyckad. Den ledde till att eleverna medvetet valde lätta kurser som gav högre betyg. Dagens unga kommer till exempel att vara den första generationen som har sämre språkkunskaper än sina föräldrar. Detta skall bland annat korrigeras genom att en del av kurserna tas bort. Dessutom kan svårare kurser komma att få ett högre värde i ansökan till högskolan.

Nu ska de borgerliga reformera skolan igen, för den är ju så dålig menar de (och hoppas förstås att svenska folket inte ska minnas att somligt av det som är dåligt med skolan är resultat av den förra borgerliga regeringens insatser). Troligtvis ändrar man även denna gång utan att först ha tänkt igenom reformerna och deras konsekvenser. Det vi hittills har sett av alliansens agerande tyder på att den kör på i enlighet med Unckels gamla paroll: ”Vi lagstiftar och ser hur det går, och fungerar det inte så får vi väl ändra igen”. Det gick inte bra alltså, så nu ska de ändra igen. Av allt att döma ska vi testa 1950-talets disciplin- och utsorteringsskola den här gången. Kanske anser Björklund att denna skola var mer frihetlig, fast jag, som gick i den en gång, minns den som starkt förtryckande.

Länk:
Ledare i GP om skolan