Radioprogrammet Konflikt handlade 14/5 om Afghanistan. Vi får höra om hur läget i Afghanistan knappast förbättrats, om hur svenska soldater numer befinner sig i rent krig och hur en svensk soldat uttrycker tillfresställelse över att afghaner dör. Det går fort att förvandla snälla svenskar till blodtörstiga krigare (sådana som vi sett en hel del amerikanska soldater bli efter en tid i krig men inbillar oss att våra svenska hederliga helyllepojkar aldrig kan bli,) liksom det går fort och lätt att förvandla afghanska män på samma sätt.

Vilka var det som började i Afghanistan? Jo Nato.

Vi får också höra hur Nato organiserar propagandaresor för utvalda personer, forskare, journalister, politiker i akt och mening att ”informera” och ”inspirera” dem att göra propaganda för Nato och Natos insats i Afghanistan. Det är många som endera medvetet låter sig köpas att bli Natopropagandister eller som låter sig köpas som sådana utan att förstå det.

Lyssna på programmet nu, innan det försvinner från nätet – om du inte lyssnade på det när det sändes förstås.

Så en sak till: Det har varit väldigt populärt bland liberaler, nyliberaler och libertarianer (vad det nu är för skillnad) att hävda, som vore det något att skryta med, att det aldrig händer att demokratiska stater krigar mot varandra, vilket skulle visa hur bra demokratier är. Det må vara men den avsevärt mycket intressantare och viktigare frågan är vilka stater det är som attackerar, bombar och förtrycker andra stater. Svaret på den frågan är att en demokratisk stat leder stort, i det avseendet, över alla andra stater, demokratier såväl som diktaturer, nämligen USA, liberalers, nyliberalers och libertarianers idealstat. Jag vet inget land som under de senaste hundra åren har anfallit, invaderat och/eller ingripet och avsatt regeringar med våld i så många andra stater som USA.

/Kerstin

Länkar:
- Konflikt 14/5 2011, om Afghanistan
Det går att på sidan välja vissa avsnitt och bara lyssna på dessa (scrolla ner på sidan) istället för att höra hela programmet. Jag rekommenderar då: Natos Tola-resor (= Natos propagandaresor) och Jesper Huor
- ”Därför måste svensk trupp stanna i norra Afghanistan”, Robert Egnell, DN (från Kabul, under en Natobetald propagandaresa, fast det inte sägs i artikeln men i Konflik)
- ”Afghanistans sönderfall går inte längre att hejda”, Anders Fänge, DN
- The Killing of Bin Laden and the Afghan War. Dubious Hopes for Peace, Gareth Porter. counterpunch.org
- If This is Victory, Shouldn’t US Forces Go Home? Why are We Still in Afghanistan? Robert Fisk, counterpunch.org
- The Afghan War is Brutal, Expensive, Unpopular, and Ineffective – So Why Are We Spending Billions on It? Sonali Kolhatkar, Common Dreams.org
- Our Call to Action: October 7-10, 2010, End The War in Afghanistan.com
- THE “KILL TEAM” PHOTOGRAPHS, Seymour M. Hersh 22/3.2011, The New Yorker
- The WikiLeaks Afghanistan leak, Glenn Greenwald, salon.com