Malalai Joya, en afghansk frihetskämpe som talar i intervjun i filmen nedan, vill att ockupationsstyrkorna, som de svenska soldaterna är en del av, ska lämna hennes land. För, som hon säger, då är vi alla fall av med en fiende och ett hot. Sedan får vi försöka kämpa för ett bättre samhälle själva. Ingen annan kan skapa ett sådant åt oss.

Lyssna på vad hon har att säga (intervjun är inte lång men mycket tänkvärd) om hur hur ”FN-ockupationen” drabbar människorna och framför allt kvinnor och barn i Afghanistan:

Malalai Joya — Selections from an Interview

Den som kan lyssna på Malalai Joya och fortfarande anse att ”FN-trupperna” i Afghanistan gör något gott där, för afghanerna och i synnerhet för kvinnorna, måste ha fått sitt omdöme totalt bortdrogat.

Och  nu krigar fredspristagaren Obama också i Pakistan, där inte bara bin Ladin mördas utan massor av civila, män kvinnor och barn. Men i Libyen bombar han för att skydda civila. Vem tror på det? Västmakterna, USA och övriga Nato-medlemsländer med Sverige som hängiven medlöpare, slår hela tiden nya rekord i hyckleri.

Vill verkligen svenskar i allmänhet att Sverige ska medverka i det som sker i Afghanistan, i Pakistan och i Libyen?

Vill verkligen svenskar i allmänhet att Sverige ska ställa upp på alla tänkbara krig som USA vill föra och kommer att vilja föra i framtiden?

Vill svenskar i allmänhet se samma sak i Libyen som i Afghanistan?

Vill vi få hem PTSD-skadade unga svenskar från dessa krig?

Jag tror inte svenskar i allmänhet vill detta. I varje fall vill jag inte tro det.

/Kerstin

Länkar:
- Enorma mineraltillgångar i Afghanistan, Rapport 14/6 2010
- ”Foreign Intervention is Turning Into an Old-Style Imperial Venture”. What NATO is Doing to Libya, Patrick Cockburn, counterpunch.org
- So, What Exactly is ”Exceptional” About the American Empire? Obama’s ”Original Sin” Against Morality, Andrew Levine, counterpunch.org
- Palme hade reagerat mot Afghanistankriget, Bertil Jansson, Newsmill
-“Är Afghanistan det enda kitt som återstår?” Vindskupan
- Tala ur skägget om vad svensk trupp gör i Afghanistan, Reinfeldt och Sahlin, SvT Debatt, 3/11 2010
- Daniel Jansson, ISAF-styrkan Afghanistan: Skyttegruppchef: Usamas död ger ny glöd åt soldaterna i Afghanistan. SvT Debatt
- Statements of Principles, Project for the New American Century


Rekommenderad läsning:
- NATO tar hotet om förhandlingar i Libyen på allvar, Third World,
även tidigare inlägg om Libyen på denna blogg.

Även denna artikel rekommenderas. Den handlar om demokratin och friheten att demonstrera i världens godaste, rättvisaste och tryggaste demokrati, USA. Vill man lära sig mer om USA:s skjutande på och dödande av demonstranter, framför allt demonstrerande fackföreningsanslutna, så rekommenderar jag Howard Zinns bok ”Det amerikanska folket historia”.