Det blir allt tydligare att Nato inte riktigt vetat vilka man har att göra med i Libyen och att de s.k. rebellerna ingalunda är någon enig grupp med en klar och gemensam  målsättning.

Två artiklar i The Independent visar både detta och hur Nato, framför allt USA, talar med kluven tunga vad gäller Libyen.

I den ena artikeln (1) läser vi att tumult utbröt i rebelledarskapet 19:e juli, efter att dess militärchef general Abdel Fatah Younes hade arresterats, misstänkt för att hålla hemliga överläggningar med Ghadafis regim. Först hävdade det nationella rådet, TNC, det där som erkändes som Libyens legala regering av 30 länder för inte så länge sen, att Younes hade skjutits av Ghadafis styrkor. Det förnekades genast av Younes anhängare som hävdade att han hade skjutits av rebellkrigare. Det förefaller som om de har rätt och att Younes faktiskt sköts av rebellerna, liksom ett par av hans män, Muhammad Khamis and Nasir al-Madhkur.

Inte bra. Det där ser illa ut, liksom en del annat som rebellerna har för sig, lynchningar och annat, som börjar komma fram i media idag, mer så i USA än i Sverige. Somliga av deras illdåd har alltså nått fram till McCains öron, varvid han har sett sig föranlåten att skriva till rebellrådets ledare och tillråda rådet att se till att dess styrkor beter sig anständigt och respekterar de mänskliga rättigheterna. Så här skriver Independent om saken:

In a letter to Mahmoud Jibril, the TNC’s head of foreign affairs, seen by The Independent, Senator McCain stated: ”I urge you to investigate recently documented abuses, hold people accountable as necessary, and ensure that opposition military forces are abiding by the principles of justice and human rights.”

Efter att ha försäkrat adressaten om att han, McCain, är en stor vän av rebellrådet och att han kommer att fortsätta att arbeta för rebellernas frihetskamp, skriver han:

”…  It is as your friend and supporter that I write to you regarding the recent documentation of human rights abuses committed by opposition fighters…”

”I am confident you are aware of these allegations, and I know that the principles espoused by the TNC [Transitional National Council] stand in stark and positive contrast to the acts of cruelty that the Gaddafi regime continues to perpetrate against the Libyan people. It is because the TNC holds itself to such high democratic standards that it is necessary for you and the Council to take decisive action to bring any human rights abuses to an immediate halt.”
……..
”As you surely know, the critics of the TNC, both in the United States and across the world, are eager to seize on any transgression to stoke opposition to the Council and to the Libyan people’s fight for freedom. By taking a strong and principled response to any allegations of human rights abuses by forces under the TNC’s command, you can turn this troubling setback into an opportunity for your supporters, both in Libya and in the community of nations, to reaffirm why the Libyan opposition is so worthy of greater recognition and support.” (2)

Jaha, McCain har fått klart för sig att de rebeller han och USA ”stödjer och krigar för” i Libyen inte beter sig anständigt mot civila, just dem USA påstår sig försvara där, då uppmanar han Jalil att se till att dessa inte beter sig så att det framgår vilken sorts folk det är USA stödjer. Här ska ju Libyen befrias från den hemske Ghadafi och då måste förstås befriarna vara bättre än Ghadafi, ja det är de förstås, menar han, fast det inte märks på deras ageranden.

Det är alltså ”världen” som ska övertygas om att det handlar om en befrielse, inte libyerna själva.

Ovanpå detta är personerna inom rebellernas ledargarnityr inte överens. Somliga anser att Ghadafi kan få stanna i Libyen, andra att han inte ska få göra det. Och för att göra situationen ännu mer komplicerad så vill Frankrike uppenbarligen få slut det äventyr som Sarkosy ivrade för utan att förstå vad han talade om och gjorde och även Cameron verkar inte längre lika bestämd vad gäller vad som ska räknas som en seger.

Men USA vet vad man vill, få kontroll över oljan och kunna sätta upp militärbaser i Libyen. Ghadafi torde inte vara pigg på någotdera – nu heller och både Clinton och Obama har ju talat vitt och brett om att Ghadafi måste bort och kan inte acceptera att förlora ansiktet nu. Så nu gäller det bara att rebellerna inte sabbar allihop genom att fortsätta att bete sig förskräckligt mot folk i Libyen, så att Obama tvingas stå där med ändan bar när sanningen om rebellerna och det tydligen ganska smala stöd de har i Libyen, står allt klarare för hemmaopinionen, nu när det börjar dra ihop sig till nästa presidentval.

Tillägg kl 11.30:
Third World kan man läsa om hur Nato nu bombar sjukhus och matförråd bl.a. och med utarmat uran dessutom så att det som blir kvar av maten definitivt blir oätbart. Så har det då blivit tydligt för var och en som vill se, att USA definitivt inte bombar för att försvara civila utan att man nu straffar den del av befolkningen som stödjer Ghadafi, för att den inte gör sig av med honom.

StAns blogg informeras vi om hur Cameron ändrat sig igen och fortsätter stödja rebellrådet och att bomba.

Tillägg 30/7 kl 14.50:
Så får vi meddelanden om att Nato bombar TV-stationer och Sattelitöverföringsstationer för att hindra Gadhafi att påverka, eller informera, hur man nu ser det, sina anhängare bland Libyerna. Ska vi gissa att det är här Sverige kommer in i bilden då vi ska medverka i ett propagandakrig riktat mot Ghadafis anhängare.

Meanwhile Nato says it bombed Libyan state TV transmitters overnight.

The alliance said it disabled three satellite transmission dishes in the capital, Tripoli, through a ”precision air strike”.
It said the operation was intended to stop ”inflammatory broadcasts” by Col Gaddafi’s government.
Nato said the strike would ”reduce the regime’s ability to oppress civilians” but also ”preserve television broadcast infrastructure that will be needed after the conflict”. 3)

Vad jag vet finns ingen FN-resolution om att avsätta eller döda Ghadafi, vilket dessutom är att agera i strid med FN:s stadgar, eller att hindra Libyska TV-sändningar eller internetförbindelser. Så vad är det vår riksdag medverkar till i alla svenskars namn? Inte är det en laglig FN-aktion fast vi ska bringas att tro det.

/Kerstin

Länkar:
1) Top Libyan rebel commander shot dead, Murder of Major-General Abdel Fatah Younes throws leadership of opposition into disarray, Kim Sengupta, 29/7 2011, The Independent 
2) McCain tells Libyan rebels: end abuses or risk US support, Letter obtained by The Independent reveals Senator’s warning to opposition, Kim Sengupta and Solomon Hughes, 29/7 2011, The Independent
– Worse Than Iraq Lies of the Libyan War,Thomas Mountain, 27/7 2011, counterpunch.org
3) Islamist militia ’shot Libya rebel Abdel Fattah Younes’, BBC News 30/7 2011
– Libya: This may be the start of a war within a war, Robert Fox, 29/7 2011, London Evening Standard
– Abdel Fatah Younis assassination creates division among Libya rebels, Guardian, 29/7.2011