Så här i den västerländska glädjeyran över att Ghadafi är störtad och Tripoli intaget av Nato, med fejkade bilder och filmer ”med jublande massor i Tripoli”, kanske det kunde vara intresssant att gå tillbaka lite i tiden, närmare bestämt till Irakkrigets början, och se vad som sades och visades då.

Jag uteslutar alla lögner om Saddams massförstörelsevapen, det där som skulle legitimera anfallet på Irak 2003, dem har jag redan erinrat om i ett tidigare inlägg,(1) men kanske jag återkommer lite till den tioåriga blockaden av Irak, och vad de kostade i människoliv, samt om förhandlingarna som fördes med Saddams regim då. Istället handlar filmerna nedan om hur man fabricerar och fabricerat propaganda under de amerikanska och Nato-ledda krigen, detsamma som vi sett prov på nu i fallet Libyen.

Det finns en hel serie av videos om saken, under rubriken Censored Images of War. Här lägger jag ut några av dem och länkar till de övriga.

Vi kan börja med de berömda segerscenerna i Bhagdad, med jublande människor som rev statyn av Saddam:

Censored Images of War (part 5)

Därefter är det dags för den man som hugger på på fundamentet till statyn, vad han säger några år senare, då han ångrar sig:

Five Years On: The man who toppled Saddam – 09 Apr 08

Vidare till videon om hur de inbäddade journalisterna tränas och ”utbildas” inför uppgiften:

Censored Images of War (part 3)

Här är länkar till samtliga videos i serien:
Censored Images of War (part 1)
Censored Images of War (part 2) Inte längre tillgänglig för alla.
Censored Images of War (part 3)
Censored Images of War (part 4)
Censored Images of War (part 5)
Censored Images of War (part 6)
( Real Jessica Lynch Rescue Video, hur det faktiskt var:
A conversation with Jessica Lynch, part 1 of 2
A conversation with Jessica Lynch, part 2 of 2 )
Censored Images of War (part 7)
Censored Images of War– (part 8)–(GRAFFIC IMAGES!)
Censored Images of War (part 9)

Vi ser samma sak idag – och en hel del av censur på nätet dessutom, där journalister som försöker ge en annan bild av händelserna än den vi presenteras i våra stora media, tystas och eller släcks ner från nätet. Det har jag tagit upp i tidigare inlägg (se länkar till Motvallsbloggen nedan). Så jag slutar serien med videos med den här filmen, som är lite längre än filmerna ovan och som handlar om hur USA:s politik visavi resten av världen ser ut, och har sett ut under en längre tid:

Democracy promotion: America’s new regime change formula

Den här filmen,”The Party”, sändes på BBC 18/5 2003.

På somliga vänsterbloggar, som stött Natos bombningar i Libyen, som förresten fortsätter i Sirte just nu, sägs att det är lite synd om oss som opponerade oss mot detta bombande och inte stödde det folkliga upproret mot diktatorn Ghadafi. Förutom att jag inte för mitt liv kan begripa hur man kan inbilla sig att USA-Nato bombar i ett afrikanskt land för att befrämja folkets där frihet, så skulle jag nog vänta med att bestämma mig för vilka man ska tycka synd om i den här saken.

För övrigt är det aldrig en skam att förorda förhandlingar framför bomber och dödande av oskyldiga människor.

Jag kan visst se att det kan finnas situationer där en väpnad revolution vore förnuftig eller påkallad, men då ska chansen att lyckas vara ganska stor, så att man inte hamnar ur askan i elden, som mycket väl kan bli fallet i Libyen och som fallet var i Irak, trots att det sades att Irak skulle befrias och irakierna få det mycket bättre än de hade under Saddam. Många av dem som hurrade för den amerikanska invasionen den gången är väldigt tysta idag, om vad de sade då. Även om det är ganska tyst om situationen i Irak idag, så pågår fortfarande inbördeskriget där och mängder av både irakier och västerländska soldater dör fortfarande på grund av bombdåd.

Och som sagt, jag tror inte för ett ögonblick att Natostöd för en sådan frihetlig revolution är något som man kan eller bör lita till.

/Kerstin

Länkar:
1) Pravda om mediakriget mot världens befolkningar, Motvallsbloggen 28/8 2011
- Democracy promotion: America’s new regime change formulam rt.com/us/news, 18/11 2010
- Saddam Hussein’s Statue, famouspictures.org
– När skräckhistorierna nu börjar berättas för oss, Motvallsbloggen, 26/8 2011
– BBC försöker luras om Libyen – ordentligt. Motvallsbloggen 25/8 2011
– Om de psykologiska försvaret, PSYOPS och taktiken i Libyen, Motvallsbloggen 24,8 2011
– Fejkad film om segerrusiga rebeller på Gröna Torget?Motvallsbloggen 24/8 2011 ?
- Al Qaeda Commander, released from Gitmo, now leads NATO invasion of Tripoli, Coto Report 29/8 2011
- The Crime of the Patriot Act, 9/11 and a Whistleblower’s Truth, Coto report, 30/8 2011
Tillagda länkar:
- Qaddafi ‘Gave Us Dignity,’ a Captured Loyalist Says, New York Times, 29/8 2011
- Tripoli Faces Humanitarian Crisis, Bill Van Auken,Counter Currents.org,30/8 2011