Nu, när Nato anses ha vunnit kriget i Libyen, eller vara bra nära att göra det, och en del av de påståenden som möjliggjorde ett västerländskt accepterande av Nato-bombandet i Libyen har avslöjats som lögnaktiga, börjar journalister också skriva om hur USA sände fångar även till Libyen för tortyr. Att USA använt både Afghanistan och Egypten för det syftet, det vet vi redan, så det här kommer knappast som någon överraskning. Vi minns väl alla hur Göran Persson lät CIA hämta ett par personer i Sverige för transport till tortyrfängelserna i Egypten exempelvis.

Frågan är då om störtandet av Ghadafi verkligen kommer att leda till ett slut på tortyren i Libyen därför att en del av upprorsledaren själva torterats av Ghadafis regim? Ska vi verkligen tro på berättelsen om hur USA bombar ut regimer som går deras ärenden vad gäller att bekämpa terrorism och som utför den tortyr som man inte kan eller inte vill utföra på hemmaplan i USA?

Jag tror inte på den berättelsen. Jag tror inte att USA och Nato räknar med att från och med nu kommer man inte att kunna använda Libyen för detta syfte för nu kommer Libyen att få en sann självständig, västerländsk, humanitär demokratisk regim, en som man inte har makt över och som kommer att obrottsligt följa internationella lagar mot tortyr, åsiktsförtryck och den idealiska rättsordning. Ingenting tyder på att de s.k. rebellerna är mindre intresserade av att döda och tortera motståndare än USA eller Ghadafi varit, eller än Karzai i Afghanistan verkar vara.

Det enda man har anledning att tro i den här saken, såväl som var fallet i Irak och med Saddam Hussein ex., är västmakternas iver att ta död på Ghadafi för att undvika att han ges en chans att framföra några för dessa obehagliga sanningar i en internationell rättsprocess.

Måhända har detta kanske varit det viktigaste skälet för Nato-staterna att göra sig av med Ghadafi. Oljan fick man ju redan av Ghadafi och västerländska företag var välkomna att investera i Libyen under senare år. Men Ghadafi, som ansågs totalt opålitlig kunde, med sin ovana att tala klarspråk och att vara totalt odiplomatisk, när som helst ha avslöjat sådant som Västvärldens ledare inte ville få avslöjat. I varje fall kan man inte utesluta att detta är en, och en inte oviktig del av orsakerna till Västvärldens snabba ageranden efter upproret i Benghazi, vid sidan av en vilja att ta makten över oljan, att hindra Ghadafi från att ena Afrika och frigöra Afrika från skuldfällan, som Väst har de afrikanska staterna fast i, att också inrangera Libyens bankväsende under de stora västliga bankjättarna och dessutom på köpet minska Kinas inflytande i Libyen och i resten av Afrika så småningom.

Att Nato-bombningarna skulle handla om att skydda civila kan man under alla omständigheter inte tro på idag.

Vi ser just nu hur gardinen har dragits ner framför Libyen, när viktiga delar av Libyens kommunikationssystem har förstörts, när alla oberoende journalister, nästan, har lämnat Libyen eftersom de känt sig hotade till livet. Vi har under de här månaderna sett den värsta och mest ensidiga krigspropagana jag upplevt under mitt liv.Men så är det också första gången i mitt liv som Sverige deltar i ett vanligt simpelt kolonialkrig. Alla alternativa röster kan givetvis inte antas ha avslöjat den eviga sanningen men en del av dem har i alla fall fäst vår uppmärksamhet på delar av denna sanning. Dessutom har en hel del av propagandan avslöjats som just sådan av observanta nätanvändare.

I denna propaganda ingår exempelvis att alltid framställa alla oförrätter, all tortyr eller misshandel av oppositionella exempelvis, som den avskydda politiska ledarens personliga och direkta påbud. När tortyr utförs av amerikaner, då har ansvaret däremot alltid, tills motsatsen kommit fram, lagts på lägsta möjliga nivå. Tortyren i Abu Ghraib utfördes av några usla amerikanska fängelsevakterna – i början. När svensk polis stjäl från arresterade eller misshandlar sådana, ibland till döds, så säger ingen att direkt ansvarig för stjälandet, misshandlandet eller dödandet är den svenske statsministern. Man kan visserligen ropa på åtgärder från regeringen, men ingen säger att ”Reinfeldt/Göran Persson ex. misshandlar arresterade, ibland till döds, eller att de skjuter på oskyldiga demonstranter. Det är klart att det finns rötägg överallt och allt som sker i vilket land som helst, kan inte utan vidare skyllas på detta lands ledning, även om det ibland är så att det direkta ansvaret ligger där, som fallet med amerikanska ledares sanktionerande och direkta uppmuntran till tortyr bl.a.

Varken vi i Väst eller folken i andra världsdelar styrs av änglar och överallt finns det även underhuggare som oombedda begår illdåd.

Och just nu samlas gamarna kring naturresurserna och inkomstkällorna i Libyen.

/Kerstin

Länkar:
- AFRICOM and the Neo-Colonialists
NATO’s War on Libya is an Attack on African Development, Dan Glazebrook, counterpunch.org 6/9 2011

- Libya’s Beljah and Friends Don’t Forget The Post 9/11 Torture Network, Patrick Cockburn, counterpunch.org 6/9 2011
- A Victory for the Libyan People? The Top Ten Myths in the War Against Libya, Maximilam C. Forte, counterpunch.org 31/8, 2011
- The CIA’s Libyan Helpers. When Qaddafi Was Our Friend, Joanne Mariner, counterpunch.org 7/9, 2011
How the Agency Became ”One Hell of a Killing Machine”. The CIA and the Drones, Gareth Porter, counterpunch.org 6/9 2011
Lizzie Phelan: Witnessing The Transition To Fear In Tripoli,Libya 360. 3/9 2011
- Libya’s future according to Nasto’s plans, Manlio Dinucci, Voltairenet.org 7/9 2011
Revolt in Libya: a message to Chavez, Nil Nikrandov, Voltairenet.org 5/9 2011
- How Al Qaida men came to power in Libya, Thierry Meyssan, Voltairenet.org 7/9 2011
- Yes, I’m saying that it’s all lies, gagnauga, 1/9 2011
- Unseemly Scrabble for Libya’s Post-Gaddafi Oil Assets Underway, John C. K. Daly. GlobalResearch 4/9 2011
- Manipulating Video Images: Sloppy Journalism or War Propaganda? The BBC’s Fake Images from Tripoli, Michel Chossudovsky, Global Research 5/9 2011
- America: A Sunset Empire. The rise and decline of the American Empire, Devon DB, Global Research 7/9 2011
- Ten Years On Operation Torture, Vijay Prashad, Counterpunch.org 8/9 2011