Marknadshyror utreds, läser jag i DN, inte överraskande i och för sig – undrar dock om folk i allmänhet vet vad det innebär.

35 procent – så mycket kan hyrorna i genomsnitt skjuta i höjden. Det tror ledningen för privatägarnas organisation Fastighetsägarna.
….
Det innebär att de (kommunalt ägda bostadsbolag: min anm.) blir tvungna att höja sina hyror ”påtagligt”, så att kommunerna kan ta ut en mer ”marknadsmässig” avkastning på insatt kapital. Bostadsbolagen ska drivas helt affärsmässigt.

Därmed avskaffas själva grunden för allmännyttan: den självkostnadsprincip som säger att bolagen långsiktigt inte ska ta in mer i hyra än vad det kostar att driva verksamheten. På köpet försvinner allmännyttan som begrepp.

Vad gör det, när man samtidigt föreslår en eventuell ytterligare skattesänkning, för dem med lägre inkomster, på kanske hela 250 kr/månad? De kan därmed kanske få ända upp till 750 kronor mindre i skatt, allt som allt, om detta blir verklighet. Det kompenserar ju mer än väl för eventuellt 35%-iga hyreshöjningar, som väl för dem med vanliga hyreslägenheter av normal storlek kan komma att ligga på mellan 2 – 4.000 kronor mer/per månad, och vad spelar sedan alla andra höjningar för roll med denna gigantiska skattesänkning för de sämst ställda – som kanske blir verklighet?

Och förresten, vem har sagt att det är en mänsklig rättighet att bo anständigt? Det gjorde ju inte folk på 1800-talet heller. Och vad är det för fel på nergångna husvagnsparker, för de fattiga, sådana som finns i England och USA sedan länge, de stora föregångs- och idealländerna. Eller så kan man ju bygga sig skjul av korrugerad plåt att bo i, som många människor bor i söderöver i Europa och i övriga världen, om man inte har råd att bo i en normal lägenhet. Vi bor ju trots allt i en värld som globaliseras i allt snabbare takt.

Och det är ju klart att husägarna vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Det är ju däremot en mänsklig rättighet att kunna göra det och då får förstås inte gemensamt ägda fastighetsbolag sabba de privata husägarnas möjligheter att tjäna mer pengar. Frihet framför allt är ju slagordet för dagen – frihet för kapitalägarna vill säga.

Länk:
Utredning förespråkar rejäla hyreshöjningar, DN
Tidigare inlägg på Motvallsbloggen om alliansens hyrespolitik
Åtta år med Reinfeldt, Motvallsbloggen om samma sak
Rikemansregeringen omöjliggör ett anständigt boende för många, Motvallsbloggen