Nej, jag har inte kommit hem riktigt än. Jag kan inte släppa det som händer i Libyen, kanske för att jag känner en avgrundslik sorg över vad våra svenska politiker, inte minst socialdemokraterna, gör just nu, medverkar i något som faktiskt har utvecklat sig till rena krigsbrott och brott mot mänskligheten.

 Alltså över till Libyen
Just nu tycks det förhålla sig så att flera av de städer där stödet för Ghadafi är stort och som ännu inte fallit, Bani Walid, Sirte and Sabha, är belägrade. Man skär av vattenförsörjning, matförsörjning och dessutom saknar de elektricitet. De är omringade av ”rebeller” och Nato terrorbombar städerna kontinuerligt både med explosiva bomber och med ljudbomber (ev. har man gjort ett uppehåll för att ge invånarna en chans att ge sig direkt men det är slut nu). Ljudbomberna är till för att förhindra att människor kan sova och för att skrämma dem och göra dem osäkra. Man ska alltså skrämma, svälta, hungra och törsta ut befolkningarna i de här städerna. Svårt att se hur detta skyddar civilbefolkningen.

Detta är vidrigt och ingenting annat än krigsbrott och brott mot mänskligheten. Det blir intressant att se när ICC tar sig an dessa brott. Det enda som, i bästa fall, gör situationen för invånarna i dessa städer lite bättre är att belägringen möjligen inte är fullt så effektiv som Nato, alltså även Sverige, och de allierade rebellerna hoppas på.

Enligt Sky News reporter, en av de få på plats idag, har i alla fall Ghadafis trupper i staden Bani Walid lyckas slå tillbaka de belägrande rebellgrupper.

To begin with it looks like we have arrived at a holding area for the fighters who have pulled back over the ridge and are preparing for their next surge forward.
Some of them tell us they are frustrated as they felt they were making progress; but they say the decision to pull back has come from on-high – a joint decision by the National Transitional Council and NATO.

Reportern avslutar sin artikel om hur rebellerna, och journalistteamet tvingas retirera med:

From our next layby, we watch and listen to the familiar sound of planes circling overhead before loud explosions echo off the stony hills around us.

They have sent in the cavalry and the Allah u Akbars begin all over again.

Detta kan inte betyda annat än att Nato ämnar bomba ännu värre och under tiden ska de allierade rebellgrupperna befinna sig utom fara. När staden mjuknat av denna civlbefolkningsräddande Nato-behandling så kan sedan rebellerna skickas fram för att ”inta staden” och skjuta, döda, bränna och plundra, precis som varit fallet vid de flesta av rebellernas segrar.

Det tål förstås sen att så många av människorna i staden dött under bombningarna, eller lyckats fly, att rebellstyrkan verkligen kan kontrollera staden. Sanningen är ju annars att rebellerna inte har en chans att kontrollera hela Libyen, utom möjligen med mycket hårda metoder, massdödande av alla misstänkta Ghadafisympatisörer ex.

Jalil har kommit till Tripoli, rapporteras det också. De förespeglade stora och entusiastiska ovationerna över den nyvunna och totala friheten ser vi ingenting av på TV eller i tidningarna, vilket är mycket underligt med tanke på att det hela tiden hävdats att rebellerna är det libyska folket.

Jalil har också hållit sitt första tal i Tripoli, enligt engelskspråkiga tidningar. Han uppmanar rebellerna att sluta med sina hämndeaktioner, vilket visar att NTC inte  har någon kontroll ens över sina egna styrkor, och säger vidare att:

We need to open the courts to anyone who harmed the Libyan people in any way. The judicial system will decide …

We seek a state of law, prosperity and one where sharia is the main source for legislation, and this requires many things and conditions …
Bani Walid, Sirte and Sabha are now under siege by Gaddafi forces. We are betting that our brothers in those cities will fulfil their expectations and you will see them do so soon.

För det första kan vi konstatera att Libyens lagar, enligt Jalil, den tidigare justitieministerns i Libyen, ska vila på sharia. Jag kan inte erinra mig att stater med sådan laggrund har betraktats som västerländskt demokratiska tidigare, men det är kanske dags att börja göra det nu – även offentligt. Saudiarabien säljer ju utan problem sin olja till Väst. Så nu förväntar vi oss också ett offentligt deklarerande av den saudiska staten som demokratisk, i synnerhet som den samarbetar med Nato om att bomba och kriga i Libyen. Dessutom är det kanske naturligare idag, även i Väst, att betrakta stater med i grundlagen inskriven politik och religion, som demokratiska, dvs där väljarna får rösta på vilka personer som ska effektuera den enda och lagstadgade politiken eftersom detta gäller även för EU.

Jalils tal, påpekar AP, handlar om den svåra sits Jalil har just nu, där han måste klara av att medla och skapa enighet inom NTC, som består av både mer sekulära medlemmar och utpräglat islamitiska sådana, och, vilket man inte påpekar direkt dock, de senare styr de militära grupperna och är de som är utrustade med vapnen:

The rising tensions, which have become increasingly public, could jeopardize efforts to rebuild the country and form a cohesive state after six months of civil war. Each side accuses the other of trying to monopolize a new government. On one side stand more secular technocrats, some of whom have long lived abroad or once had ties with Gaddafi’s regime. On the other are conservatives, including the Muslim Brotherhood, who opposed Gaddafi for years on the ground in Libya and suffered during his rule.

Här ser vi alltså begynnelsen till det scenario som vi som varit mot Natos bombande i Libyen, varnade för redan från början och ansett sannolikt. Redan torde fler människor ha fått sätta livet till än om Nato aldrig hade ingripit dessutom, och risken är stor att Natos ledning nu anser att man måste sätta in mer marktrupper (än man redan har där) för att återställa ordningen i ett Libyen i kaos. Tanken, som redovisats tidigare, att sätta in saudiska soldater, istället för västerländska, för att inte upprepa samma misstag som i Irak, kanske låter god men det är nog bara ytterligare ett tecken på Västmakternas avgrundslika kulturinkompetens och okunnighet, eller cynism kanske.

Vilket man än väljer att göra, sätta in fler västerländska Natotrupper eller bara fler saudiska, så torde det leda till gerillakamp mot Natostyrkorna, ett fortsatt inbördeskrig av samma slag som vi sett i både Irak och Afghanistan, där de religiösa rebellgrupperna snart vänder sig mot sina västerländska ”allierade” och de icke-religiösa grupperna inom rebellrörelsen, samt kanske också mot de saudiska krigarna liksom mot de ghadafitrogna och där de sekulära rebellerna vänder sig både mot de islamistiska rebellerna och mot saudierna och där ghadafilojalister vänder sig mot alla grupperna. Ett krig där ”alla strider mot alla” alltså och ingen går säker någonstans. Friheten för ”libyens folk” verka snart bestå i friheten att bekriga vem man vill.

Vad gäller ”frihet” så bör man göra skillnad mellan den frihet som en befolkning upplever att den har, individerna i denna, och den frihet från styrning utifrån som hela landet/staten har. Hur fria eller ofria libyer i allmänhet har känt sig kan jag inte uttala mig om, det varierar antagligen, som i alla andra stater, men det är helt klart att Libyen under Ghadafi , som stat, tillhörde de få staterna på jorden som fortfarande stod fria gentemot ”The New Empire”, världspolisstaten USA med vasallerna i Nato.

Tillbaka till Sverige igen:
En av de frågor som jag ständigt ställer mig, med anledning av Socialdemokraternas agerande på senare år, att ställa upp på dessa nykoloniala projekt och vara med och döda människor i Asien och Afrika för rent nykoloniala syften, är hur Socialdemokraterna kunnat förändras så kapitalt de senaste 20 åren. Är det hot, direkta eller indirekta, från USA och Nato som ligger bakom kovändningen eller är det bara korruption; vi politiker kan förvänta oss individuella och feta belöningar om vi ”ställer upp” för USA? Eller är det verkligen så, som vänstern sagt hela tiden, att Socialdemokraterna alltid haft som mål att rädda kapitalismen men först nu, när denna anses ha vunnit slaget för gott, de kommunistiska eller socialistiska länderna har rasat samman och inte utgör något socioekonomiskt hot längre, så visar man sitt rätta ansikte. Jag önskar att jag begrep orsakerna men det gör jag inte.

Tillägg kl. 20.15:
Just nu talas det en del på nätet om att Nato bombat Bani Walid med senapsgas. Det kan vara ren fantasi och felaktiga rykten men, det kan också härstamma från det faktum att USA påstår sig oroat över de stora lager av senapsgas som man säger att Ghadafi hade lagrat upp. Den kan inte användas direkt, säger man. Jag gissar att man menar att det inte finns vapen att skicka iväg den med:

The mustard gas is not weaponized and would be difficult to use in any immediate attack. But much of the concern is that material could be diverted or sold to third parties such as terrorist groups.
The United States is involved in the safeguard discussions, but there is no current consideration of sending U.S. troops the official said.

Talet om dessa lager av ”massförstörelsevapen” kan vara ett sätt att förbereda den allmänna opinionen i Väst på en regelrätt Nato-invasion i Libyen, för att just säkra att den här gasen ”inte kommer i händerna på terrorister”.

Det kan också tänkas att det handlar om att påverka FN att utfärda en ny FN-resolution, en om tillstånd att sätta trupper på marken i Libyen. Det måste ju till en ny FN:resolution, för att ge agerandet sken av legitimitet eftersom resolution 1973 klart och koncist förbjuder invaderande trupper i Libyen.

The United States is involved in the safeguard discussions, but there is no current consideration of sending U.S. troops the official said.
The focus of the planning effort is what to do ”if a force of some type is needed to secure the site,” he said. ”The discussion is: who is best suited to do it?” Any force could include both military personnel as well as intelligence or contractor personnel with the technical expertise in monitoring chemical stockpiles.

/Kerstin

Länkar:
- Freedom Fighters’ Pull Back From Bani Walid. Lorna Ward, reporting near Bani Walid, Sky News 10/9 2011
- Anti-Gaddafi Forces Enter Regime Stronghold, Sky News 13/9 2011
- Libya, Egypt, Syria and Middle East unrest – live updates, Guardian 13/9 2011
- Libya’s interim leader makes landmark Tripoli Speach, Reuters, 13/8 2011
- Rising tensions among Libya’s new leaders threaten efforts to get country back on track, Washington Post 
- Murder and torture ’carried out by both sides’ of uprising against Libyan regime, Guardian 12/9 2011
- Synd att Bildt vek sig för bombhögern, Pierre Gilly (Klicka på Libyen underst på inlägget och finn flera inlägg på bloggen om kriget)
- Mustard Gas Fatalities North of Libya, Wikileak
- Plans made to seize Libyan mustard gas, Capital Bay, 24/8 2011
- Fears Over Libya’s Missiles And Mustard Gas, Sky News 25/08/2011
- Libyan rebel leaders sold captured poison gas shells to Iran for use by Hamas and Hezbollah, Israel insider 31/3 2011