Djur/natur16/07 15:20
Jättemalvor, vilken sort är det?
De här höga ”blombuskarna”, dels den i rabatten, dels den vid husväggen, som just börjat slå ut med med rosa blommor, är malvor men jag har aldrig sett maken till höga sådana. De var imponerande stora redan förra sommaren, men nu är de ännu högre, 180 cm. Rosenmalva är det närmaste jag kommer i min gissning, någon som vet bättre än jag?
16/07 21:57 at 21:57
Jag vet inte vilken sorts malvor det kan vara, men snygga är de. Fast med en välskötta trädgården är det inte konstigt att de trivs. Hos mig skulle de nå knappt över fotknölarna – om de överlevde.
16/07 23:28 at 23:28
Såå välskött är den kanske inte, men jag har börjat tycka det är riktigt roligt att pyssla i trädgården. Tecken på ålderdom säkert, för förr var jag inte så begeistrad i trädgårdsjobbet precis. Så du är nog mycket yngre än jag – i varje fall i anden :-).
PS: Malvan kommer att bli ännu pampigare snart, för den har massor med knoppar hela vägen ner till omkring 40 cm ovanför marken.
17/07 13:09 at 13:09
Hej, Kerstin, man skulle nästan kunna tro att det var en bild från mitt hus i Dalarna. Ungefär i samma läge på västra gaveln reser sig riddarsporrar i ungefär samma höjd som dina malvor, fast en del hävdar att det är kung karls hatt. i husgaveln har jag en clematis som klättrar några meter upp mot taket, men i ditt fall är det väl något slags vildvin? jag undrar nu om ditt hus, är det ett typhus från 1920-talet med tvåvinklat tak? en hustyp som är mycket vanlig i bergslagen…
17/07 20:36 at 20:36
Anders Thunberg:
Nej då, det är inget typhus från 1920-talet. Stommen på huset är troligen från början av 1800-talet (spis och bakugn finns kvar, fast bakugnen går inte att använda längre, vedspisen fungerar emellertid, skorstensstocken tar upp sådär en 10 – 12 kvm av ytan inne) och sedan är det sannolikt påbyggt med en övervåning, eventuellt också utbyggt, omkring 1875 och fönstren är utbytta ännu senare, gissar på 30-talet eller så, för de är kopplade. Det är dessutom bara 2 meter högt i tak inomhus och ytterdörren fick vi byta för att kunna gå raka igenom den.
Och nej, det är alltså inte brutet tak på huset utan ett vanligt tak med enkel takås. Ett väldigt typiskt torp alltså, fast det nog var en präktig bondgård en gång i tiden. Huset har dessutom en väldigt ålderdomliga takkonstruktion, utan takstolar med bara längsgående åsar, sparrar eller vad man kallar dem, av kraftiga timmerstockar.
Klängväxten på gaveln är en humle, inte vildvin och dessutom ligger den här gaveln i sydost – inte en bokstav rätt alltså :-). Men något ovanligt utséende har huset förstås inte.
PS: Här ser du hur huset ser ut i sin helhet – fast omgivningen är aningen manipulerad, det är inte en öppen plan på den sidan av huset bl.a. Vi har heller inga akvarellhästar eller tomtar på gårdsplanen. Däremot hör hundarna till stället men katten är död numer.