Via Third World fick jag en länk till en informativ artikel i Wall Street Journal.(1) Där kan vi läsa om hur rebellerna, med kraftigt stöd av Natos bombande, belägrar städerna Bani Walid och Sirte bl.a. och dessutom kan vi läsa vad somliga av rebellerna, som avvaktar runt staden Bani Walid säger om saken:

”The commanders told us—nobody enter because NATO is bombing inside,” said Ahmed el Hamdi, a 34-year-old fighter from the city of Zawya, as he stood by the charred remains of a shot-up car. ”We’re waiting for the zero hour to attack, all together.”
Overhead, North Atlantic Treaty Organization warplanes, invisible from the ground, buzzed in the blue sky. A thick plume of black smoke billowed from what the fighters said was Bani Walid’s power station, hit by an airstrike minutes earlier.

(min översättning: ”Chefen berättade för oss – ingen går in för NATO bombar där inne”, sade Ahmed el Hamdi, en 34 år gammal krigare från Wawya, när han stod vid sidan av de förkolnade resterna av en sönderskjuten bil. ”Vi väntar på timmen noll för att gå till attack allihop”.
Över våra huvuden, osynliga från marken, surrande i den blå skyn. En tjock svart rökpelare steg upp från vad krigarna påstod vara Bani Walids kraftstation, som träffades av bomber några minuter tidigare.)

Sen när, undrar jag, har skyddande av luftrum mot överflygning, det som FN gav tillstånd till, inneburit bombande av kraftstationer så att folk i ett område blir utan elektricitet? Vanligt folk brukar inte flyga omkring i luften och bomba varandra med hjälp av laddningsbara batterier.

Så berättas det om hur rebellerna skjuter missiler in över Bani Walid, och över alla civila i staden, en stad med omkring 150.000 innevånare:

The fighters who fired the rockets said they had no precise target, and just wanted to see if the launcher, recently captured from Col. Gadhafi’s forces, worked properly.
At staging bases further back, additional launchers and tanks were prepared for action. ”More heavy weapons are what we’re waiting for,” said Mustafa al Ghati, a frontline commander.

(min översättning: Krigarna som avfyrade raketerna sade att de inte hade några precisa mål, utan att de bara testade om den raketavfyrningspjäs, som de nyligen erövrade från överste Ghadafis styrkor, fungerade ordentligt.
Längre bak väntade ytterligare sådana pjäser och tanks som förbereddes för insats. ”Vi väntar på fler tunga vapen”, förklarade Mustafa al Ghati, en ledare i frontlinjen.)

Nu vet vi alltså att ”överflygningsförbud” innebär belägrande av stora städer – också, försök att svälta, törsta, skrämma och döda befolkningar i sådana till underkastelse? Eller flyger människor omkring inne i staden och måste oskadliggöras för att de bryter mot överflygningsförbudet? Knappast.

Vi får också läsa att:

On the frontlines in Bani Walid, however, there was little concern about causing civilian casualties. ”Anyone who has chosen to stay in Bani Walid is with Gadhafi,” said Mr. Jeili, the frontline fighter. ”They’re all with him.”

(min översättning: Vid frontlinjen vid Bani Walid, emellertid, fanns ingen tvekan mot att döda civila. ”Var och en som har valt att stanna i Bani Walid är med Gadhafi”, sade Mr. Jeili, en frontlinjekrigare. ”De är alla med honom”.)

I en annan artikel i samma tidning (2) läser vi om försöken att ta Sirte. Där försökte rebellerna storma in i staden igår och möttes med eldgivning. De försöker uppmana civila att lämna staden, och berättade att mer än ett dussin bilar hade lämnat staden på söndagsmorgonen. De trodde att alla som ville fly redan hade gjort det och att de som är kvar väljer att stödja Ghadafi. Det är ju ett bekvämt sätt att låtsas att man inte skjuter på civila, för vart ska 150.000 människor ta vägen?

Märkligt att det finns så många libyer som är med Ghadafi när rebellerna bara vill befria folket i Libyen och företräder hela folket, enligt vad som påståtts i våra propagandadrakar.

Märkligt också att Nato-makterna vägrade diskutera allmänna val i Libyen, som Ghadafi tycks ha gått med på i början av upproret, för att istället sätta igång en masslakt på libyer. Var bombgalningarna Obama, Cameron och Sarkozy kanske inte så säkra på att rebellerna skulle vinna ett sådant val? Var de kanske rädda för att de skulle gå miste om kontrollen över oljan och vattnet i Libyen och möjligheten att bygga militärbaser för Nato i Libyen, baser att använda för nykoloniseringen av Afrika, om man gick med på anordnandet av en sådan omröstning? Var de rädda för att man inte skulle kunna inordna Libyen under västvärldens banksystem och världsutsugarinstitutionen framför andra, IMF, det där organet som tvingat den ena staten efter den andra att dra ner på vård, skola och omsorg, tidigare mest i s.k. U-länder numer även i Europa.

Hur som helst så valde Natos ledare, Obama, Sarkozy, Cameron och med benäget bistånd från bl.a. svansviftande Reinfeldt, Bildt, Tolgfors och Juholt och majoriteten i den svenska riksdagen, att sätta igång en masslakt i Libyen och en massförstörelse av Libyens infrastruktur. Den svenska regeringen, med bifall från S, begår dessa skändligheter i allas våra namn. Hur många svenskar har de bakom sig för denna masslakt? Vad är demokratin i vårt eget land värd när vi inte får säga vårt vad gäller om Sverige ska delta i kolonialkrig runtom i världen?

Med vilken högre rätt mördar Natos ledare oskyldiga människor, civila män, kvinnor och barn? Svar: Med den starkares rätt, inte alls utifrån någon humanitär princip. I själva verket begår Nato, och dess allierade de s.k. rebellerna, det ena krigsbrottet efter det andra just nu, liksom det ena brottet mot mänskligheten efter det andra.

Och nu har Nato beslutat att fortsätta bomba ytterligare 90 dagar, och ”vi” svenskar ska vara med. Idag behövs inget FN-beslut. Idag gör man det på uppmaning från rebellrådet, den s.k. regering i Libyen som man själv har satt dit. Smart politik, men ofantligt, obeskrivligt osmaklig och lögnaktig.

Varför protesterar vi inte? Har verkligen de flesta svenskar blivit bombromantiska mordgalningar? Jag tror inte det. Jag vill inte tro det.

/Kerstin

Länkar:
1) Libyans Adopt Siege Strategy, Yaroslav Trofimov, Wall Street Journal, 24/9 2011
2) Libyan Rebels Squeeze Holdout City of Sirtre, Wall Street Journal, 25/9 2011
- Frankrike bryter mot FN:s vapenembargo, Nyhetsbanken 7/4 el. 4/7 (?)

Rekommenderas till läsning:
- Libyen får inte bli Europas Vietnam! Klassperspektiv
- CIA och SDECE driver fängelse i Somalia, Hans Örn, Nyhetsbanken 15/7 2011