Såg den här TV-filmen om 60-talet, av Peter Birro tror jag. Det var ju inte precis mitt 60-tal och aldrig i hela mitt liv har jag sett så mycket rökande och överallt. Så där såg det helt enkelt inte ut, även om man rökte mer inomhus på den tiden. Man rökte inte när man sökte jobb, man rökte inte när man anställde folk, sjuksköterskorna på mottagningarna rökte definitivt inte, lärare rökte inte i skolkorridorer. Man rökte inte speciellt ofta ute på gatorna ens och man rökte inte på koncerter, i varje fall inte på någon som jag bevistade.
Till slut brast vi ut i gapskratt för varje cigarett som tändes i filmen, och det var en i varje scen. Det blev liksom ren parodi på rökande.

Det röktes kanske hasch i vissa kretsar, man jag har ännu i denna dag aldrig ens känt lukten av haschrök. Den ska visst lukta speciellt. Däremot dracks det vin, billigt vin, på parties och sammankomster under min studenttid, som dock inträffade några år senare än 1965. Jag var en lite överårig student, några år äldre än de flesta av studiekamraterna.

Sedan levde jag definitivt inte i en svart-vit värld, utan i en värld med lika mycket färger som dagens och dessutom med sol och ljus på dagarna, precis som numer. TV-filmer var visserligen svart-vita på den tiden, men sådär en 99,9% av alla vanliga spelfilmer som gjorts efter 1950 måste vara färgfilmer.

Två saker kände jag riktigt igen från 60-talet. Det ena var den ohejdade beundran för Amerika och föreställningen att allting därifrån var fantastiskt men den bröts av Vietnamrörelsen. Det andra var den Ingmar Bergmanska långtråkigheten. Filmen var ordentligt långtråkig, lika långtråkig som Bergmans. Ska svenska filmmakare aldrig komma ifrån detta långtråkighetssyndrom?

Jag hade roligt i min ungdom och tyckte inte alls att livet var långtråkigt då.

Länk:
”Upp till kamp”, tv -serie, DN